פריצת דרך: תרופה הצליחה לעכב את מחלת האלצהיימר
נוגדן שהוזרק לחולים הצליח להעלים את המרבצים במוח האופייניים למחלה ולעכב את ההידרדרות המוחית של החולים. מומחים: "מדובר בבשורה הגדולה ביותר לחולים מזה 25 שנים"
התקדמות משמעותית בדרך לריפוי מחלת האלצהיימר: תרופה חדשה הצליחה לעכב את הידרדרות המוחית בחולים ולהעלים את הנגעים ברקמת המוח האופייניים למחלה. לדברי מומחים, מדובר בפריצת הדרך הגדולה ביותר מזה שנים בחקר המחלה.
הממצאים פורסמו בגליון החדש של כתב המדע הנחשב Nature. במהלך שניים מתוך שלושת שלבי המחקר, קיבלו 2,700 חולי אלצהיימר טיפול בנוגדן aducanumab. מוחם של הנבדקים נסרק בתחילת המחקר ובסופו באמצעות סורק הקרוי PET Scan, היוצר תמונה של המוח ובה הפעילות המטבולית שלו.
החוקרים ראו כי לאחר שישה חודשי טיפול, חלבון הקרוי עמילואידי, המצטבר במוחם של חולי האלצהיימר - נעלם ממוחם. בנוסף, מבדקים שבוצעו לחולים הראו כי נעצרה ההידרדרות ביכולת הקוגניטיבית שלהם, בהשוואה לקבוצת בקרה שהמשיכה להידרדר בצורה האופיינית למחלה. "מרבצי העמילואיד נעלמו לחלוטין אצל החולים שקיבלו את המינון הגבוה של הנוגדן", אמר ראש צוות החוקרים, פרופ'רוג'ר ניץ', "התוצאות הללו הן חסרות תקדים".
התרופה החדשה מורכבת כאמור מנוגדנים. אלה חלבונים זעירים בצורת האות Y המתבייתים על מרכיבים מסוכנים בגוף ומשמשים כ"דגלים" המאותתים למערכת החיסון שיש להשמיד את הגורם המסוכן. החוקרים בחנו נוגדנים רבים נגד מרבצי העמילואיד האופיינים לחולי אלצהיימר, עד שמצאו את הנוגדן הספציפי שהצליח לפרק את חלבוני העמילואיד. בשלב הזה, הם שיבטו כמויות גדולות של הנוגדנים, כדי ליצור את התרופה שניתנת לתוך הווריד רק פעם בחודש.
במהלך המחקר נבדקו מינונים שונים של התרופה על החולים, ובנוסף אלה הושוו לקבוצת בקרה (פלצבו) שקיבלה עירוי ללא חומר פעיל. אף אחד מהחולים לא ידע מהו המינון שקיבל, ואם מדובר בנוגדן עצמו או בעירוי של פלצבו.
"מדובר בבשורה גדולה מאוד", אמרה ל-ynet ד"ר נעה ברגמן, נוירולוגית ומנהלת מרפאת הזיכרון בבית החולים איכילוב בתל אביב. "כבר שנים שמתבצעים ניסויים בנוגדנים שונים במטרה לעכב את אחד החלבונים שסבורים שאחראי במידה כזו או אחרת להתפתחות המחלה. החוקרים הראו בשיטות הדמיה מתקדמות שהחלבון התפנה מהמוח והחולים השתפרו גם מבחינה קוגניטיבית, והראו פחות הידרדרות באופן משמעותי.
"מחלת האלצהיימר היא מורכבת, אבל המחקר מבטיח מאוד, ואין כל ספק שהתחום עומד בפני מהפכה. אנחנו צפויים לקבל בשנים הקרובות עוד הרבה בשורות כאלה. אני מאוד אופטימית, ומחקר כזה נותן תקווה. עם זאת המחקר עדיין ראשוני, ואין מדובר בתרופה שתהיה זמינה כבר מחר בבוקר. ייקח עוד שנים עד שיסתיים השלב הבא במחקר, ועוד שנים עד שנוודא שהתרופה אכן יעילה ובטוחה לחלוטין".
מהרס תאי המוח ועד למוות
דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר.
כ-70 אלף אנשים בישראל לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככל שעולה תוחלת החיים גדלה שכיחות המחלה, הפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים.
אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים תוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.
השלב הראשון של המחלה כולל שכחה של שמות מוכרים, שמות חפצים ושמות בני משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.
בשלב השני מתקשה החולה לזהות חברים וקרובי משפחה. הוא לא מצליח לזכור כיצד לבצע מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה. בשלב השלישי והמתקדם של המחלה החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט בסוגריו.
צפו: התהליכים ההרסניים במוחם של חולי אלצהיימר