הנשים המובילות את תחום הסייבר הישראלי
תחום בטחון המולדת והסייבר בישראל משנה את פניו בשנים האחרונות למקצוע נשי מוביל. לקראת כנס בנושא שיערך בנובמבר הקרוב בישראל, נפגשנו עם ארבע נשים מובילות בתחום ושמענו מהם על סביבת העבודה, יכולת נשית וגם על גברים
בשולחן עגול, בהשתתפות נשים מעולם הסייבר הישראלי, שהתקיים לקראת כנס HLS & Cyber 2016., נפגשנו עם ארבע נשים מובילות בתחום ההגנה על ביטחון המולדת, ודיברנו על יכולת נשית, אינטליגנציה, וגם קצת על גברים.
סייבר - מקצוע נשי משתלם
אחת הנשים הבולטות בהישגיהן בעולם היזמות וסטארט אפ - וממש ללא קשר להיותה אישה, היא ענבל אריאלי - סמנכ"ל שיתופי פעולה אסטרטגיים, Start-Up Nation Central. מקימת תכנית היזמות של עמותת בוגרי 8200. "יש הרבה נשים בתחום הסייבר", אומרת אריאלי. "אני מאד ממליצה לנשים להיכנס לתחום שנוגע לכל כיוון בחיים שלנו. כשנשים צעירות שחושבות על העתיד בעולם הסייבר, חשוב שיידעו שאין הבדל בין אישה וגבר בתחום הזה".
האם קריירה בתחום ההגנה על בטחון המולדת תאפשר ביטחון תעסוקתי בעתיד?
"מכוניות יהפכו למתוקשרות, האינטרנט של הדברים, מקררים, מזגנים, כל דבר יצטרך הגנה מהתקפות סייבר. הסייבר קשור בכל התחומים של החיים. זאת קריירה שבהחלט מתאימה לעתיד.".
האם שילמת מחיר אישי על הקריירה?
"אני נשואה באושר עם 3 ילדים. כל ילד ילדתי במקום עבודה אחר. אני בתפקידי ניהול. המחיר האישי העיקרי שאני משלמת הוא בשעות שינה! אפשר לשלב את הכול, אפשר להגיע גבוה, כל מה שצריך זה רק לרצות".
שאלה קצת אישית, הבעל עובד גם?
"בעלי עובד. ושנינו יחד מנהלים שותפות מלאה בחיים. אני אימא שעובדת ונהנית מזה וזה מה שהילדים מכירים מאז שהם נולדו".
האישה שהקימה סטארט-אפ עם אהוד ברק
סרן במילואים ליטל לשם רווקה בת 29, שירתה כ-7 שנים בתפקידים מבצעיים בצה"ל בהם שימשה כקצינת מבצעים בחטיבת הצנחנים ובחטיבה הצפונית בעזה - שם הובילה פרויקטים מרכזיים ופעולות מיוחדות. עד היום, היא נקראת לשירות מילואים מבצעי בגזרת הדרומית אחת לכמה שבועות. "הצבא הוא החוויה החשובה ביותר בחיי", משתפת לשם. "החוויה הזאת עיצבה אותי. 7 שנים בצבא בתפקיד קרבי ואינטנסיבי, קצינה ומפקדת בשטח, כולל מלחמות תהליך ההתנתקות, זו הכנה מעולה לעתיד. הפכתי מנערה צעירה בת 18 לאדם עצמאי ואחראי" .
לשם היא דמות חריגה בתעשיית ההיי-טק הישראלית, שאינה משופעת בנשים יזמיות. היא שותפה מייסדת (לצד אמיר אליחי ואלכס דיזנגוף) וסמנכ"לית השיווק של חברת הסטארט-אפ ריפורטי, האפליקציה הראשונה מסוגה בעולם לדיווח וידאו ומיקום לגופי חירום ורשויות בזמן אמת, באמצעותה יכול כל אזרח לדווח על מצב חירום כגון תאונה או מפגע, תוך שידור וידאו בזמן אמת, מלווה בשיחה רגילה ומבוסס מיקום מדויק גם בתוך מבנים. כיום ניתן לשדר באמצעותה וידאו חי מכל הארץ למוקדי מד"א ובקרוב מאוד גם למשטרה ולמכבי אש. המשקיע הבולט בחברה הוא ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, אהוד ברק, שהתחייב לגלח את זקנו, כאשר האפליקציה תגיע ליעד של 2 מיליון הורדות.
"המייסד של הסארט אפ הותקף לפני שנתיים בחוף הים וצלצל 100 למשטרה בפעם הראשונה בחייו. כשהוא לא קיבל את השירות בצורה נכונה לדעתו, וראה כי חסרה טכנולוגיה לתחום, הוא יזם את הסטארט אפ שלנו", אומרת לשם.
לאחר שחרורה מצה"ל, לשם שימשה כמנהלת שיווק ופיתוח עסקי בחברות לייעוץ אסטרטגי ומודיעין עסקי, שם פעלה בתחום המחקר המודיעיני והמבצעי בארץ ובחו"ל והובילה פרויקטים מיוחדים בעולם העסקי. היא פעילה מאוד בענף הספורט האתגרי, מוסמכת הדרכת התעמלות קרקע ומכשירים בווינגייט, מדריכת צלילה אתגרית ומצנחי רחיפה ספורטיביים.
בימים הקרובים משיקה לשם שירות חדש בשם Follow Me ('העין העוקבת'), המאפשר לכל משתמש לשלוח את מיקומו המדויק למעגל הקרובים שלו (ReporTeam), כגון בני משפחה וחברים, ולבקש מהם ללוות אותו לפרקי זמן מוגדרים מראש, תוך ציון הסיטואציה בה הוא נמצא. אלו יוכלו לראות את מסלולו על ציר מסומן על מפה וכך לדעת שהינו בדרך הנכונה. מטרת השירות היא להעלות את תחושת הביטחון האישית של האזרח ולהפחית בצורה משמעותית את תחושת חוסר האונים והשליטה מצד הקרובים המודאגים.
כיוון שהסטארט אפ של לשם עוסק בתחומי ביטחון יחסית קלאסיים, נשים כמעט ולא נמצאות בהנהלה של הלקוחות או גופי הביטחון אשר עימם צריך לעבוד, לכן לשם היא האישה היחידה ברב הפגישות העסקיות.
"אני אוהבת להיות אישה בין גברים. זה כיף, זה אתגר. מגיל קטן הסתדרתי יותר עם המין הגברי והם החליטו לאמץ אותי. תמיד הרגשתי יותר נוח עם גברים ולא עם נשים. הייתי תום בוי בילדות עם תחומי עניין גבריים כמו ספורט אתגרי שכולל: צניחות, אופנועים, צלילה, טיפוס הרים וגלישת סקי. בפגישות עסקיות רבות בחדר יש רק גברים, ואני הבחורה היחידה. יש משהו בנוכחות שלי שמרכך את האווירה, תדר אחר, פחות זכר אלפא, והחברה נכנסים למוד יותר רגוע פחות אגרסיבי."
לשם מספרת על היתרונות המין הנשי בעולם הטכנולוגי ומדגישה את האינטואיציה הנשית והרגישות החברתית כערך מוסף. "אני הרבה יותר חדה בזיהוי וקריאה של דברים בין השורות, תחושות בטן שבדרך כלל נכונות עבור החברה, גיוס עובדים נכונים ותחושות לגבי משקיעים ולקוחות שבדיעבד לא כדאי לעבוד איתם."
מה עם זוגיות?
אני רווקה שנשואה לעבודה. זה לא מלחיץ ולא מפחיד. אני פחות צמאה לנישה של זוגיות. העבודה מהווה 95% מהחיים שלי. מילדות הייתי מאד הישגית ופרפקציוניסטית. אולי בעוד כמה שנים, הזוגיות תהיה מטרה וגם אותה אני אכבוש. הסבתא שלי מהדור הישן רוצה נכדים. אני אומרת לה שתמתין בסבלנות וכשזה יגיע זה יגיע".
מודל של כוח פיתוח נשי
גם קרן גאבר, סמנכ"לית מחקר ופיתוח, חברת Cytegic ויזמית הייטק עם ניסיון עשיר ומוצלח ממש לא תכננה לפתח קריירה טכנולוגית בתחום ההגנה על ביטחון המולדת.
"למדתי מחשבים בתיכון, אבל אף פעם לא חשבתי שאהיה מפתחת בממר"מ. דווקא בצבא למדתי לאהוב את המקצוע. מחצית מהחניכים בקורס התכנות הצבאי היוקרתי שעברתי היו נשים מרשימות וממש לא גיקיות, שקיבלו הזדמנות שווה ממש כמו הגברים. משם המשכתי לקורס קצינים וסיימתי את השירות הצבאי לאחר שש שנים".
האם יש הבדל בין ההתנהלות השוויונית בצבא לבין ההתנהלות בשוק האזרחי?
"רק עכשיו לאחר שנים ארוכות של פעילות בשוק האזרחי יש לי את אותה אחריות שהייתה לי בצבא. בצבא יש פקודות - באזרחות צריך נוהל שונה. בפעם הראשונה שניהלתי צוות של אימהות דתיות, הבנתי שאימהות יכולות להיות יותר טובות מגברים וזה עיצב אותי".
מה לגבי הבדלי השכר בין נשים לגברים בתחום החדש?
"יש הבדל, אבל אני מרגישה שזה לא מאפליה, אלא שאישה צריכה להגיד מה שהיא רוצה. אם נושאים ונותנים - מקבלים מה שרוצים! אני בניתי בחברה מודל של כוח פיתוח נשי.", אומרת גאבר. "לא עשיתי זאת כמאמץ מכוון להביא רק נשים וזה לא הפליית גברים. אני רואה בצורה מפורשת את היתרונות הנשים בפיתוח. יש לי צוות מסור שעובד בכיף, ביחד, שמייצר פתרונות חכמים ויצירתיים. בצוותים אחרים בחברה יש רק גברים ואני מאזנת את המגמה עם צוות נשי. במקומות אחרים יש המון צוותים המורכבים רק מגברים ולא בגלל שלא מוכנים לצרף אישה אלא בגלל שאין מספיק נשים.
האם את משלמת מחיר חברתי על הקריירה המוצלחת בתחום כה תובעני?
לא משתלמת מחיר בכלל. סדרתי את העדיפות שלי: יש קריירה ויש ילדים ולא הכרח בסדר הזה. למדתי לעבוד בצורה גמישה ולנהל את עצמי נכון. יש דברים שפעם היו נראים לי מאד חשובים והיום פחות, כמו סדר וניקיון של הבית ואת הקץ לספונטניות. אני מתכננת את שעות הפנאי שלי בקפדנות".
משתתפת נוספת בפאנל, היא מוריה ברגמן, מהנדסת תכנה, חברת Indegy, נשואה ובדיוק סיימה את חופשת הלידה הראשונה בחייה, מאמינה בביטחון רב כי היותה אישה ואם לתינוק לא יעצרו אותה.
"יש לנשים היתרונות. לנשים יש טיפה יותר רגישות, 'סופט סקיל', יכולת לפתור בעיות אנושיות וליצור תחושה פחות תחרותית בצוות."
האם המעבר לאימהות עלול לפגוע לך בקריירה?
הייתי בחופשה של מספר חודשים וזו לא השפעה ארוכת טווח. בתחום זה יש גמישות שמתאימה לנשים. אפשר לפעמים לעבוד מבית, לא צריך להיות במשרד משעה תשע בבוקר עד תשע בלילה. אפשר לתת יותר תפוקה מהבית."
האם יש מחיר אישי שאת חוששת שתשלמי?
"אני בתחילת דרכי, אולי בעתיד אראה את הדברים אחרת. לכל דבר יש מחיר. אני צריכה להיות שלמה עם מה שאני עושה ואני אוהבת את הבן שלי. אין לי חששות, אני בטוחה שהכול יסתדר".
ברגמן למדה כל חייה ריקוד ובצבא הדריכה בקורס טייס. לאחר שהחליטה שהיא לא ממשיכה לקריירה מקצועית כרקדנית, היא למדה תואר ראשון ושני במחשבים ועבדה בחברת מייקרוסופט.
"אבא שלי הגיע מתחום של מתמטיקה וטכנולוגיה והוא עודד אותי להכנס לתחום. מעולם לא חשבתי שזה תחום שמתאים רק לגברים, גם אם הייתי לפעמים הבת היחידה בכיתה או בצוות", היא אומרת.
גם עכשיו סביבת העבודה של ברגמן כוללת רוב גברי, אבל זה לא מטריד אותה כלל. "סביבת העבודה היא נעימה והקולגות שלי הכי מקצועיים שיש ויש כבר לא מעט נשים סביבי. בכלליות יש נוכחות מרשימה של נשים בתחום, ואני מאמינה שזו מגמה שתלך ותתחזק כי זה תחום מדהים".
מתכוננים לכנס בטחון המולדת והסייבר
בכנס בטחון המולדת והסייבר שיתקיים בנובמבר הקרוב (14-16/11) צפויות אריאלי, לשם, גאבר וברגמן להשתתף, יחד עם עשרות שרי ביטחון פנים, ראשי ערים, מפקדי משטרות, ראשי ארגוני מודיעין, מנהלי אבטחת סייבר בגופים ממשלתיים, בנקים ותאגידים, מנהלים ואנשי מפתח מחברות מובילות בתחומי ביטחון המולדת והסייבר מהעולם שיגיעו לישראל.
הכנס יעסוק לראשונה בממשק בין עולמות הסייבר ובטחון המולדת, סביב ארבעה נושאים מרכזיים: מודיעין וטרור, הגנה על תשתיות קריטיות (תחבורה ותעופה, חשמל, גז, נפט), עולם גלובלי חכם, ניהול אירועים והיערכות לחירום.
הכנס ביוזמה וארגון של מכון היצוא ומנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה ובשיתוף עם מטה הסייבר הלאומי, משרד החוץ, סיב"ט- משרד הביטחון, המשרד לביטחון פנים ורשות שדות התעופה.
האורחים יקיימו מפגשים עסקיים מתואמים מראש עם חברות ישראליות ויסיירו בתערוכה המקצועית המתקיימת לצד הכנס בה יוצגו פתרונות חדשניים של כ- 160 חברות ישראליות. בין החברות המשתתפות בתערוכה: אלביט מערכות, קבוצת מר, סופרקום, רפאל, מגל, קבוצת רייזון, ועוד.
הכתבה בשיתוף מכון היצוא