שתף קטע נבחר
 

סוכרת: השילובים החדשים לטיפול במחלה

עד לפני כמה שנים הטיפול בסוכרת היה בשלבים. אם השלב הראשון לא הצליח, הרופאים עברו הלאה לשלב הבא. היום, מתפתחת גישה חדשה - שיטת השילובים. במקום להתחיל עם תרופה אחת בכל פעם ולהוסיף, ניתן לטפל במחלה בשילוב של מספר תרופות כבר בתחילת הדרך. האם זה יעיל יותר ולמי הגישה מתאימה?

בשיתוף אסטרהזניקה

 

בעבר נהגו לטפל במחלות רבות, כגון סרטן ו-HIV, בטיפול חד תרופתי. במרוצת השנים ועם התקדמות המחקר, התברר כי שילוב של תרופות שונות בעת ובעונה אחת (טיפול משולב,Combination Therapy ) הניב תוצאות טובות בהרבה הנשמרות לאורך זמן רב יותר. בתקופה האחרונה החלה מגמה דומה גם בטיפול בסוכרת סוג 2.

 

קיראו עוד על התמודדות עם מחלת הסוכרת

 

הגישה הטיפולית המקובלת עד כה לניהול סוכרת סוג 2 היא גישה של טיפול בשלבים.

 

בשלב הראשון, עם האבחון, המטופל מתבקש לבצע שינויים תזונתיים ולאמץ דיאטה מותאמת לצד ביצוע פעילות גופנית קבועה, במטרה לאזן את רמות הסוכר בדם.

 

בשלב השני, במידה ושינויים אלו לא מניבים את התוצאות המיוחלות, הרופאה מוסיפה טיפול תרופתי ראשון בכדורים כדי לסייע בהורדת רמות הסוכר בדם. אם רמות הסוכר עדיין לא מתאזנות תחת הטיפול, הרופאה תבצע העלאת מינון למקסימום המותר בטרם תוסיף לחולה תרופה נוספת הפועלת באמצעות מנגנון שונה.

 

במקרים רבים, פרקי הזמן בין שינויי המינון או הוספת התרופה הם ארוכים מסיבות שונות, ובתקופה משמעותית זו החולים נותרים לא פעם במשך תקופה ממושכת עם רמות סוכר גבוהות ולא רצויות.

 

משקל עודף כגורם סיכון למחלת הסוכרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משקל עודף כגורם סיכון למחלת הסוכרת(צילום: shutterstock)

 

טיפול יעיל וקרוב לגילוי המחלה

סוכרת ידועה כמחלה פרוגרסיבית. הנזק המצטבר שלה מושפע גם מגורמי סיכון נוספים השכיחים אצל חלק ניכר מהסוכרתיים, כמו משקל עודף, יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה.

 

היות שלא פעם המחלה מאובחנת רק מספר שנים אחרי שהיא כבר קיימת, ישנה חשיבות רבה לטיפול מהיר ויעיל סמוך ככל הניתן לזמן הגילוי.

 

הניסיון והמחקרים בסוכרת כבר הראו שהשגת איזון ברמות הסוכר בשלב מוקדם של המחלה משפיעה לטובה על סוכרתיים במשך שנים רבות לאחר מכן. כלומר, למועד השגת האיזון על ציר זמן המחלה יש השפעה מכרעת על קצב התקדמותה.

 

הבנה זו יוצרת בעת האחרונה גישה טיפולית חדשה. במקום להתחיל עם תרופה אחת בכל פעם ולהוסיף טיפול נוסף רק כשקודמו נכשל, ניתן לטפל במחלה בשילוב של מספר תרופות כבר בתחילת הדרך.

 

יתרון נוסף בשילוב של יותר מתרופה אחת נעוץ בעובדה שכל תרופה עובדת במנגנון פעולה שונה. כך לדוגמה, תרופה אחת תהיה יעילה להפחתת שחרור סוכר מהכבד והשנייה להעלאת הפרשת אינסולין מהלבלב. ביחד, תתקבל יעילות גבוהה יותר.

 

את הטיפול המשולב ניתן לקבל בכמה אופנים:

בגישה המסורתית המטופל נוטל מספר כדורים שונים מדי יום, אולם כיום כבר קיימים כדורים בודדים המכילים שילוב של שתי תרופות. מגמת הכדורים המשולבים הופכת שכיחה יותר ויותר ובעלת יתרון משמעותי למטופל.

 

סוכרת היא מחלה מורכבת וחלק ניכר מהסוכרתיים נוטלים כדורים רבים ושונים למחלה עצמה ולשאר 'בני לווייתה', החל בכדורים נגד לחץ דם וכלה בתרופות להורדת הכולסטרול.

 

נטילת מספר רב של תרופות מדי יום היא משימה מאתגרת, מאחר שקל לשכוח מנות, לפספס מרשמים ולא להתמיד בטיפול. לעומת זאת, כדור משולב מפשט את הטיפול, מקל על ההתמדה בו, מגביר את המחויבות לטיפול ארוך טווח ובסופו של דבר משפר את יעילותו.

 

השילובים האפשריים

הודות לכך שמטפורמין, הטיפול הבסיסי שניתן לכל סוכרתי בשלב הראשון, הוכיח את עצמו לאורך 60 השנים האחרונות גם כיעיל וגם כבטוח, הוא מהווה בסיס לרוב הטיפולים המשולבים בסוכרת סוג 2.

 

כיום, קיימים בשוק שילובים רבים, ביניהם קומבינציות של מטפורמין עם תרופות מקבוצת מעכבי DPP4, עם תרופות ממשפחת הגליטזונים (TZD) ועם תכשירים מסוג סולפונילאוריאה. לאחרונה הצטרפה גם הקומבינציה של מטפורמין עם קבוצת הטיפול החדשה SGLT2.

 

השילוב ניתן בטבליות לשחרור מושהה אשר יכולים להתאים גם לאלו שסובלים מתופעות לוואי של מערכת העיכול כתוצאה משימוש במטפורמין. בנוסף, היות שלמעכבי SGLT2 יש יתרונות לא רק בהפחתת ערכי הסוכר אלא גם בהפחתת משקל והורדת לחץ דם, הן בעלות פוטנציאל לטיפול כבר בשלבי המחלה הראשונים.

 

שילובים בטיפול ניתן למצוא לא רק בכדורים. לדוגמה, קיימות בשוק קומבינציות של אינסולין יחד עם אנלוגים להורמון GLP-1 בזריקה אחת. מגמה זו צפויה להתגבר עם הוספת שילובים נוספים המאפשרים גמישות בטיפול והתאמה כמעט אישית של שילוב כזה או אחר למצבי מחלה שונים של הסוכרתיים.

 

חשוב שהמטופלים יהיו מודעים לכך שהם נוטלים שתי תרופות בכדור אחד או בזריקה אחת, על מנת למנוע מצב של נטילת תרופה במינון כפול. בחידוש המרשם עלולות לצוץ בעיות כתוצאה מחוסר תשומת לב לעובדה ששמות של רבים מהטיפולים המשולבים דומים לשמות של תרופות בודדות.

 

למי מתאים הטיפול המשולב?

כל סוכרתי נבדל מרעהו, ולכל אחד או אחת סוכרת שמתנהגת באופן ייחודי. יש הרבה משתנים שיש לקחת בחשבון בתהליך התאמת הטיפול הנכון. כאמור, מרבית השילובים מתבססים על מטפורמין, ועל כן סוכרתיים אשר מגיבים טוב לתרופה זו ואינם סובלים מתופעות לוואי יוכלו לרוב להפיק את המיטב מטיפול באחת הקומבינציות.

 

הכותבת היא אנדוקרינולוגית, מנהלת ובעלת המרכז לטיפול בסוכרת בתל אביב

 

הכתבה מוגשת בשיתוף אסטרהזניקה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שילובים של כמה תרופות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים