שתף קטע נבחר

 

תושבים בחדרה דורשים פיצוי על נזקי תחנת הכוח

תושבי חפציבה, השכונה הסמוכה ביותר לארובות של תחנת הכוח בחדרה, זועקים כבר שנים כי הם סובלים מהפחם שחודר לתוך ריאותיהם ובתיהם. עכשיו, אחרי ההחלטה על סגירת ארובות הפחם, הם דורשים כי המדינה תפצה אותם על הנזקים הבריאותיים והסביבתיים שנגרמו להם. "למה היו צריכים לחכות כל כך הרבה זמן כדי להגיע להחלטה כזו?"

לאחר שנים רבות של מאבק מתמשך כנגד יחידות הפחם בתחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה, שהוביל בשבוע שעבר להחלטת שר האנרגיה יובל שטייניץ לסגירת יחידות הפחם, תושבי שכונת חפציבה יכולים קצת לנשום. כלומר, לא באופן מיידי, אבל על פי התכנון, בשנים הקרובות התחנה צפויה להיסגר ותושבי חפציבה, והאזור בכלל, יזכו ליהנות מאוויר קצת יותר נקי ולדאוג פחות מסיכונים הכרוכים באוויר שהם נושמים.

 

אבל אם חשבתם שההודעה על הסגירה העתידית ריפתה את ידיהם של תושבי חפציבה, טעות לפניכם: תושבי השכונה הודיעו כי ייאבקו מעתה על קבלת פיצוי וגילו כי בשבועות האחרונים הם מקיימים מגעים עם מספר עורכי דין המתמחים בתחום. "עברנו מדורי גיהינום וזה עלה לנו בבריאות ובכסף רב. אנחנו לא נשתוק עד שנקבל את הפיצוי שמגיע לנו", הודיעו התושבים.

 

נציגי התושבים בשכונת חפציבה בחדרה  (צילום: אסף פרידמן) (צילום: אסף פרידמן)
נציגי התושבים בשכונת חפציבה בחדרה (צילום: אסף פרידמן)

במסיבת עיתונאים שקיים בשבוע שעבר, הודיע השר יובל שטייניץ על הכוונה לסגור את ארבע היחידות הפחמיות בתחנת הכוח "אורות רבין", ולהקים במקומן תחנות כוח חדשות שיופעלו בגז טבעי. כשהן יחלו לפעול - בעוד שש שנים לכל המוקדם - היחידות הפחמיות בחדרה ייצרו חשמל רק בשעת חירום.

 

יו"ר ועד שכונת חפציבה, חיים חומרי, אמר: "אנחנו לא הפסדנו ולא הרווחנו. הבעיה היא שאת ערימות הפחם ישאירו אצלנו גם אחרי שש השנים, כי את הפחם ‏משאירים לשעת חירום. לכן, אנחנו רוצים שיעזרו לשכונה, שיקלו על החיים שלנו, שנזכה לאיכות חיים - אם זה בפיצוי בדמות טיפוח השכונה ואם זה בפיצוי באופן כללי. בחברת חשמל צריכים לזכור שאנחנו גרים בשכונה עוד לפני שתחנת הכוח הוקמה".

 

תחנת הכוח בחדרה  (צילום: אסף פרידמן) (צילום: אסף פרידמן)
תחנת הכוח בחדרה (צילום: אסף פרידמן)

תחלואה רבה בקרב התושבים

 

שנים רבות חיכו תושבי שכונת חפציבה לבשורה הזו, שלדבריהם התקבלה באיחור רב. לדברי אריאל נוי, תושב חפציבה, איש תקשורת שמשמש גם כדובר הוועד של השכונה, "על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, כ-200 בני אדם מתים כל שנה בחדרה וסביבתה מזיהום אוויר. תחלואת הסרטן בקרב גברים בעיקר, גבוהה באזור בעשרות אחוזים מהממוצע הארצי".

 

בשכונת חפציבה חשים במעֵין ניצחון, אך לדבריהם זו רק תחילת הדרך להמשך מאבקם. "שש שנים זה הרבה זמן לתחלואה ולפגיעה אנושה באיכות החיים שלנו. מה בסך הכל אנחנו מבקשים - איכות חיים, לגדל את ילדינו בריאים בנחת, בשכונה הכי פסטורלית בחדרה", אמרו שם השבוע.

 

נוי הודיע השבוע כי תושבי השכונה יוצאים למאבק חדש - לקבלת פיצוי סביבתי הולם על מה שעברו במשך שנים. "הפיצוי צריך להגיע מכל הרשויות: עירייה, חברת החשמל, המשרד להגנת הסביבה ועוד", אמר נוי. לדבריו, חברת החשמל שפכה מיליארדי שקלים על טיפול בבעיות הפחם, כדי שלא יגיע לשכונה. "וזה לא עזר. אנחנו נצא למאבק לפיצוי סביבתי הולם".

 

תושבת השכונה, מאיה מזל, 60, אחת ממובילי המאבק, נשמעה השבוע מרוצה ואף מאושרת מההתפתחות הדרמטית. "מצד אחד אני שמחה שהמאבק שלנו הניב פרי והוביל להחלטת שר האנרגיה, אבל מצד שני, אנחנו חייבים להיות כל הזמן עם היד על הדופק ולהמשיך לעקוב אחרי יישום ההחלטה".

מזל, כמו שאר תושבי השכונה, מספרת, כי היא סבלה מהתחנה ומהשפעות הפחם. "מאז שהקימו את תחנת הכוח, אנחנו סובלים. חיינו הפכו לא חיים והכל ממש קטסטרופה אחת גדולה".

 

לדברי מזל, במשך שנים רבות התושבים מתמודדים עם הזיהום שגורמת תחנת הכוח והפיח שמלווה אותם במשך כל שעות היום. "איפה שאתה יושב בבית או בגינה, הכל פחם. ממש הכל מזוהם בפחם ואנחנו רק צועקים ואף אחד לא שומע אותנו".

מזל לא רואה בהחלטת השר שטייניץ את סופו של המאבק שהחל לפני שנים, אלא נקודת מפנה חיובית. "השר הגיע להחלטה נכונה בזכות מאבקנו וצעקתנו. אמנם זה ייקח שש שנים, ובעיניי זה זמן לא קצר, אבל אנחנו נמשיך את המאבק עד שיסגרו. לא נרפה מהעניין הזה ונהיה עם היד על הדופק ואם יהיה צורך להקים עוד צעקה, אז אין לנו בעיה להמשיך ולצעוק. אנחנו רוצים לדעת מה השלב הבא ונעקוב אחרי כל מילה שיגידו לנו".

 

"כל יום חשוב לבריאות שלנו"

אחד האנשים ששילם בבריאותו וגם בכיסו כתוצאה מהבעיה, הוא תושב השכונה אמנון שמחי. "שר האנרגיה הודיע על סגירת היחידות, כאשר באותו זמן אני עומד לפני השתלה ריאה בגלל אותן יחידות פחם. הבריאות שלי נפגעה מאוד ועכשיו אני זה שמשלם את המחיר", אמר השבוע שמחי, בן 66, אב לילדים וסב לנכדים.

 

שמחי, תושב נתניה לשעבר, עבר להתגורר בשכונת חפציבה בשנת 2007, לאחר שרכש בית בשכונה הפסטורלית. "אכן חיפשתי איכות חיים ומקום שקט וראיתי את חפציבה כמקום מתאים שעונה על הדרישות שחיפשתי. באותה תקופה לא דיברו בקול רם על תחנת הכוח וזיהום האוויר, אבל היו מי שלחשו לי באוזן על הארובות. שאלתי את בעל הנכס אם קיימת בעיה כזו, והוא ענה בשלילה. אותו בעל נכס חלה בגלל הפחם וסבל מבעיות בדרכי הנשימה והשתעל ואחרי זה הוא נפטר כתוצאה מהפחם".

 

מהר מאוד התברר לשמחי שבחירת שכונת חפציבה כמקום מגורים חדש הייתה טעות איומה. כמו שאר תושבי השכונה, הוא החל לסבול מהזיהום שנגרם לטענתו מתחנת הכוח והפחם. "בדיעבד, מתברר לי שעשיתי טעות גדולה שאין לי כל אפשרות לחזור ממנה. אם הייתי יודע שכך יהיה המצב, לא הייתי רוכש כאן בית. הבעיה היותר גדולה היא שגם למכור את הבית זה בלתי אפשרי".

 

אילו זו הייתה הבעיה היחידה, שמחי היה מתמודד איתה, אבל הצרה הגדולה נפלה עליו לפני כשנה וחצי, כאשר חלה במחלת ה-COBD, מחלה חסימתית קשה ביותר בריאות. "המחלה הזו היא תוצאה של זיהומים מאותה תחנת כוח. זה התחיל בחודש אפריל שנה שעברה חליתי והגעתי לבית החולים הלל יפה בחדרה. מצבי החל להידרדר והיום אני מטופל בבית החולים בילינסון ועומד לפני השתלת ריאות".

 

למרות מצבו הבריאותי הקשה, שמחי נשמע השבוע מרוצה מההחלטה על סגירת היחידות. "מה שאני מבקש עכשיו הוא לעשות הכל על מנת לקצר את התקופה. כל יום שמקצרים, הוא רווח נטו לבריאות שלנו ושל ילדינו. יש הרבה ילדים עם אסתמה ומחלות נשימתיות, ואם נחכה עוד שש שנים, תארו לעצמכם מה יהיה עם הילדים האלה אז. לא צריך לחכות עד הרגע האחרון, כסף לא חסר במדינה".

 

"בשורה גדולה לתושבי האזור"

ח"כ יעל פארן (המחנה הציוני), תושבת פרדס חנה, ליוותה אף היא את המאבק. פארן שימשה בעבר כמנכ"לית הפורום הישראלי לאנרגיה ובכנסת מכהנת כיו"ר הוועדה לקידום אנרגיות מתחדשות. "זה נושא קרוב אליי הן כנציגת ציבור והן כתושבת המקום", היא הסבירה.

במישור הפוליטי הגישה חברת הכנסת שאילתות בנושא וקידמה דיונים במליאת הכנסת. לדבריה, תקופת שש השנים עליהן הצהיר שר האנרגיה יובל שטייניץ עד לסגירת היחידות תלויות גם בגז.

 

ראש עיריית חדרה, צביקה גנדלמן, אמר השבוע כי העירייה בראשותו הציבה לתחנת הכוח לאורך השנים האחרונות דרישות רבות לטיפול בזיהום האוויר. "כשהגיעה החלטתו של השר שמחתי מאוד. המהלך של השר רק יאפשר לעיר להתפתח יותר ולהמשיך לצעוד קדימה".

 

יו"ר איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל, יעקב אדרי, אמר בעקבות החלטת השר שטייניץ כי משרד האנרגיה, וקודם לכן המשרד להגנת הסביבה, קיבלו את עמדת אנשי המקצוע של האיגוד לפיה יש לסגור את יחידות 1-4 ולהמירן בתחנות כוח שיפעלו בגז טבעי.

 

"מדובר בבשורה גדולה לתושבי האזור אשר ינשמו אויר נקי הרבה יותר", אמר מנכ"ל האיגוד, ניר סהר, שהוסיף כי האיגוד יפעל ליישום ההחלטה וכן ליישום ההחלטה להתקנת הסולקנים ביחידות 5-6.

 

מחברת החשמל נמסר: "החברה מברכת על החלטת השר, אשר הסיר את אי הוודאות סביב אופן ייצור החשמל בתחנת הכוח 'אורות רבין'. חברת החשמל הצהירה בעבר וכך גם היום כי ההחלטה לגבי אופן ייצור החשמל ביחידות 1-4 בתחנת הכוח 'אורות רבין' היא עניין של מדיניות משק החשמל. חברת החשמל תיערך ליישום מדיניות השר".

 

הכתבה התפרסמה במקומון "ידיעות חדרה"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף פרידמן
תושבי שכונת חפציבה בחדרה
צילום: אסף פרידמן
מומלצים