ירידה בזיהום האוויר בישראל; זיהום השפכים - גבוה מבאיחוד האירופי
ב-2015 נרשמו בישראל הפחתות של עד 52% פליטת חומרים מזהמים, על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה. פליטת תחמוצות חנקן ותחמוצות גופרית עדיין גבוהה פי 1.3 ופי 4.4 לעומת מדינות האיחוד האירופי. המקור המרכזי לפליטות מזהמים לאוויר - תחנות הכוח בחדרה ובאשקלון, שעדיין פועלות ללא מתקנים להפחתת מזהמים
הפחתות של עד 52% בפליטת חומרים מזהמים לאוויר נרשמו בישראל בין 2012-2015, בהמשך להיתרי הפליטה של המפעלים והגברת השימוש בגז טבעי, כך עולה מנתונים אודות פליטות המזהמים של למעלה מ-540 המפעלים הגדולים בישראל שפרסם היום המשרד להגנת הסביבה.
לצפייה בדו"ח המלא - לחצו כאן >>>
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה הירוקה
עם זאת, פליטת תחמוצות חנקן ותחמוצות גופרית עדיין גבוהה בישראל פי 1.3 ופי 4.4 בהתאמה לעומת מדינות האיחוד האירופי, כך עולה מהנתונים. 87% מפליטת תחמוצת הגופרית היא תוצאה של פעילות התחנות הפחמיות. בנוסף, כמות ההזרמה של חנקן, זרחן ופחמן אורגני כללי לשפכים גבוהה באופן מינורי בישראל לעומת מדינות האיחוד האירופי. המקור המרכזי לפליטות מזהמים לאוויר נותר תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון, שעדיין פועלות ללא מתקנים מתקדמים להפחתת מזהמים.
גם הזרמת המזהמים לים התיכון פחתה בעשרות אחוזים בין 2012 ל-2015, בעקבות הפחתת כמות הבוצה המוזרמת לים על-ידי המתקן לטיפול בשפכי גוש דן (שפד"ן) והפנייתה למתקן טיפול. ואולם בשנת 2015 לא חלה הפחתה לעומת 2014. הפחתת כמות הבוצה נעשתה על פי דרישת הוועדה למן היתרי הזרמה, והשפד"ן אף הרחיב את הפינוי למתקן הטיפול כדי לצמצם את עלויות היטל ההזרמה לים. הזרמה בוצת השפד"ן לים עתידה להיפסק כליל בסוף שנת 2016, עם סיום הרצת מתקן הטיפול החדש בבוצה.
שיפור נוסף חל באיכות קולחי מכוני טיהור השפכים - הפחתה של 11% נרשמה בכמות המלחים בקולחים בין השנים 2013 ל-2015. זאת, בשל הגברת השימוש במי מותפלים עד לכדי 50% מכמות המים השפירים המסופקים לצרכנים. בכך מצומצמת הפגיעה בקרקע ובמי התהום המושקים בקולחים.
זאב אלקין, השר להגנת הסביבה מסר בתגובה: "המפל"ס מיישם את עקרונות שקיפות המידע והנגישות לציבור. הוא מהווה כלי לקביעת מדיניות וקבלת החלטות עבורנו, וכן כלי עבור האזרחים להיות מעורבים ולהשפיע. בכוונתנו להמשיך ולהנגיש את המידע הסביבתי לציבור, תוך שאנו פועלים להפחתת פליטות מזהמים לסביבה".