שתף קטע נבחר

 

החלום של צוקרברג התפוצץ עם "עמוס 6": "מאוכזב עמוקות שהלוויין נהרס"

פיצוץ לוויין "עמוס 6" תפס את מייסד פייסבוק מארק צוקרברג בשיחות בקניה על חיבור לאינטרנט באמצעות הלוויין. צוקרברג ביקש להעביר דרך הלוויין הישראלי אינטרנט ל-14 מדינות באפריקה. צוקרברג הגיב בפוסט: "אנחנו מחויבים למשימה שלנו לחבר את כולם". מכה גם לחברת SpaceX של המיליארדר אלון מאסק

 

 

לפני שיגור לוויין ישראלי: פיצוץ בפלורידה    (צילום: רויטרס)

לפני שיגור לוויין ישראלי: פיצוץ בפלורידה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"אני נרגש להכריז על הפרויקט הראשון שלנו להעביר אינטרנט מהחלל". ההכרזה הזו מלפני שנה של מארק צוקרברג, מייסד ויו"ר פייסבוק, התפוצצה הערב (יום ה') בפלורידה כאשר הלוויין "עמוס 6" שהיה אמור להנגיש את האינטרנט ליבשת אפריקה נהרס עם הרקטה שהייתה אמורה לשאת אותו לחלל. הפיצוץ אירע בשעה שצוקרברג עצמו היה בקניה בשיחות עם הממשלה על החיבור לאינטרנט באמצעות הלוויין. "אני מאוכזב עמוקות לשמוע שכשל בשיגור של SpaceX הרס את הלוויין שלנו שהיה אמור לספק קישוריות לכל כך הרבה יזמים ולכל האחרים לרחבי היבשת".

 

"למזלנו", כתב צוקרברג, "פיתחנו טכנולוגיות אחרות כמו Aquila שיחברו אנשים גם כן. אנחנו מחויבים למשימה שלנו לחבר את כולם ונמשיך לפעול עד שלכולם תהיה ההזדמנות שהלוויין הזה היה אמור לספק". דובר מטעם פייסבוק אמר כי "החברה מאוכזבת מאובדן הלוויין בפיצוץ של SpaceX", וציין כי הלוויין היה חלק מתוכנית שנועדה לספק שירותי אינטרנט באזורים באפריקה. הדובר כריס נורטון ציין כי "פייסבוק נותרה מחויבת לחיבור בני אדם לאינטרנט ברחבי העולם".

 

"מאוכזב עמוקות". הפוסט של צוקרברג ()
"מאוכזב עמוקות". הפוסט של צוקרברג

צוקרברג בפגישות בקניה ()
צוקרברג בפגישות בקניה

צוקרברג חתם בשנה שעברה על שיתוף הפעולה במסגרת מיזם Internet.org שנועד לחבר גם פינות נידחות בעולם לרשת. "אנחנו משתפים פעולה עם Eutelsat לשגר לוויין לחלל שיחבר מיליוני בני אדם", כתב בשעתו צוקרברג שהתגאה כי פייסבוק חיפשה דרכים להשתמש במטוס ובלוויינים כדי לאפשר גישה לאינטרנט דרך השמיים". צוקרברג אמר כי קשה ובלתי יעיל לחבר בני אדם המתגוררים בקהילות מרוחקות באמצעות תשתית קונבנציונלית, "ולכן אנחנו ממציאים טכנולוגיות חדשות".




ייצור הלוויין ()
ייצור הלוויין

הביקור בקניה ()
הביקור בקניה

ביקר גם בניגריה ()
ביקר גם בניגריה

"כחלק משיתוף הפעולה עם Eutelsat, לוויין חדש הנקרא 'עמוס 6' עומד לספק כיסוי אינטרנט לחלקים נרחבים מאפריקה שמדרום לסהרה. 'עמוס 6' נבנה והוא ישוגר ב-2016 ויספק כיסוי נרחב למערב, מזרח ודרום אפריקה. נפעל עם שותפים מקומיים באזורים אלו לסייע לקהילות להתחבר לאינטרנט באמצעות הלוויין", כתב צוקרברג שציין כי המיזם הזה מצטרף לתוכניות נוספות לחבר את העולם לרשת, "אפילו אם המשמעות תהיה להביט מעבר לכדור הארץ".

 

צוקרברג נמצא כעת בקניה לאחר שקודם לכן ביקר בניגריה. הוא סיפר שהמשימה שלו היא להיפגש עם יזמים מקומיים בניירובי. "זו הנסיעה הראשונה שלי לאפריקה", ציין מייסד פייסבוק. "האנרגיה כאן מדהימה ואני נרגש ללמוד ממה שאני נחשף אליו".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

זירת הפיצוץ בפלורידה ()
זירת הפיצוץ בפלורידה

 

לפי הערכות, הלוויין "עמוס 6" היה אמור לספק גישה לאינטרנט ל-14 מדינות באפריקה. פיצוץ הלוויין מהווה מכה לא רק לפייסבוק כי אם לחברת SpaceX שבבעלות המיליארדר אלון מאסק (גם הבעלים של יצרנית המכוניות החשמליות טסלה). SpaceX היא אחת משתי החברות הקשורות בחוזה עם נאס"א לשיגור אספקה לתחנת החלל הבינלאומית. החברה מפתחת גם "קפסולה" שאמורה לשאת אסטרונאוטים אמריקנים.  

 

חברת SpaceX פרצה לתודעה העולמית כשהצליחה לשגר את רקטת "פלקון 9" ולהחזירן לכן השיגור. בחודש יוני אשתקד התפוצצה רקטה בעת השיגור. בתחילת השבוע חשפה החברה כי בכוונתה לשגר לראשונה לווויין על רקטת ה"פלקון 9" שכאמור חוזרת לכדור הארץ לאחר השיגור בניגוד לרקטות אחרות.

 

פיצוץ במהלך "ירי סטטי" לבדיקת השיגור

הפיצוץ אירע מעט לפני השעה תשע בבוקר שעון ארה"ב. מדובר בניסוי הנחשב שגרתי, והוא נערך לקראת השיגור שתוכנן ליום שבת הקרוב מנמל החלל קייפ קנברל, בסמוך למרכז החלל קנדי. לפי דיווחים, מעוצמת הפיצוץ רעדו בניינים במרחק של כמה קילומטרים משם, ונשמעו פיצוצים רבים נוספים במשך כמה דקות. עשן שחור סמיך היתמר לשמיים, וסירנות נשמעו. באירוע לא היו כאמור נפגעים - כן השיגור בדרך כלל ריק מאדם לפני ביצוע ניסוי כזה. ליתר ביטחון לאחר הפיצוץ נקראו מומחים לערוך בדיקות באזור ולוודא שלא מתפשט רעל באוויר.

 

הלוויין החדש אמור היה להחליף את "עמוס 2", ויש לו הספק שאמור להיות כפול מזה של "עמוס 2" ו"עמוס 3" גם יחד. "עמוס 6" כלל אנטנה מרובת אלומות, והוא אמור היה בין השאר לספק שירותי פס רחב לאינטרנט באפריקה, גם באזורים המרוחקים שמדרום לסהרה.

 

"זו סכנה לתעשיית לווייני התקשורת", הגדיר ראש סוכנות החלל הישראלית, יצחק בן ישראל, את האירוע. לדבריו, ייקח בין שנתיים וחצי לשלוש כדי לבנות חלופה, ועד אז פרויקטים עלולים להיתקע.

 

מחברת SpaceX נמסר כי "חריגה" היא שגרמה לפיצוץ הרקטה "פלקון 9" ולאובדן הרקטה עצמה והמטען שהיה עליה. לא היו נפגעים. "הלוויין איננו, הוא התפוצץ", אומר בן ישראל. "במהלך ההכנות לניסוי יש שלב שקוראים לו ירי סטטי, ובו הטיל עומד עם הלוויין. מדליקים את המנועים עם הדלק הנוזלי, רואים שהם עובדים ואז מכבים אותם. במהלך הבדיקה הטיל התפוצץ. הסיבה לפיצוץ היא עדיין לא ידועה, אבל מה שכן ידוע הוא שגם הלוויין שעמד בקצה התפוצץ".

 

בן ישראל אינו מודאג מהנזק הכלכלי שנגרם, אלא מהנזק הטכנולוגי. "הבעיה היא הרבה יותר גדולה מכסף כי יש ביטוח. יש לנו לווייני תקשורת בחלל וכל פעם שאחד מהם עומד לגמור את חייו אנחנו משגרים אחד שיתפוס את מקומו. עכשיו, עם הפיצוץ הזה, נצטרך לדחות את זה בשנתיים וחצי שלוש עד שנוכל לבנות לוויין אחר. זו סכנה לתעשיית לוויני התקשורת בכלל".

 

בניסוי ביוני בשנה שעברה הרקטה של חברת SpaceX התלקחה והתפוצצה באזור פלורידה. החברה שיגרה אז את הרקטה ועליו חללית אספקה בלתי מאוישת עם ציוד במשקל טון ו-800 קילוגרם, עבור תחנת החלל הבינלאומית.

 

מהתעשייה האווירית נמסר כי "לוויין התקשורת עמוס 6 היה הגדול והמתקדם שנבנה אי פעם במדינת ישראל על ידי התעשייה האווירית עבור חברת חלל. בניית הלוויין הסתיימה זה מכבר והוא הועבר לאתר השיגור לטובת שילוב עם המשגר של חברת SpaceX עמה התקשרה חברת חלל. צר לנו על אובדנו של הלוויין עקב תקלה המשגר של SpaceX ואנו עומדים לשירותה של חברת חלל בכל עניין. תחום לוויינות התקשורת הוא אסטרטגי עבור התעשייה האווירית ועבור מדינת ישראל ואנו מקווים כי המדינה תמשיך לפעול לטובת שימור הידע בתחום והמשך ייצורם של לוויני תקשורת ישראליים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים