ה-BDS איים - בוטלה הקרנת "המתנחלים" באוניברסיטה בניו יורק
הבמאי שמעון דותן הוזמן להקרין את סרטו בכנס על קולנוע ודת באוניברסיטה הגדולה ממדינת ניו יורק. מחאה מסתמנת של תנועת ה-BDS בקמפוס הביאה לביטול האירוע. מארגנת הכנס: "אני תמימה פוליטית, אני מתביישת". בניו זילנד מחאה נגד הסכם הקו-פרודוקציה עם ישראל
אוניברסיטת סירקיוז שבאפ-סטייט ניו יורק בדרך כלל מאירה פנים ליוצרי קולנוע ישראלים. חיים בוזגלו הוזמן לכיתת אמן בחסותה ויצר עם הסטודנטים את סרטו "סשן" עם בר רפאלי ולירון לבו, וכך גם דני מנקין שיצר את "האם זה אתה?" בכיכובו של אלון אבוטבול. למרות זאת, מחאה מצד פעילי תנועת ה-BDS בקמפוס הביאה לביטולה של הקרנת "המתנחלים", סרטו הדוקומנטרי של הבמאי הישראלי שמעון דותן.
על פי הדיווח של העיתון The Atlantic, דותן המלמד בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת ניו יורק היה מיועד להציג את סרטו במסגרת כנס על דת וקולנוע שיתקיים במרס בקרוב בסירקיוז. אלא שאז התקבלו פניות מצד מרצים וסטודנטים פעילי BDS והמארגנים נאלצו לבטל את הקרנת הסרט וכן את הגעת הבמאי. "אני מתביישת לספר לך שכשהקולגות שלי באוניברסיטת סירקיוז שמעו על רצוני להזמינך, הם הזהירו אותי שתנועת ה-BDS בקמפוס יגרמו לאי נוחות עבורך ועבורי אם תגיע", כתבה לו פרופ' מ. גייל האמנר, שהסבירה שמכיוון שהיא עצמה לא ראתה את הסרט היא אינה יכולה לערוב לו. "אני מרגישה לכודה ברשת אידיאולוגית", הודתה ואמרה, "ברור שאני תמימה מבחינה פוליטית. אני כל כך מתביישת שאני צריכה לבטל את ההזמנה".
לדברי דותן עצמו מדובר בהחלטה פחדנית של פרופ' האמנר. "היא אפילו לא ביקשה לצפות בסרט, כל מה שעניין אותה זה שפעילי BDS לא יהיו מרוצים מההקרנה של סרט ישראלי בסירקיוז", כתב דותן, לאקדמאי שתיווך בין הצדדים, "זה מאוד מטריד. וזה קורה באוניברסיטה, במקדש לחופש הביטוי, או כך לפחות אנחנו רוצים להאמין". דותן בן ה-66 הציג בבכורה את "המתנחלים" בפסטיבל סאנדנס בתחילת השנה (ובאוקטובר תשודר ב-yes דוקו) ובחודש הבא הוא יוקרן בפסטיבל ניו יורק היוקרתי. בין לבין הופצה היצירה הדוקומנטרית גם בבתי הקולנוע בישראל, והבמאי עצמו ספג לא מעט ביקורת מכמה המצולמים לסרט "המתנחלים" וטענו כי דבריהם הוצגו באופן מגמתי על ידי דותן, שהסתיר מהם לדבריהם את דעותיו הפוליטיות המתנגדות להתיישבות בגדה המערבית.
בינתיים, הרחק בצד השני של העולם, תנועת ה-BDS עושה רעש גם בניו זילנד בתגובה להסכם הקו-פרודוקציה של משרד התרבות המקומי עם מקבילו הישראלי, שנחתם במרס האחרון. פעיל זכויות האדם סיאן רוברטסון דרש את ביטול ההסכם וקבע כי גיבושו מורה על כך שממשלת ניו זילנד תומכת באחד מהמקומות הגרועים ביותר מבחינת זכויות האדם בעולם. "ישראל מוציאה מיליונים על קידום עצמי בקורבן חף מפשע של טרור בכל העולם", הוא אומר. "למעשה, ההיפך הוא הנכון".
למחאה המקומית הצטרף כצפוי גם במאי הקולנוע הבריטי הוותיק, קן לואץ', הידוע בהתנגדותו למדיניות ישראל, ושלח להם את תמיכתו: "הקמפיין שלכם זוכה לתמיכה המלאה שלי. הדיכוי ארוך השנים של ישראל את הפלסטינים ידוע מאוד. זה מאלץ את כולנו לבחור. האם אנחנו ניצבים לצד המדכא או לצד המדוכאים? אין משהו באמצע".