השוחד בהדסה: החשוד התחזה לעוזרו של ליצמן
הוארך בחמישה ימים מעצרו של נתנאל יעקב פרוש, החשוד בפרשת קיצור התורים בבית חולים הדסה עין כרם תמורת שוחד. פרוש התחזה על פי החשד לעוזרו של שר הבריאות. "מדובר בניצול אנשים חולים במצב קשה מאוד", אמר נציג המשטרה בדיון
מעצרו של נתנאל יעקב פרוש, החשוד המרכזי בפרשה לקיצור תורים בבית החולים הדסה עין כרם תמורת שוחד, הוארך היום (א') בחמישה ימים. פרוש חשוד במתן שוחד, קבלת דבר במרמה וסחיטה באיומים, לאחר שעל פי המשטרה הוא גבה כספים ממשפחות חולים הזקוקים לטיפול תמורת קיצור זמני ההמתנה לטיפולים רפואיים. במשטרה מציינים כי עד היום הוגשו חמש תלונות והם קוראים לאנשים נוספים שנפלו קורבן לשיטה לגשת למשטרה. חשוד שני בפרשה שוחרר בתנאים מגבילים.
בפרשה נחקרו באזהרה גם שלושה רופאים, בהם שני רופאים בכירים בהדסה עין כרם, בחשד כי קיבלו שוחד תמורת קיצור התורים, אולם הם הכחישו את הדברים. רופא נוסף מסר עדות פתוחה. הפרשה נחשפה בפעילות של יחידת ההונאה של משטרת ירושלים.
על פי החשד פרוש פעל כמאכער במסדרונות בית החולים, הונה אנשים תוך שהוא מתחזה לעוזר של הרב פירר מארגון עזרה למרפא וכן לעוזר של שר הבריאות יעקב ליצמן. הוא חשוד כי נתן שוחד לרופאים תמורת קידום תורים ובדיקות מיוחדות. נציג המשטרה, רס"ר דוד קוריאט שהופיע היום בדיון בהארכת מעצרו של פרוש, הציג את תלונתו של קב"ט בית החולים שהחלה את החקירה וכמה מקרים שבהם פרוש חשוד. אחד המקרים מתייחס לתלונה שהוגשה ביום שישי האחרון, לאחר הפיכת החקירה לגלויה. על פי אותה תלונה, פרוש גבה כספים מאדם חולה סרטן והבטיח לו לדאוג לפענוח מהיר של בדיקות ה-MRI בראשו. על פי החשד פרוש נתן לחולה מסמכי פענוח מזויפים שגרמו לו לחשוב שהגידול בראשו חזר, אף שבדיעבד התברר לו כי הדבר לא נכון.
נציג המשטרה ציין כי החוקרים צופים שיוגשו בקרוב תלונות נוספות. "מדובר בניצול אנשים חולים במצב קשה מאוד שמוכנים לשאת בכל תקווה", אמר קוריאט בדיון. במהלך הדיון התברר כי במהלך חקירת הרופאים ביום חמישי עלה שם של רופאה נוספת שיש חשד כי גם היא מעורבת בפרשה, אולם היא טרם נחקרה. לשאלת עורך הדין של החשוד, עו"ד שלום בן שבת, מדוע היא לא נחקרה, ענה נציג המשטרה ששמה עלה רק ביום חמישי.
הנושא שנשאר תחת סימן שאלה הוא כיצד זורזו בפועל התורים המדוברים. בחקירה הכחישו הרופאים קבלת טובת הנאה, והתעקשו שתורים הוקדמו אך ורק מטעמי דחיפות. אם המטופלים שילמו על כך, הסבירו הרופאים, הרי שגם הם נפלו קורבן להונאה. מהחקירה עולה כי החשודים פעלו בשיטה זו כמה חודשים והיקף ההונאה עומד על סך אלפי שקלים. בנוסף לשוחד, פרוש חשוד כאמור גם בסחיטה באיומים, לאחר שאמר לכאורה לאישה שביקשה לקדם טיפול "אם לא תשלמי לי - אני אעשה מה שאני מבין".
עו"ד שלום בן שבת, שייצג את פרוש בדיון בהארכת מעצרו, אמר: "העבירות המיוחסות למרשי חסרות תימוכין. מדובר בעבירות שלכל היותר מהוות קבלת דבר במרמה, מה שלא מחייב את מעצרו". לדבריו, אף שהחקירה מתנהלת חמישה חודשים, אין בידי המשטרה ראיה שלפיה פרוש ביצע פעולה לשיבוש החקירה.
עו"ד בן שבת הוסיף כי לפי הבנתו כל הרופאים שנחקרו הכחישו את המיוחס להם, לא היה לחשוד מפגש ישיר עם מי מהרופאים וכל השיחות ביניהם היו טלפוניות. "הוא אישר שהוא פעל לא פעם כדי לסייע לאנשים במצוקה לקדם תורים", אמר בן שבת. "באחוז ניכר של המקרים לא הועברה לידו אגורה שחוקה. אני סבור שלאור גרסתו ניתן להורות על שחרורו בכל תנאי שבית המשפט ימצא לנכון. מדובר במשיב שלא נמצא בקו הבריאות. הוא לקה באירוע מוחי לפני כמה חודשים".
בהודעת המשטרה נאמר כי היא מבקשת מכל מי שנדרש לתת כספים עבור קידום תורים או טיפול רפואי, לפנות לתחנת המשטרה הקרובה ולהגיש תלונה. רב-פקד אייזק סימון: "חלק מבני המשפחות שעבורם נדרשה ההתערבות הרפואית היו מאושפזים בבתי החולים, בחדרי מיון או בחדרי טיפול נמרץ בבית החולים. בחלק מהמקרים הוא פנה למשפחות של אנשים שזקוקים לטיפול רפואי מתוך שמועה לפיה מישהו מהם זקוק לעזרה. על פי הידוע לנו הוא הציג למשפחות מצג שווא שיש בכוחו לקדם את העניינים שלהן באמצעות אנשים שהוא קשור אליהם".
הדסה: "המנכ"ל נלחם בתופעה הפסולה"
מבית החולים הדסה נמסר בתגובה: "עם כניסתו לתפקיד שם לפניו מנכ"ל הדסה החדשה, פרופ' זאב רוטשטיין, משימה להפוך את הדסה לבית חולים ציבורי פתוח לכול שבו אין שירותים פרטיים בזמן העבודה,
בית חולים שכל הפונה אליו יקבל את השירות האיכותי, הטוב, האדיב והמהיר ביותר בלי לפתוח את הארנק או למלא מעטפות. זה כמה חודשים שמשטרת ישראל, בשיתוף המרכז הרפואי הדסה, מנהלת חקירה סמויה בבית החולים. החקירה נפתחה לאחר תלונה שהגיעה לבית החולים והועברה למשטרת ישראל, על חשד לפיו רופאים מקבלים תשלומים אסורים בתמורה לקידום תורים. פרופ' רוטשטיין אף התראיין לתקשורת בנושא לפני כמה חודשים וסיפר על מלחמתו בתופעה הפסולה".
עוד נמסר מבית החולים כי "היום התבשרנו שהחקירה הסמויה הפכה גלויה. הדסה החדשה עומדת היום כגוף אחד מאחורי המנכ"ל, נחושה כולה לבער את הרע ולא לתת לאף גורם חיצוני או פנימי להכשיל את צוותה. הידיעות המציפות אותנו כיום בתקשורת הן התחלת סוף התהליך, וצפירת ההרגעה שתישמע עם סיום החקירה תסמל שהדסה נקייה מתופעות כאלו".