מלחמת האזרחים הסורית ממריאה לשחקים
כוחות משטר אסד, חיזבאללה והרוסים תוקפים מהאוויר ונראה שגם המורדים מצטרפים למערכה בשמיים. אם הם מחזיקים בידיהם מל"ט הרי שמדובר בשדרוג גדול מבחינתם, אבל האם זה יכול לשנות את מאזן הכוחות?
בסוף השבוע שעבר נפל דבר בסוריה: לראשונה מאז פרוץ מלחמת האזרחים ניסו המורדים להפציץ בסיס של צבא סוריה מן האוויר באמצעות כלי טיס - מל"ט או רחפן. לוחמי חיזבאללה בסוריה כבר השתמשו באמצעי זה לפני כשנה, אך עתה מאזן הכוחות הולך להשתנות אם אכן המורדים מחזיקים בידיהם במל"ט. מהי משמעות ההתפתחות לסוריה כעת ולגבי ביטחון ישראל בעתיד?
המורדים עולים לשמיים
תמונות שהופצו ברשת מראות כי המורדים באזור העיר חמאת הצליחו לראשונה להעלות לאוויר כלי טיס בעל יכולת צילום וגם הטלת טילים. הסרטון הועלה לרשת על ידי ארגון "ג'ונד אל-אקצא", פלג של ג'בהת א-נוסרה הג'יהאדיסטי. הבסיס של הארגון נמצא כנראה במחוז אידליב בצפון המדינה הערבית. בתמונות וידאו נראה ירי של טילים זעירים שמבוצע מכלי הטיס על בסיס של הצבא הסורי. עם זאת, בסרטון לא ניתן לראות פגיעה וכנראה שהמורדים פספסו את המטרה.
התפתחות זו - יכולת להרים לאוויר כלי טיס למטרות התקפה - מוכיחה כי הטכנולוגיה של המערכה בסוריה עולה מדרגה וכי כעת המורדים משתמשים בשלושה ממדי לוחמה: מנהרות ובונקרים מתחת לאדמה, לוחמת קרקע ועתה לוחמה מן האוויר. אין ספק כי מל"טים יהוו בעיה חדשה בפני כוחות המשטר של בשאר אסד ובעלי בריתו. המל"ט משמש גם כלי מודיעיני חשוב לתצפיות מן האוויר ואיסוף מודיעין על תנועות הצבא הסורי.
המל"ט שנמצא כביכול בידי המורדים הוא הטיפה שלפני הגשם. המורדים עתידים לעשות שימוש הולך וגובר באמצעי הזה שהוא פרקטי, לא יקר, נוח וקל לשימוש. הוא גם קל יותר להברחה כשהוא מפורק, ביחס לכלי נשק כמו טנקים או נגמ"שים (מטוסים ומסוקים אינם אפשריים כלל). יש להניח כי מל"טים הוברחו לסוריה דרך הגבול הצפוני
.
טורקיה הייתה עד לאחרונה צינור המעבר החשוב ביותר של נשק למורדים, מכל בעלי בריתם, שמקורו בעיקר בסעודיה ובמדינות המפרץ. אולם לפני מספר שבועות חסם הצבא הסורי את המעבר הצפוני לעיר חלב ויצר בעיה קשה למורדים. בחודש מרס השתלט הצבא על ציר אל-קסטלו, העורק הראשי לחלב, בירת המורדים. מאחר שטורקיה אינה מעוניינת בעימות מחודש עם רוסיה ולאחרונה אף קיים הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן פגישות פיוס עם עמיתיו הרוסים והאיראנים, נמנעת אנקרה מלפרוץ את המצור מצפון דרך השטחים עליהם השתלט הצבא הסורי ובעלי בריתו. מה הפתרון?
הפלישה הטורקית - חידוש מסלול האספקה
הפלישה של הטורקים לסוריה מצפון בחודש שעבר עוררה שאלות רבות, בראשן: מדוע דווקא עכשיו? היכן היו הטורקים חמש שנים בשעה שאחיהם הסונים נשחטו מעבר לגבול? הפלישה הטורקית היא תוצאה של כמה גורמים. ניסיון ההפיכה הצבאי הכושל והטיהורים שביצע ארדואן אחריו חיזקו את משטרו ונתנו לו ביטחון רב. גם הפעלת הצבא היא מבחן כוח ליציבות שלטונו אחרי ההפיכה הכושלת.
העיתוי הנוכחי של הפלישה הטורקית אמור לספק פתרון לשתי בעיות דחופות וקריטיות לטורקיה: הראשונה, ההשתלטות הבלתי מבוקרת של הכורדים על צפון סוריה, שבאה לידי ביטוי לאחרונה בעיירה מנבג', שאותה כבשו הכורדים מידי "המדינה האיסלאמית" (דאעש). הבעיה השנייה כאמור, חסימת ציר האספקה למורדים. הלגיטימציה לפלישה כזו הושגה בשיטה הצפויה של הכרזת "מלחמה נגד דאעש". הכורדים הם אלה שמשלמים את המחיר של ההתקרבות הטורקית-רוסית-איראנית. גם האיראנים, כמו הטורקים, מדכאים את הכורדים בארצם ואילו רוסיה רואה בכורדים בעלי ברית של יריבתה ארצות הברית.
כדי שזה לא ייראה ככיבוש לכל דבר, משתמשים הטורקים בשרידי ארגון המורדים "צבא סוריה החופשי" על מנת להוכיח כי הם רק מסייעים לעם הסורי לכבוש מחדש את אדמותיו מידי דאעש והכורדים. יש להניח כי חידוש האספקה למורדים בחלב לא עלה בשיחות של ארדואן עם הרוסים והאיראנים, אך נראה כי הוא היה חלק מתוכנן של השיחות שנערכו לאחרונה בין ארדואן לבין שר הביטחון ויורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן. יש להניח כי הצבא הטורקי יפלס את דרכו של "צבא סורי החופשי" כך שירחיק את הכורדים מהפרת וייצור מסלול אספקה חלופי למורדים. כשהכוח יהיה קרוב מספיק לעיר חלב, יש להניח כי "צבא סורי החופשי" ישתף פעולה עם הארגונים האיסלאמיסטיים הנצורים במזרח העיר ויתחדש זרם הנשק הקל ועמם גם המל"טים (שעד שלשום לא ידענו על קיומם בידי המורדים). אין ספק כי התפתחות זו תאריך את מלחמת האזרחים בסוריה עוד יותר.
המל"טים של חיזבאללה
לפני כשנה היה זה ארגון חיזבאללה, המעורב במלחמה בסוריה עד צוואר, שהכניס את השימוש במל"טים התקפיים למלחמת האזרחים. כלי הטייס שסיפקה איראן, כנראה תוצרת סין, נתן ללא ספק יתרון לחיזבאללה על המורדים, אך מוקדם לקבוע אם הוא מהווה "שובר שוויון" כפי שציפה הארגון. לפי שידורי הארגון, באמצע אוגוסט חיסל מל"ט של חיזבאללה מפקדה של "ג'בהת א-נוסרה" בפרברי חלב ולוחמים ששהו במפקדה נהרגו. לפי מקורות שונים, איראן סיפקה לחיזבאללה צבא של מל"טים, כ-200 במספר. אם נכון הנתון המספרי, הרי שאספקת המל"טים דחופה ביותר למורדים ליצירת מענה אסטרטגי.
יש לציין, כי המל"טים של ארגוני המורדים אינם באותה איכות של אלה הנמצאים בידי הצבא הרוסי וישראל. בתמונות שעלו לרשת, רואים כאמור כי רמת הדיוק של המל"טים של המורדים ושל חיזבאללה גם יחד, אינה גבוהה. לא תמיד הם פוגעים במטרה וכוחם מוגבל לנזק מקומי או לחיסול של מספר מצומצם של אנשים. כנראה שניתן לאתרם ממרחק ממכ"ם פשוט או אפילו בעזרת הרעש שלהם, מאחר שהם טסים בגובה לא רב. בתמונות המצולמות על ידי המל"טים עצמם, רואים תמיד מספר לוחמים המצליחים בשניות אחדות להתחמק מהטילים. אך ככל שמלחמת האזרחים תתמשך, רמת המל"טים תעלה בהתמדה.
האם המל"טים מסוכנים לישראל?
לארגוני הטרור השונים, נגד ובעד המשטר אין חילות אוויר. על כן הם מחפשים ומוצאים תחליפים יצירתיים. מחבלים ניסו בשנות ה-80 לחדור לישראל באוויר על ידי בלונים פורחים ודאונים. ב-1987 הפתיעו מחבלים מארגונו של אחמד ג'בריל את ישראל ב"ליל הגלשונים" והתוצאות היו קשות. מאז התעורר הצורך בצה"ל לעקוב אחרי כלי תעופה אלטרנטיביים שמשיגים ארגוני הטרור.
כבר בראשית שנות ה-2000 סיפקה איראן לחיזבאללה את מל"ט ה"אבאביל" (על שם להקות הציפורים המוזכרות בקוראן שנשלחו להציל את הכעבה), על מנת לרגל אחר ישראל. כשני מל"טים כאלה שוגרו במלחמת לבנון השנייה לישראל והופלו על ידי חיל האוויר.
המל"טים החדשים יותר שהגיעו לידי חיזבאללה בעשור הנוכחי אינם מהווים כשלעצמם איום ממשי על ביטחון ישראל והם הרבה פחות מסוכנים ממאגר הטילים הגדול שבידי הארגון. מערכות ההגנה האווירית של ישראל יכולות להתמודד עם המל"טים. הבעיה היא עקרונית בעצם זליגת נשק רוסי וסיני מגוון יותר ויותר לארגון חיזבאללה.
ישראל מביטה מן הצד כבר חמש שנים על מלחמת האזרחים בסוריה מבלי להתערב ורואה את אויביה הורגים אלה את אלה. חיזבאללה והמשטר מצד אחד וארגוני האופוזיציה האיסלאמיסטים מצד שני. לשני הצדדים דבר אחד משותף: שנאה אידיאולוגית לישראל ומחויבות למאבק נגדה. ככל שמתארכת המלחמה צוברים כל הצדדים ניסיון רב בלוחמה באש חיה בשטח וגם אמצעי הלוחמה הולכים ומשתכללים. השאלה שצריכה להעסיק את ישראל היא: האם חיזבאללה ייצא מהמעורבות בסוריה כשהוא שחוק ומותש, או להיפך - מנוסה ומצויד הרבה יותר? אגב, גם חמאס בעזה צופה במלחמת האזרחים בסוריה ולומד. אין ספק, כי גם הוא יעשה כל מאמץ אפשרי להצטייד במל"טים.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010