מפלצות טורפות בסיציליה: טיול בסיפורי המיתולוגיה
ענק בעל עין אחת, ספינות טרופות, דייגים ובני אצולה, עצי לימון, מעיינות תרמיים וסלעים שחורים בים הכחול. אלו הם סיפורי המיתולוגיה היוונית בסיציליה. בואו לפגוש אותם מקרוב
בשיתוף החברה הגיאוגרפית
סיפורי המיתולוגיה היוונית היוו חלק בלתי נפרד מילדותי. נהגתי לדמיין את עצמי מצטרפת למסעותיו של אודיסיאוס, גיבור מלחמת טרויה, הוא ואני יחד עברנו תלאות והרפתקאות בדרכו חזרה מן המלחמה לביתו שבאיתקה.
פגשתי (בעיניי, זה היה אמיתי לגמרי) בפוליפמוס, את הענק בעל העין האחת, ממנו הצלחנו להימלט בשן ועין, נחרדנו מסקילה וקריבדיס אותן מפלצות שטרפו שישה מספניו, פגשנו באיולוס שליט הרוחות שאירח אותנו בביתו, ונאנחנו בהקלה כשניצלנו אחרי שספינתו נטרפה ומלחיו אבדו בים הסוער.
רוצים להצטרף ? לחצו כאן .
בשבילי זו הייתה היסטוריה אמיתית, סיפורי גבורה של פעם שקרו לפני שנולדתי.
כשבגרתי, גיליתי שאותם סיפורים פנטסטיים קשורים למקומות אמיתיים, חלקם בסיציליה שהייתה בעת העתיקה חלק מ"יוון הגדולה". יורדי ים יווניים הגיעו אליה בחיפוש אחר אדמות פוריות להתיישב ולחיות בהן.
סיפוריו של אודיסיאוס, היוו מיתוס אבות עבורם, וגם אם קיוו לא לעבור את אותן הרפתקאות מסמרות שיער הם יצאו בתחושה שהדרך מוכרת. וגם אני רציתי לצאת בעקבות אודיסיאוס ולחפש את המקומות המופלאים שהקסימו את ילדותי.
לברוא פנטסיה ממציאות קודרת
בינתיים קראתי סיפורים נוספים שלקחו אותי לסיציליה. כמו למשל, ספרו של ג'ובני ורגה , "בני מלאווליה", המספר על משפחת דייגים ענייה החיה בכפר קטן למרגלות הר האתנה.
חייהם קשים, והם מנסים ליצור עולם טוב יותר - לברוא פנטסיה מתוך מציאות קודרת. כפרם, הוא כפרו של פוליפמוס מהמיתולוגיה, שהסלעים שזרק לים בניסיון עיוור לפגוע באודיסיאוס הנמלט, יצרו נמל טבעי, נוח לדייגים שהים הוא פרנסתם.
הסיפור של ורגה הוא כנראה אמיתי. הפיכתו לסרט על ידי לוקינו ויסקונטי בשנת 1948, גרמה לבני הכפר להיות גיבורי תרבות הנלחמים על מקומם בחברה. עד כדי כך שבסרט, הענק פוליפמוס אלו הם דייגים אמיתיים בני המקום, ולא שחקנים מקצועיים.
סיציליה בממלכת איטליה
סיפור נוסף שהצית את דמיוני היה "הברדלס", סיפור על הנסיך דון פבריציו קורברה. הספר נכתב על ידי ג'וזפה תומסי די למפדוזה, בן אצולה בורבונית שביסס את דמות הנסיך על סבו האמיתי.
הספר נחשב ליצירת מופת והוא עוסק בסיציליה בשלהי המאה ה-19, רגע לפני שסופחה לממלכת איטליה המאוחדת שעמדה לקום.
הנסיך עדיין חי בארמונות מפוארים, נוסע בכרכרות ורגיל למחוות כבוד והערצה מצד נתיניו, אבל הוא מודע לכך שהעולם הולך ומתקדם סביבו, והמעמד אליו הוא משתייך, עומד להיעלם. הוא מתאר את מולדתו סיציליה, ואת מה שקורה בה לנגד עיניו, במבט אוהב ומפוכח.
גם על פי ספר זה ביים לוקינו ויסקונטי סרט נפלא, הפעם בכיכובם של ברט לנקסטר, אלן דילון וקלאודיה קרדינלה הנפלאים.
יוצא מהסיפורים אל המסע האמיתי
הסיפורים נשזרו זה בזה והחלטתי שהגיע הזמן לצאת למסע. לא ידעתי אם אמצא את סיציליה הפנטסטית של סיפורי המיתולוגיה, או רק את זו האמיתית של אנשים בשר ודם.
נחתתי בקטניה, בצידה המזרחי של סיציליה והגעתי ל -ACI TREZZA. זהו אחד מתשעת כפרי ה-ACI, הקרויים על שם אצ'יס, בנו של אל היערות.
הכפר צמח לצד הסלעים המפורסמים ביותר בסיציליה, הקרויים היום "סלעי הקיקלופים" – FARAGLIONI DEI CICLOPI, והם עוטפים את נמל הדייגים הקטן בנוף מרהיב של סירות דיג צבעוניות.
האדמה מסביב, אפורה כהה, כולה רסיסים מהר הגעש הסמוך, האתנה, שבזכותו מפורסם האזור בפוריותו – עצי לימון, שקד, פיסטוק, ומעיינות טרמיים.
הופתעתי מהיופי ומשילוב הסלעים השחורים בים הכחול. לא נותר זכר לדרמות שהתחוללו פה, לא של אודיסיאוס, ולא המאוחרת יותר של הדייגים.
משם הצפנתי לאיים האיוליים – משכנו של איולוס, שליט הרוחות, בנו של פוסידון, שארח את אודיסיאוס בביתו, ואף צייד אותו ברוח המערב שתשיאו במהירות לאיתקה.
אחד האיים האיוליים קרוי וולקנו, שמו הרומי של הייפאסטוס אל האש היווני, והוא מתחרה בהר האתנה על התואר "הנפחיה של הייפאסטוס". היוונים האמינו שנפחיית האל נמצאת בתחתית הר געש.
נוף האיים – ים כחול, חופים צלולים, הרי געש ומסעדות דגים נפלאות, הוא הסיבה שהיום הם אטרקציה תיירותית.
שק עם כל רוחות השמיים
רציתי להישאר באיים, אבל מסעי בעקבות אודיסיאוס לא הסתיים. אחרי תשעה ימי הפלגה, כשכמעט הגיע לביתו, פתחו מלחיו שק שקיבל מאיולוס, בו נכלאו כל רוחות השמיים מלבד הרוח המערבית הנחוצה.
שוב היטלטלה האניה במערבולת רוחות נוראית והוטלה חזרה אל חופי סיציליה. מלחיה אבדו ואודיסיאוס נפלט אל החוף חסר כל, מותש ורעב. למזלו התגלה על ידי בת מלך שבילתה במקום עם נערותיה. הוא נאסף אל ארמון אביה, טופל עד שהתחזק, צויד בכל הדרוש לו ושוב ייצא לים בדרכו הביתה, לאיתקה.
המפרץ הנפלא אליו על פי המיתולוגיה נסחף אודיסאוס, מפרץ CASTELLAMMARE DEL GOLFO, מכיל כמה מאתרי הנופש המפורסמים ביותר בסיציליה.
מסעו של אודיסיאוס ארך 10 שנים – כאורך המלחמה שם לקח חלק עם שאר גיבורי יוון, לשחרור הלנה היפה שנחטפה על ידי נסיך טרויה. על המסע המיתולוגי, שהינו סיפור התבגרות כתב המשורר קונסטנדינוס קוואפיס בשירו "איתקה" – "...שאל כי תארך דרכך מאד , מלאה בהרפתקאות , מלאה בדעת...".
הנסיך בעיר הגדולה
מסעו של אודיסאוס ומרבית הרפתקאותיו התרחשו סביב הים. לעומת זאת חיי דון פבריציו מ" הברדלס", התנהלו בעיר הגדולה.
שמתי פעמיי אל פלרמו בירתה של סיציליה, בה חי הנסיך בארמון המשפחתי שבמרכז העיר. פלרמו הפכה לבירת האי במאה ה-9, תחת שלטונם של המוסלמים ואחריהם הנורמנים.
בעוד שאר אירופה היתה שרויה באפלת ימי הביניים, הפכה פלרמו לאחת הערים המפותחות והעשירות ביותר במרחב הים התיכון. עד היום נראה עברה המפואר בכל פינה.
כנסיות מרשימות ובהן פסיפסים ביזנטיים, אדריכלות ייחודית וארמונות אצולה, גנים ושווקים תוססים. כל אלו עטפו בפאר את חיי הנסיך שמבין את ההלך הפוליטי הקרב ומאיים על משפחתו.
לאורך 3,000 שנה, חמדו עמים רבים את סיציליה. כל אחד מהם הותיר בה חותם, והפסיפס שנוצר הפך אותה לאי הייחודי של היום.
סיציליה הפתיעה אותי. גיליתי אי מסביר פנים, עם תרבות חיה ועשירה, נופים וחופים נפלאים, ואוכל...איזה אוכל...!
חגית פורת הינה מדריכה בחברה הגיאוגרפית
טיול לסיציליה בהדרכתה ייצא השנה בחודש אוקטובר
רוצים להצטרף ? ליחצו כאן .
הכתבה מוגשת בשיתוף החברה הגיאוגרפית