הישג לירוקים: הקפאה זמנית של הרחבת בז"ן
המועצה הארצית לתכנון ולבנייה החליטה להביא את ההחלטה על הרחבת בז"ן במפרץ חיפה לדיון חוזר בכפוף לאישור היועמ"ש. מנכ"ל "'אדם טבע ודין": "אנו מברכים את חברי המועצה הארצית אשר מילאו את תפקידם כמשרתי ציבור". מנכ"ל בז"ן אמר בדיון: "אנו לא הגורמים העיקריים לזיהום"
למרות חשיפת הזיהום בחיפה, בז"ן הרוויחה 126 מיליון ד' ברבעון
איך הרווחים של פז ובזן גדלים גם כשהנפט מתרסק
באדם טבע ודין אמרו בתגובה להחלטה, כי יקפיאו את הגשת העתירה שתכננו בשיתוף ארגונים ירוקים אחרים נגד הרחבת בז"ן: "נמשיך לעמוד על המשמר ולוודא שבריאות התושבים והסביבה תעמוד מעל לכל השיקולים האחרים".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל "אדם טבע ודין", אמר: "אנו מברכים את חברי המועצה הארצית אשר מילאו את תפקידם כמשרתי ציבור וקבעו שככל הנוגע לבריאות תושבי מפרץ חיפה, אין להיעתר באופן אוטומטי ולאשר את הרחבת אחד המפעלים המזהמים ביותר בישראל. הוועדה אימצה את עמדת אדם טבע ודין שיש צורך לבחון את התוכניות של הרחבת בז"ן ושל קרקעות הצפון בראייה כוללת בשל ההשלכות מרחיקות הלכת על תושבי האזור".
עו"ד לי-היא גולדנברג, ראש תחום כלכלה וסביבה באדם טבע ודין אמרה: "מתחם בז"ן מהווה כיום מוקד למפגעים רבים וחמורים, ביניהם מפגעי זיהום אוויר, זיהום קרקע, זיהום נחלים, מפגעי ריח, פסולת מסוכנת ושפכים חמורים".
לדברי יו"ר הוועדה יצחקי על בז"ן ועיריית חיפה להגיע להידברות. "אם המצב כל כך חמור תוציאו צו סגירה למפעל. צריך לשבת לדיאלוג ולנסות להגיע לסיכומים. צריך ללמוד מהעולם איך מקימים בתי זיקוק ליד ריכוזי אוכלוסיה. בדיון הבא, בכפוף לאישור היועמ"ש, יתקיים דיון האם להחזיר את התוכניות לדיון חוזר". מנכ"ל בז"ן שהגיע לדיון אמר שהם אינם הגורמים העיקריים לזיהום ושהם מפרנסים עיקריים באזור חיפה.
יהב: "דיון נוסף הוא הכרחי"
בערר שהגישה אדם טבע ודין נגד הרחבת המפעלים נכתב: "במהלך השנים, המפעלים במתחם בזן התאפיינו בליקויים רבים ובין היתר: מאות חריגות בפליטות ולגרימת זיהום האוויר, כשל בפינוי כמויות גדולות של בוצה, פסולת רעילה שנוצרת בתהליכי זיקוק נפט מחצר המפעל ועוד".
ראש העיר חיפה יונה יהב אשר השתתף בישיבה אמר, כי "לא זאת בלבד שקיום דיון נוסף הוא הכרחי ומתבקש אלא אף זו שהחלטה לא לקיימו תהיה בלתי סבירה באופן קיצוני". יהב הוסיף כי נוכח הפרסומים ואי הוודאות בקרב מיליון מתושבי חיפה והאזור בכל הנוגע לזיהום במפרץ חיפה - אשר מתחם בתי הזיקוק הינו הגורם העיקרי לו - תפקיד אנשי הציבור הינו להביא את הדבר לדיון מחודש ולא לטאטא את הדבר תחת נימוקים פורמליים.
מבז"ן נמסר כי "התב"ע מאפשרת המשכיות של תעשיה חיונית וחשובה למשק הישראלי, באופן נגיש, שקוף ומודרני, תוך איזונים ובלמים המאפשרים קיום התעשיה לצד שמירה על בריאות הציבור ואיכות הסביבה. יודגש שוב כי התוכנית אינה מאפשרת בשום מצב הגדלת הפליטות מן המתחם".
מאזרחים למען הסביבה נמסר כי "יש אזניים קשובות בירושלים, מעודד לראות שלעיתים גם מקשיבים לתושבי האזור שזועקים תחת הזיהום הכבד במפרץ. אנחנו מקווים שהשינוי הזה יחלחל לעבר להמשרד להגנת הסביבה, שיפעל להגברת האכיפה והקשחת הדרישות מהמפעלים. חשוב להדגיש שגם לפני ההרחבה המצב הוא בעייתי מאד והזיהום גבוה מדי".
מהקואליציה לבריאות הציבור נמסר כי "האחריות שעומדת בפני הוועדה הארצית לתכנון ובניה גדולה יותר מפורמליסטיקה כזו או אחרת של פרשנות משפטית לגבי מי יכול לדרוש דיון חוזר בתכנית. בפני חברי הועדה ויושב ראשה ישנה האופציה לדרוש בעצמם דיון נוסף. נדרשת אחריות ציבורית כלפי כמיליון תושבים. חייבים לדון שוב בכובד ראש ולשנות אסטרטגיה תכנונית. להפסיק להתייחס לאיזור כפח האשפה של המדינה, להבין שזיהום הורג ושאי אפשר להמשיך כך".
ממגמה ירוקה נמסר כי "ההחלטה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה להקפיא את התוכנית להרחבת בתי הזיקוק בחיפה ולהשיבן לדיון חוזר בכפוף לאישור היועמ"ש היא תולדה של לחץ ציבורי חזק ומאסיבי של פעילי מגמה ירוקה יחד עם תושבי חיפה והקריות וארגוני סביבה נוספים. אסור לאפשר הרחבה של מפעלים פטרוכימיים מזהמים וחייבים לעצור את כל התוכניות שתומכות בהרחבת התעשיה המזהמת במפרץ חיפה, ביניהן, גם תכנית קרקעות הצפון וגם הקמת נמל הדלקים החדש. אנחנו דורשים מהממשלה להקים תוכנית חירום לאומית להבראת מפרץ חיפה, יחד עם צמצום דרמטי של התעשייה המזהמת למען בריאותם ואיכות חייהם של קרוב למיליון תושבים החיים באזור זה".
אלה נווה אפידמיולוגית סביבתית, מרכזת ארגון "אמהות ואבות מצילים את חיפה והקריות" אמרה: "לדיון היום הגיעו איתנו הרבה אנשים - ביניהם חולי סרטן ובני משפחה של חולים, והם יצאו כנגד אישור התכנית וזעקו כיצד ניתן לאשר תכניות כאלו במצב התחלואה הנורא הקיים. הם העידו על המחלות שלהם ושל בני משפחותיהם מדם ליבם". נווה הוסיפה: "איך המדינה מעיזה להוסיף עוד במצב כזה של תחלואה?".