מכרז ראשון בשיטת "תכנן ובנה" בחריש
מועצת מקרקעי ישראל, בראשות שר האוצר, אישרה את הצעת משרד הבינוי והשיכון לקצר את זמני הבנייה באמצעות הקמת שכונות מגורים במקביל לפיתוח תשתיות תואמות על ידי יזם יחיד. על המכרז בשכונת אור בחריש, שתכלול 1,200 יחידות דיור, יתחרו חברות ישראליות ובינלאומיות
מועצת מקרקעי ישראל, בראשות שר האוצר משה כחלון, אישרה אמש (ב') את הצעת ההחלטה שיזם שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, לשיווק מתחמי בנייה הכוללים לפחות 1,000 יחידות דיור כל אחד בשיטת "תכנן ובנה ". מדובר בשיטה שאמורה לקצר את זמני הבנייה, במסגרתה שכונות מגורים ייבנו במקביל להקמת תשתיות ומבני ציבור הדרושים לדיירים - וזאת על ידי יזם יחיד.
רפורמת "תכנן ובנה" של גלנט יוצאת לדרך
קבלנים זרים הוזמנו לישראל: "הבנייה תואץ"
קבינט הדיור אישר את תוכניות הממשלה לדיור
המתחם הראשון שישווק בשיטה זו ממוקם בשכונת אור המזרח בחריש וימנה כ-1,200 יחידות דיור. השיטה מבקשת לאפשר אכלוס שכונה שלמה, כך שתהיה מוכנה מראש לקליטת התושבים. יחידות הדיור במכרזים אלה ייבנו על ידי תאגידים שהם פרי שותפות בין חברה זרה בעלת ניסיון בשיטות בנייה מתועשות ובין חברה ישראלית.
החלטה זו מובאת בהמשך להחלטת הממשלה בעניין תיעוש והגדלת פריון העבודה בענף הבנייה, ובמסגרתה הוחלט לפרסם קול קורא לחברות בנייה בינלאומיות לבנות בישראל. על פי ההחלטה, בניית הדירות במכרזים אלה תיעשה תוך שימוש בשיטות בנייה מתועשות כגון בנייה טרומית, בהן אלמנטים הנדסיים מורכבים מראש במפעל ומובאים לשטח להרכבה, שימוש בתבניות להקמת שלד המבנה ועוד.
במשרד האוצר מציינים כי "הקמת השכונה בכללותה על ידי יזם אחד, כולל בניית מבני המגורים, עבודות הפיתוח והתשתית וכן הקמת מוסדות הציבור והחינוך, תצמצם כפילויות בין הגורמים המבצעים בשכונה, תייעל את הליך הבנייה ותקצר משמעותית את לוחות הזמנים".
באשר לקול הקורא לחברות בנייה זרות, אליו הגישו מועמדות כ-50 חברות בין היתר מהמדינות סין, ספרד, יוון, טורקיה, פורטוגל ועוד, בשלב הבא משרד הבינוי והשיכון יבחר שש חברות זוכות שיכללו במאגר. חברות אלה יהיו רשאיות לבנות בישראל בנייני מגורים ולנהל פרויקטים של בנייה למגורים כגורם האחראי על כל ההבטים ההנדסיים והביצועיים של הפרויקט.
יזם שלא יבנה יאבד את הקרקע
בנוסף אישרה מועצת מקרקעי ישראל את יוזמת השר כחלון לביטול עסקה עם חוכר שמחזיק קרקע ולא בונה דיור למגורים. על פי ההחלטה, רשות מקרקעי ישראל תהיה רשאית, לאחר שימוע, לבטל עסקת חכירה עם יזם שמחזיק בקרקע עליה ניתן להקים 100 יחידות דיור ויותר, אם לא עמד בלוח הזמנים שנקבע.
במשרד האוצר מציינים כי ההחלטה אושרה "כחלק מהמאבק המתמשך בעליית מחירי הדירות בארץ, הנובעות בין השאר ממחסור בקרקעות זמינות לשיווק". עוד נמסר כי תיקון זה "בא לקבוע כי מדיניות רשות מקרקעי ישראל היא למנוע אגירת קרקעות בידי גורמים פרטיים ללא שהשלימו את הבנייה, בהתאם לתנאי ההסכם עם הרשות, ולבטל הסכמי חכירה וחוזי פיתוח ככל שהופר ההסכם".
על פי ההחלטה, בכל הנוגע להקצאת קרקע ביעוד למגורים, מוצע כי במקרה שבו לא עמד היזם במועדים הנקובים בהסכם להשלמת הבנייה, הנהלת הרשות תהיה רשאית, במקרים חריגים, לאשר ליזם ארכה. ביטול עסקה של בעל הסכם לבניית מעל 100 יחידות דיור שלא עמד בלוח זמנים לסיום הבנייה, יתבצע בכפוף לשימוע.
התיקון קובע את מדיניות הרשות, לפיה יש לעמוד במועד השלמת הבנייה שנקבע בהסכם הפיתוח או בחוזה החכירה. בתיקון נקבעו כללים דומים לביטול הסכמי חכירה והסכמי פיתוח, ובוטלה האבחנה בין מקרקעין שהוקצו בפטור ממכרז לבין מקרקעין שהקצאתם הייתה במכרז.
כמו כן, אושרה שורה של החלטות להרחבת פרויקט מחיר למשתכן. בין היתר מדובר ביוזמה של שר האוצר לתוספת תקציבית של 100 מיליון שקל, אשר תאפשר הגדלת היצע הדירות בשוק באמצעות רכישת קרקעות פרטיות וקרקעות ששווקו ליזמים אך טרם נבנו ושווקו לציבור, כנגד התחייבותם לשווקם במסלול מחיר למשתכן.
במשרד האוצר מציינים כי "בהחלטה זו יש כדי להגדיל את מאגר הדירות בתוכנית מחיר למשתכן ולתמרץ את החוכרים להשיב מקרקעין למגורים לידי הרשות". המועצה גם קיבלה החלטה בנושא ההגרלות, וקבעה כללים שמבקשים להגדיל את סיכויי הזכייה של הנרשמים המקדימים ולתת לנרשמים אלו ודאות. כפי שפורסם ב-ynet, הנרשמים לפרויקט יחולקו לשתי סדרות.