הגנה על העוטף: המכשול שמוקם נגד חמאס
תמונות ראשונות מהעבודות על פרויקט "המכשול" נגד מנהרות התקיפה, שיקיף את עזה בחומת בטון בעומק של עשרות מטרים
תושבי אחד היישובים במועצה האזורית שער הנגב יכולים להביט בימים אלו מחלונם, ולהשקיף על העבודות שאמורות להחזיר להם את תחושת הביטחון לקראת העימות הבא בין צה"ל לחמאס.
בימים האחרונים האיצו בצה"ל את העבודה על פרויקט "המכשול", שעליו דיווח לראשונה נחום ברנע לפני כשלושה חודשים. מדובר בפרויקט ענק שעלותו הכוללת המוערכת היא יותר משני מיליארד שקל, ושבמרכזו הקמתה של חומת בטון סביב עזה, שתגיע לעומק של עשרות מטרים מתחת לפני הקרקע ותתנשא מעליה. חומה זו אמורה למנוע מחמאס לחדור לישראל באמצעות מנהרות תקיפה. "הם יבינו שהם חופרים לעצמם מלכודות מוות", אמר לאחרונה קצין בכיר בצה"ל. בשלב ראשון, כפי שנחשף, יוקם המכשול מול כל יישוב המוגדר "צמוד גדר".
בימים אלו כבר ניתן לראות את העבודות המתקדמות במרץ אל מול אחד היישובים במועצה האזורית שער הנגב, וזאת לאחר שבשבועות האחרונים הועברו 600 מיליון שקלים להאצת הפרויקט. בסיור האחרון שערך הרמטכ"ל גדי איזנקוט בפיקוד דרום הוא הגדיר את המכשול "פרויקט הדגל" של צה"ל, וגם ביישובים בעוטף עזה עוקבים בדריכות - שכן לתושבים ברור שזהו הפתרון האידיאלי מבחינתם נגד המנהרות.
אלא שמעל הפרויקט מרחפת סכנה כלכלית, שכן חרף חשיבותו הוא לא מתוקצב בספר התקציב לשנים 2018-2017. מנגד, במשרד הביטחון כבר הבהירו שהעבודה על המכשול לא תתעכב, וגם במשרד האוצר טענו כי קיים תקציב. שר האוצר משה כחלון אף הדגיש בביקורו האחרון בעוטף עזה: "כסף לא יהווה מכשול להקמת המכשול".
אף על פי כן, בעוטף עזה מודאגים וחוששים מעצירת העבודות. "ראש הממשלה נתניהו הבטיח שכסף לא יהווה מגבלה, והוא חייב לעמוד במילתו", אמר אתמול חבר הכנסת חיים ילין (יש עתיד) ותושב קיבוץ נחל עוז. "תקצוב המכשול מקטע אחר מקטע ישלש את עלויות ההקמה ועלול להביא לעצירת הפרויקט".