עובדי גדות: "אחרי 20 שנה זורקים אותנו לכביש"
עובדי המפעל לייצור חומרי גלם לתעשיית המזון במפרץ חיפה פתחו בשביתה בעקבות כוונת ההנהלה לסגור את מתקן הפרוקטוז ולייבא את חומרי הגלם מטורקיה. בהמשך לכך, הפגינו העובדים לאחר שלטענתם ההנהלה מתכננת לפטר עשרות מתוכם. יו"ר ועד העובדים: "זו מלחמה על עתידו של המפעל ושל העובדים". צפו בתמונות
עובדי "גדות ביוכימיה" פתחו היום (ד') בשביתה במפעל לייצור חומרי גלם לתעשיית המזון. הם הפגינו מול שערי הכניסה בעקבות כוונת ההנהלה לפטר עשרות מהם ולסגור את המתקן לייצור פרוקטוז, כך על פי טענתם.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
נזכיר כי לפני כחודש הפגינו לראשונה עובדי המפעל, שבבעלות קבוצת דלק של יצחק תשובה, בעקבות התנהלות ההנהלה. העובדים אומרים כי ישנה כוונה לפטר מחצית מהם, כ-52 איש. ההנהלה בתגובה הכחישה את טענותיהם והוסיפה כי היא תמשיך לנהל דיאלוג רציף עם העובדים.
מפעל גדות ביוכימיה מייצר מוצרי יסוד לתעשיית המזון, וכיום מתמקד בשני מוצרים עיקריים - מלחים ופרוקטוז (סוכר פירות). לדברי העובדים, ההנהלה מבקשת לסגור את מתקן הפרוקטוז ולייבא את חומרי הגלם מטורקיה, זאת לאחר שבשנים האחרונות נסגר מתקן לייצור חומצת לימון.
בראיון ל-ynet מספר אחד העובדים: "אני בן 49 ועובד במפעל למעלה מ-20 שנה. ואחרי 20 שנה נונתנים בעיטה וזורקים אותנו לכביש. החשיבות של המפעל משמעותית. הוא נותן מענה להרבה מפעלים מסביב. אבל עכשיו הם רוצים לייעל ולהביא מטורקיה ולא מוכנים לשלם יותר".
ומה לגבי הפיצויים? מה ההנהלה מוכנה לשלם?
"כרגע הם מציעים 28% פיצויים אחרי למעלה מ-20 שנה. כל העובדים פה עובדים טובים עם מוסר גבוה. מי שייקח אותנו רק ירוויח. אנחנו נשארים פה עד הסוף. לא רוצים אופציה אחרת - עד שנקבל מה שאנחנו רוצים".
עוד מספרים העובדים כי בימי מלחמת לבנון השנייה ב-2006, סיכנו את חייהם כאשר הגיעו לשמור על המפעל בזמן שטילים נפלו באזור
המפעל, כך נודע ל-ynet, פועל כבר שנים בהפסדים כבדים מדי שנה. גורמים במפעל טענו כי ייבוא החומרים מטורקיה לא בהכרח יביא לפיטורים המוניים, שכן ייווצרו משרות חדשות.
עובד נוסף בשם גדי מספר: "אחר 24 שנה אני כואב. אנחנו אוהבים את המפעל. לא ישנים בלילות לאור המצב. אני פונה בלב כבד לתשובה ולכל הקשורים בדבר. המפעל הגיע לצומת לא טובה. ולנו כואב. אנחנו לא יורקים מהבאר שאנחנו שותים ממנה. אנחנו אנשים צנועים. רק מבקשים לצאת עם טיפה כבוד וראש מורם הביתה. אבדה לי התקווה שהמקום ימשיך. אם הייתה כזאת לא היינו מגיע למצב הזה. אנחנו רוצים לאן העזסק מתגלגל וזה לא ייגמר טוב"
אילן ברנשטיין יו"ר ועד העובדים במפעל מספר בראיון ל-ynet: "שההנהלה לא רוצה לשבת איתם ולהוציא אנשים לפרישה מוקדמת בכבוד. היא טוענת שאין לה כסף. אז נמאס לנו לבקש. כל העובדים רוצים ללכת הביתה. העיקר שהמפעל לא ימשיך לעבוד. הם רוצים שהמפעל יהיה סגור".
לדבריו "ההנהלה יושבת מולנו עם ההסתדרות וטוענת שאין לה כסף לשלם. אנשים מרוויחים בקושי 10,000 בחודש. המפעל ימשיך איך שההנהלה רוצה בתנאי שישלמו לאנשים את הכסף המגיע להם".
המפעל עובד מרוויח? יש הזמנות?
"המנכ"לית הצהירה שהמפעל לא בגירעון אנחנו מיוצבים בכוחות עצמנו. לא מדובר בסכום גדול, בערך 10 מיליון שקלים כדי לתת לאנשים שרוצים לפרוש את המגיע להם. אנחנו לא רוצים להתעשר רק להמשיך את החיים בכבוד. בן אדם בן 64 לא יכול למצוא עבודה בחוץ".
ברנשטיין מספר כי העובדים סגרו את השערים על מנת שלא לאפשר הוצאת סחורה ומלאי - מהלך, שלטענתו, ביצעה לאחרונה מנכ"לית המפעל.
בחודש שחלף מאז ההשבתה הקודמת של מתקן ייצור הפרוקטוז, ניהלו העובדים משא ומתן עם ההנהלה, אולם לדבריו השיחות לא הובילו לדבר. "בפגישה האחרונה הבנו שהיא צוחקת עלינו, בלשון העם, לא מוכנה לשלם כלום - לא דמי פרישה הוגנים לאנשים שפורשים מרצון. עלינו זה לא מקובל, ולפיכך החלטנו על ההשבתה וההתבצרות".
אסתר אלדן מנכ"לית מפעל גדות מסרה בתגובה: "אנו מצרים על החלטת העובדים להפסיק את הליך ההידברות שהתקיים בין ההנהלה לעובדים וההסתדרות ולבחור בדרך של השבתות וחסימות.
"על אף מאמצים מרובים שיושמו בשנים האחרונות, מפעל גדות מפסיד מזה תקופה ארוכה ובמטרה להימנע מסגירתו המוחלטת אין מנוס מביצוע הליך הבראה שיאפשר לשמור על מקום עבודתם של רבים מקרב עובדי המפעל. החלטת ועד העובדים מהבוקר להשבית את הייצור ולנקוט בצעדים שיביאו רק להעמקת הגרעון המצטבר הינה החלטה תמוהה שאינה משפרת את סיכויי ההישרדות של גדות.
"אנו קוראים לוועד העובדים. יחד עם נציגי ההסתדרות לחזור לשולחן המשא ומתן ולדון בתנאי הפרישה של העובדים. הנהלת המפעל הביעה נכונות לתשלום פיצויים מוגדלים, בשיעורים גבוהים מאלה הקבועים בחוק ומאלה המקובלים בשוק העבודה. אנו נחושים להמשיך ולנקוט בכל הצעדים הנדרשים ליישום התוכנית האסטרטגית אשר תביא לייעול פעילות גדות ובכך תאפשר את המשך העסקתם של שאר עובדי המפעל".