הכירו את נֶבּפּוּ: פסל מצרי חדש נחשף לקהל
פסל מצרי משנת 1,800 לפני הספירה שנמצא בתל חצור שבצפון הארץ יוצג במוזיאון ישראל. צפו בהכנות האחרונות לקראת חשיפתו לציבור של "גדול מנהיגי בעלי המלאכה"
בימים אלה מסתיימות ההכנות להצגת הפסל המצרי נבפו, שהתגלה לפני כחודשיים בחפירות בתל חצור שבצפון הארץ. הצגת הפסל שנמצא לאחרונה הצריכה מאמצים רבים מצד מוזיאון ישראל ורשות העתיקות שחברו יחד להשגת המטרה. הפסל מתוארך לכ-1,800 לפני הספירה ועליו הכתובת: "גדול מנהיגי בעלי המלאכה, נֶבּפּוּ". תואר זה היה תוארם של הכהנים הגדולים של פְתַח - האל הגדול של ממפיס ופטרון בעלי-המלאכה.
בתל חצור נחשפו מבנים אדירים מתקופה זו. בפסגת התל נמצא מקדש מונומנטאלי שנהרס בשריפה אדירה. האש הייתה כל כך חזקה עד שגרמה לצריפתן של לבני הבוץ שמהן נבנו הקירות, וכך כיום ניתן לראות את יסודות הבזלת ומעליהם את הלבנים המקוריות. היה זה המקדש הגדול ביותר שנמצא באזורנו, ונתגלו בו אוצרות נפלאים.
לפני ארבע שנים בלבד, בחפירות תל חצור בצפון הארץ חיכתה עוד הפתעה גדולה לחופרים. ביום האחרון של עונת החפירות התגלה במקום שבר פסל ספינקס מצרי. רק כפות רגליו הקדמיות של הפסל השתמרו, אולם למרבה המזל, חרוט ביניהם שמו של המלך מֶנְכָּאוּרַע, אותו ייצג הספינקס הזה. על פי גודלו של השבר ניתן לחשב את ממדיו של הפסל השלם: קרוב לשני מטרים. משקלו המשוער - כטון.
חצור הוא האתר שבו התגלה מספר הפסלים המצריים הגדול ביותר בכנען. עד היום נחשפו במקום 19 פסלים ושברי פסלים מצריים. הדבר מעיד על היחסים המיוחדים שהתקיימו בין מלכי מצרים למושלי חצור לאורך שנים. בארכיון אל-עמארנה שנחשף לפני כ-130 שנה נמצאו בין היתר מכתבים ממושל חצור למלך מצרים. בשונה מיתר המושלים של כנען, מושל העיר חצור הוא היחיד המכנה את עצמו מלך בעת שהוא כותב למלך מצרים. הדבר מעיד על מעמדו הרם של מושל חצור, אבל עוד יותר מכך על מעמדה של העיר חצור בעיני המצרים.
סביר להניח שהפסל החדש של נבפו, כמו יתר הפסלים המצריים מחצור, הגיע לעיר ממצרים כמתנה רשמית למושל העיר, או כמנחה פולחנית לאחד המקדשים בעיר. איננו יודעים מדוע נבחר דווקא פסל זה להישלח לכנען, אולם לאור ממדיו המונומנטליים ומשקלו הרב, ניתן להניח כי הוא הובל בספינה ממצרים לאחד מנמלי החוף, צור או עכו, ומשם הובל לחצור. בהעברתו לחצור הושקעו משאבים אדירים. אין ספק כי אלה מעידים שהעברתו ממצרים לחצור הייתה חלק מפעילות של חצר המלוכה המצרי.
הפסל יוצג במוזיאון ישראל במסגרת התערוכה "פרעה בכנען", החל מ-13 בספטמבר