סערה ביפן: הלוחשת לפילים נבחרה למלכת היופי
ביפן ההומוגנית רק 2% מהילדים שנולדים כל שנה הם בני גזע מעורב. עכשיו זו השנה השנייה ברציפות שלתחרות מיס עולם תשלח יפן צעירה מעורבת - פריאקנה יושיקאווה, בת לאב הודי ולאם יפנית שניצחה יפניות "אמתיות": "יש לה אפס מאפיינים לאומיים. עם פנים יפניות טהורות אי אפשר לזכות?"
מלכת יופי הודית למחצה עם רישיון לאילוף פילים זכתה השבוע בתואר מיס יפן, והעלתה שוב לדיון הציבורי במדינה שאלות בנוגע לשוויון בין גזעים. ניצחונה של פריאקנה יושיקאווה בא שנה אחרי שאריאנה מיאמוטו ספגה גל מכוער של נאצות כשהפכה למלכת היופי השחורה הראשונה של יפן – ברשתות החברתיות טענו אז רבים שנציגת יפן לתחרות מיס עולם צריכה להיות יפנית "טהורה" ולא "האפו" – מילה ביפנית שפירושה "חצי" ושבה משתמשים לתיאור גזע מעורב.
"לפני אריאנה, נערות ממשפחות מעורבות לא יכלו לייצג את יפן", אמרה השבוע יושיקאווה לאחר הזכייה. "זה גם מה שאני חשבתי. לא פקפקתי בזה ולא אתגרתי את זה עד היום. אריאנה עודדה אותי מאוד על-ידי כך שהיא הראתה את הדרך לי ולכל הבנות המעורבות".
יושיקאווה נולדה בטוקיו לאב הודי ולאם יפנית. עכשיו היא מבטיחה להמשיך להילחם בדעות קדומות על רקע גזעי ביפן, מדינה הומוגנית למדי שבה רק שני אחוזים מהילדים שנולדים מדי שנה הם מגזע מעורב. "אנחנו יפניות. כן, אני חצי הודית ואנשים שואלים אותה על ה'טוהרה' – כן, אבא שלי הודי ואני גאה בזה, אני גאה שיש בתוכי גם הודית, אבל זה לא אומר שאינני יפנית", היא אומרת.
כמו מיאמוטו, יושיקאווה מספרת כי ספגה עלבונות בגלל צבע עורה כשחזרה ליפן בגיל 10 אחרי שלוש שנים שבהן חיה עם משפחתה בסקרמנטו ושנה נוספת שבה גרו בהודו. "אני מכירה הרבה אנשים שהם 'האפו' ושסובלים מכך", אומרת יושיקאווה, חובבת קיקבוקסינג שסבא רבא שלה שהיה פוליטיקאי קיבל פעם את פני מהטמה גנדי כשבא לביקור בן שבועיים בבית המשפחה בכולכתה. "יש לנו בעיות, התמודדנו עם קשיים וזה כואב. כשחזרתי ליפן כולם חשבו שאני חיידק. כאילו אם הם נוגעים בי הם נוגעים במשהו רע. אבל אני אסירת תודה כי זה הפך אותי לחזקה מאוד".
יושיקאווה המתנשאת לגובה 1.76 מטר, דוברת יפנית ואנגלית שוטפת, תייצג את יפן בתחרות מיס עולם בוושינגטון בדצמבר. "כשאני בחו"ל אנשים לעולם לא שואלים אותי עירוב של מה אני", אומרת מלכת היופי הטרייה, שמחזיקה כאמור גם בתואר של מאלפת פילים כדי לתבל מעט את הרזומה שלה. "כמיס יפן אני מקווה שאוכל לשנות את התפישות כך שפה הדברים יהיו דומים. מספר האנשים מגזע מעורב רק הולך וגדל, אז אנשים צריכים לקבל את זה".
התגובות לזכייתה של יושיקאווה היו כמובן מעורבות. "מה הטעם לקיים תחרות יופי כזו עכשיו? אפס מאפיינים לאומיים", כתב גולש אחד בטוויטר, ואחר הוסיף: "זה כמו להגיד שעם פנים יפניות טהורות אי אפשר
לנצח בתחרות".