זוכרים את ה-11 בספטמבר מסביב לעולם
היום מציינים בעולם 15 שנה למתקפת הטרור הגדולה ביותר שידעה ארה"ב: ה-11.9, תאריך שיחקק לנצח, בו ברגע אחד העולם כולו הזדעזע. האסון השאיר בור עמוק בלב ניו יורק ובליבותיהם של המוני אנשים. במהלך השנים הוקמו ברחבי העולם אנדרטאות לזכר אלפי הנספים, רובן נוצרו משרידי המגדלים וכולן מהוות זיכרון מהדהד ליום הכואב. לפניכם כמה מהאנדרטאות הגדולות
ניו יורק, ארה"ב
האנדרטה הראשונה והמוכרת ביותר שוכנת כמובן בעיר ניו יורק, במקום שבו ניצבו בעבר מגדלי התאומים. בשנת 2011 נחנכה האנדרטה, המשתרעת על פני 65 דונם. מתוך 5,021 הצעות שהוגשו לתכנון האנדרטה, לבסוף נבחרה התוכנית של האדריכל, מיכאל ארד, בשיתוף משרד האדריכלים פיטר ווקר.
האנדרטה מעוצבת כשני בורות מרובעים הניצבים במרכז השטח וחופפים לגבולות ריבועי השטח שעליהם ניצבו שני המגדלים בעבר. על דפנות הריבועים זורמים מפלי מים, שהינם המפלים המלאכותיים הגדולים ביותר בצפון אמריקה ושמות הנספים כתובים על גבי מסגרת המקיפה אותם.
בנוסף, בשנת 2014 נחנך בשטח גם מוזיאון השוכן מתחת לרחבת האנדרטה. המוזיאון מציג את ההיסטוריה של מרכז הסחר העולמי ומנציח את הקורבנות.
ניו ג'רזי, ארה"ב
בניו ג'רזי ניצבות כיום 2 אנדרטאות לזכר אירועי 11/9: האנדרטה הראשונה נקראת "שמיים ריקים" והיא שוכנת ב-Liberty State Park מול נהר הדסון, היכן שבעבר היה ניתן לראות את מרכז הסחר העולמי. האנדרטה כוללת שני קירות תאומים הניצבים זה לצד זה כשבחלל הפנימי כתובים שמותיהם של 746 הנספים מניו ג'רזי. כשצועדים ביניהם ניתן לראות את השמים הריקים שנותרו, היכן שבעבר ניצבו במגדלים.
האנדרטה השנייה נקראת "דמעה של צער" והיא ניתנה לארה"ב כמתנה מרוסיה בשנת 2006. האנדרטה בנויה כמגדל בגובה של 30 מטר, מברזל מצופה בברונזה עם פתח משונן עם דמעה במרכזה.
ירושלים, ישראל
בשנת 2009 נחנכה בעמק הארזים שבירושלים אנדרטה לזכר קרבנות אסון מגדלי התאומים. האנדרטה הוקמה על ידי קרן קיימת לישראל ומי שעומד מאחוריה הוא הפסל אליעזר ויסהוף אשר יצר אותה ממתכת שלדי הריסות המגדלים, שנתרמו לישראל מטעם עיריית ניו יורק.
האתר עוצב כמעגל שבמרכזו ניצב פסל הזיכרון המדמה את דגל ארה"ב ומתנשא לגובה של 9 מטרים. בשולי המעגל לוחות מתכת עליהם מוטבעים שמות 2,980 הנספים, ביניהם חמישה ישראלים.
לונדון, אנגליה
"אחרי 11/9" זה השם שניתן לאנדרטה שהוצבה בפארק האולימפי בלונדון לזכר נספי אירועי ה-11.9, ביניהם 67 בריטים. האנדרטה, שעוצבה ע"י האמן האמריקני, מייה אנדו, כוללת 3 חלקי מתכת מקוריים מהשרידים של מגדלי התאומים שנתרמו ללונדון מטעם עיריית ניו יורק. תחילה הוצב הפסל באופן זמני בפארק באטרסי (Battersea Park) אך ב-2015 נמצא לו משכן קבוע בפארק האולימפי.
פדובה, איטליה
בשנת 2005, במלוא 4 שנים לפיגועי ה-11.9, חנכה איטליה אנדרטה לזכר הנספים, תחת השם "זיכרון האור". האנדרטה, שעוצבה על ידי האדריכל דניאל ליבסקינד ממוקמת בעיר פדובה שבצפון איטליה. יש בה שילוב של זכוכית עם קורת פלדה מעוותת משרידי המגדל הדרומי של מרכז הסחר העולמי, עליה עדיין כתוב מספר הבניין המקורי - 408.
עיצוב האנדרטה מדמה ספר היסטוריה פתוח ומואר שסביבתו חשוכה, כשהדפים והכריכה מדמים את החזית של מגדלי התאומים.
מנקלוילו, ספרד
מבין 2,980 הנספים באסון מגדלי התאומים, אחד נולד בעיירה הקטנה מנקלווילו שבספרד. בעקבות כך, החליטו 100 תושבי העיירה להקים אנדרטת זיכרון קטנה ואישית אך מלאת אהבה ועצב.
האנדרטה בנויה כשני מגדלים לבנים מאבן, אותם מחבר לוח אבן עם שמו של תושב העיירה, אדלמירו עאבד אלווירה. האנדרטה ניצבת לצד כנסייה, על גבעה המשקיפה על כל העיירה.
קרייסטצ'רץ', ניו זילנד
בקרייסטצ'רץ', בירת מחוז קנטרברי שבניו זילנד, שוכנת אנדרטה לזכרם של כבאי האש שנספו באסון מגדלי התאומים. האנדרטה שתוכננה על ידי גרהאם בנט, ממוקמת מול תחנת כיבוי האש המרכזית בקנטרברי שהיא גם העיר השנייה בגודלה במדינה, ועל גדות נהר אייבון, כשעליה כתוב בשלט "מחווה לכבאים".
האנדרטה בנויה מ-5 קורות פלדה של שרידי מרכז הסחר העולמי שניתנו לקרייסטצ'רץ' בשנת 2002 ע"י עיריית ניו יורק לשימוש כיצירת אמנות ציבורית שמטרתה לכבד את זכרם של הכבאים ברחבי עולם.
פארק דונדאה, אירלנד
אנדרטה לזכר יליד העיירה שהיגר מאירלנד לארה"ב: שון טאלון היה כבאי, יליד העיירה דונדאה (Donadea) שבאירלנד והיגר עם משפחתו לארה"ב. שם קיפח את חייו באסון מגדלי התאומים כשעלה להציל נפשות במגדל הצפוני. בעקבות כך, החליטו אנשי העיירה להקים אנדרטה לזכרו ולזכרם של הכבאים, בפארק המיוער דונדאה .
האנדרטה נחנכה בשנת 2003 וכוללת שני פסלי אבן זיכרון המדמים את מגדלי התאומים ועליהם כתובים השמות של משרתי כוחות הביטחון שנספו באסון. האנדרטה מוקפת עצי אלון שנטעו במיוחד בטקס חניכת האנדרטה.
סטטן איילנד, ארה"ב
"גלויות" כך נקרא פסל הזיכרון לאסון מגדלי התאומים, השוכן בסטטן איילנד, ניו יורק. האנדרטה נבנתה בשנת 2004 והיא נושאת את שמם של 274 תושבי המקום שנספו באסון.
הפסל, שתוכנן על ידי האדריכל הניו יורקי, מסאיוקי סונו, בנויה משני פסלי שיש לבן הנישאים לגובה של 9 מטרים ומעוצבים בצורת כנף המסמלת גלויה הנשלחת לאוהבים שלהם.
בויסווין, קנדה וצפון דקוטה, ארה"ב
אנדרטה אחת בשתי מדינות: גן השלום הבינלאומי (The International Peace Garden), שהוקם בשנת 1932, שוכן על הגבול של קנדה עם ארה"ב בחיבור של בויסווין (Boissevain) וצפון דקוטה.
בפארק שוכנת האנדרטה לזכר אסון מגדלי התאומים בה יש 10 קורות פלדה משרידי מגדלי התאומים, שמפוזרות כביכול באופן אקראי אחת על גבי השנייה. בנוסף במבנה תפילה סמוך רשומים שמות הקורבנות וארץ מוצאם.
בוורלי הילס, ארה"ב
בבוורלי הילס הנוצצת ושופעת אבק הכוכבים הוקם לזכר האסון גן זיכרון שבמרכזו אנדרטת פלדה מעוגלת משרידי מגדלי התאומים. האנדרטה נחנכה ביום השנה העשירי של האסון, בשנת 2011 ומאז מתקיימים במקום מידי שנה ב-11.9 קונצרט זיכרון.
סביב האנדרטה ספסלי מתכת ומאחוריה העתקים של מגדלי התאומים, הפנטגון והשדה בפנסילבניה, בו התרסקה טיסה 93 של יונייטד איירליינס.