רוצים דירת 4 חדרים בת"א? תעבדו 22 שנה
לצורך רכישת דירה בישראל נדרשות 139 משכורות ממוצעות - אבל לכמה תלושי משכורת תידרשו בחיפה, ירושלים או באר שבע? ynet התייחס לנתוני השכר הממוצע של המוסד לביטוח לאומי ומצא כמה שנים באמת תצטרכו לעבוד עבור ארבע קירות ב-16 הערים הגדולות בארץ
כמה עולה דירה ליד בתי הספר הטובים בארץ?
אבל האם המדד הכללי באמת משקף את מה שקורה בשטח? בשבוע שעבר פרסם המוסד לביטוח לאומי את השכר הממוצע בכל עיר בישראל. באמצעות נתוני מחירי הדירות של השמאי הממשלתי עבור הרבעון השני שפורסמו לאחרונה יחד נתוני השכר הממוצע, ניתחנו את מספר המשכורות הנחוצות לרכישת דירת ארבעה חדרים ב-16 הערים הגדולות בישראל.
יצוין כי נתוני השכר מתייחסים לשנת 2014. אמנם מדובר בלפני למעלה משנתיים - אך מאחר שלא פורסמו נתונים עדכניים לגבי מחירי הדירות בכל אחת מהערים בישראל, ניתן בכל זאת לקבל מושג לגבי יוקר הדיור במקומות אלה.
תל-אביב
מחירה הממוצע של דירת ארבעה חדרים בעיר ללא הפסקה עמד ברבעון השני של שנת 2016 על כ-3.09 מיליון שקל. המשכורת הממוצעת בעיר מסתכמת ב-11,546 שקל - והמשמעות היא שנדרשים 268 תלושי שכר כדי לרכוש בעיר דירה, כ-22 שנה.
מחירה הממוצע של דירה בתל-אביב (הכולל את כל טיפוסי הדירות) ברבעון השני, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היה 2.73 מיליון שקל וכדי לרכוש אותה נדרשים 236 תלושי שכר, כ-20 שנה.
ירושלים
מחירה הממוצע של דירת ארבעה חדרים בבירה עמד ברבעון השני של סכום של כ-1.37 מיליון שקל. המשכורת הממוצעת בעיר מסתכמת ב-8,342 שקל - והמשמעות היא שנדרשים 234 תלושי שכר כדי לרכוש בה דירה, כ-19.5 שנה.
מחירה הממוצע של דירה בעיר ברבעון השני, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היה 1.84 מיליון שקל, וכדי לרכוש אותה נדרשים 220 תלושי שכר, כ-18 שנה.
חיפה
מחירה הממוצע של דירת ארבעה חדרים בעיר עמד ברבעון השני על סכום של כ-1.95 מיליון שקל. המשכורת הממוצעת בעיר מסתכמת ב-10,727 שקל, והמשמעות היא שנדרשים 128 תלושי שכר כדי לרכוש בה דירה, כ-19.5 שנה.
מחירה הממוצע של דירה בחיפה ברבעון השני, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היה 1.15 מיליון שקל. כדי לרכוש אותה נדרשים 106 תלושי שכר, כ-9 שנים.
והיכן תקנו דירת ארבעה חדרים בזמן הקצר ביותר? בבאר שבע תזדקקו בסך הכול ל-117 תלושי שכר כדי לרכוש דירה, כלומר קצת פחות מ-10 שנים.
המדד המתייחס למספר המשכורות לרכישת דירה נפוץ ברחבי העולם לצורך בחינת מגמת מחירי הדירות, אך כמובן שיש להתייחס אליו בערבון מוגבל. ראשית, ברור שאין משק בית המשתמש במלוא משכורתו לצורך מימון דירה, ועליו לדאוג גם למזון ולשאר הוצאות הקיום (בנק ישראל ממליץ להגביל את הוצאות הדיור לשליש מההכנסה החודשית). שנית, חל גידול משמעותי בעשורים האחרונים במספר משקי הבית בהם יש שני מפרנסים, מגמה אשר מקלה על יכולת מימון הדירה.
צפו: הפער בין מחירי דירות בשוק החופשי למחירי דירות במסגרת מחיר למשתכן