שתף קטע נבחר

 

מנהלי מעונות היום: נשבות מיום שלישי

לטענת מטה המאבק, המשא ומתן עם האוצר נכשל ומצוקת התקציב מעמידה את מעונות היום בסכנת קריסה

מטה המאבק של הארגונים החברתיים, המפעילים את מעונות יום ברחבי הארץ, הודיעו היום (ה') כי החל מיום שלישי הבא יושבתו המעונות של ויצו, נעמת, אמונה, נאות מרגלית, נשי חירות ובית יעקב. לטענתם, ישנו מחסור במעונות, בכוח אדם ותקצוב חסר לאורך שנים.

 

במטה המאבק טוענים כי ניהלו משא ומתן עם האוצר במשך חודשים, אולם ללא תוצאות. לטענת המטה, משרד האוצר היה צריך לנסח נייר עמדה לדרישות הארגונים ופתרונם, אלא שלמרות הבטחות הדבר לא נעשה עד כה, ולמעשה עד כה לא קיבלו מפעילי המעונות התייחסות ממשרד האוצר לדרישותיהם. לדברי השובתים, "ענף המעונות לגיל הרך סובל ממצוקות תקציביות המעמידות אותו בסכנת קריסה".

מחוסר בכוח אדם (המחשה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחוסר בכוח אדם (המחשה)(צילום: shutterstock)

מפעילי המעונות טוענים כבר תקופה ארוכה מאוד שענף המעונות לגיל הרך סובל ממצוקות תקציביות, שמעמידות אותו בפני סכנת קריסה. לדבריהם, המצוקות המרכזיות שעל הפרק הן: מחסור חמור במעונות שמונע מ-75% מילדי ישראל להתקבל למעונות. כשהמשמעות היא שרק אחד מתוך ארבעה ילדים מתקבל. בנוסף, הם מלינים על מחסור חמור בכוח אדם הנובע משכר בלתי ראוי ותנאי עבודה שאינם הולמים. מצוקה נוספת שהם מפרטים היא התקצוב החסר לאורך השנים שלא מאפשר הפעלה תקינה של המעונות ועמידה בדרישות משרד הכלכלה.

 

בחודש אפריל האחרון, יצאו מפעילי המעונות למאבק. כצעד ראשון הם הודיעו כי לא תתאפשר הרשמה למעונות, דבר שהביא לעיכוב של כמעט חודשיים בקבלת התשובה להורים באשר לקבלת או אי קבלת ילדיהם למעון. המטפלות, מפעילי הארגונים וההורים, שתמכו במאבק, יצאו לרחובות והפגינו מספר פעמים. השיא היה כאשר תכננו להשבית את הלימודים בחודש מאי ב-716 מעונות יום, שכוללים כ-72 אלף ילדים. השביתה בוטלה ברגע האחרון לאור התקדמות במשא ומתן בין מפעילי המעונות למשרדי הכלכלה והאוצר.

 

על פי ההודעה שיצאה אז משני הצדדים, הארגונים ומשרד הכלכלה, נמסר כי השביתה בוטלה בעקבות הסכמות עם הארגונים, שבמסגרתם יוקם צוות משימה שיורכב מנציגי משרדי הכלכלה והאוצר והארגונים, שבשלושת החודשים הקרובים ידון בנושאים המהותיים לקידום מערך מעונות היום לגיל הרך, ובכלל זה מעמד המטפלות, שיפור הבטיחות והתקינה, הגדלת היצע מעונות היום ועוד. בהודעת משרד הכלכלה נאמר גם כי סוכם על תקציב חירום של 60 מיליון שקלים לשנת 2016 המיועדים לאפשר את פתיחת שנת הלימודים הבאה כסדרה, וגובש מתווה להעמדת תקציב נוסף של עד 50 מיליון שקלים נוספים בשנים 2017-2016. אלא שכעת טוענים מפעילי המעונות, כי המשא ומתן המדובר לא הניב תוצאות.

 

בישראל יש כיום כ-500 אלף תינוקות ופעוטות עד גיל שלוש. רק כ-100 אלף מהם נמצאים במעונות היום שבפיקוח משרד הרווחה. מדובר ב-2,100 מעונות יום שמופעלים על-ידי ארגונים חברתיים כגון החברה למתנ"סים, נעמת, ויצו, אמונה ועוד. שאר הפעוטות מטופלים על ידי משפחה או שוהים במסגרות חינוכיות פרטיות.

 

במעונות המפוקחים על ידי משרד הרווחה - לשם הועבר התחום לאחרונה ממשרד הכלכלה - התשלום מסובסד להורים שעומדים בקריטריונים שהוגדרו מראש. הסבסוד הוא בהתאם למבחן הכנסה ומבחן תעסוקה, עם קריטריונים מותאמים להורים יחידנים. ממוצע הסבסוד עומד כיום על כאלף שקל לילד, וכמיליארד שקל סך הכול מדי שנה.

 

במעונות שבהם הביקוש עולה על ההיצע מתקיימות ועדות קבלה, והן מעניקות עדיפות לילדים ממשיכים בגן, לאחר מכן לילדי רווחה, ילדים להורים יחידנים, ילד שיש לו אח בגן, ואם נשאר מקום - ההחלטה אם לקבל את הילד או לא מותאמת לצורכי המעון.

 

משה סוויסה, מנכ"ל ובעלי רשת מעונות היום הארצית "יובלים", הודיע כי הרשת אינה מתכוונת להצטרף לארגונים הגדולים ותמשיך לקיים את הלימודים במעונות כסדרם. "אנו תומכים במאבק הארגונים לתוספת תקציבים, הגדלה וטיפוח כוח האדם המקצועי במעונות וזירוז הקמתם של מבנים לטובת מעונות היום. עם זאת, אנו סבורים כי שביתה היא צעד כוחני ומזיק, הפוגע בעיקר בציבור ההורים. ישנן דרכים רבות להידברות, ונשק השביתה הוא הצעד האחרון וכמוצא של אין ברירה. אני קורא לכל הארגונים ולמשרדי הממשלה להקדים ולקיים שולחן עגול בנושאי המחלוקת, ולקדם פתרון ארוך טווח לטובת כל ציבור ההורים, הילדים והארגונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים