ארגוני סיוע נגד האו"ם: "מזרימים כסף לאסד"
בעקבות תחקיר ה"גרדיאן" הבריטי על כך שמיליוני דולרים מהאו"ם מגיעים לידיו של נשיא סוריה במקום לאזרחים במצוקה, הודיעו עשרות ארגוני סיוע שהם סוגרים את הברז: "לא נסבול ניצול עבור משטר המדכא את אזרחיו"
73 ארגוני סיוע הודיעו למשרד לתיאום עניינים הומניטריים של האו"ם על הפסקת שיתוף הפעולה עם הארגון בסוריה. ה"גרדיאן" הבריטי דיווח כי בפגישה שנערכה בין נציגי הארגונים לנציגי המשרד בעיר גזיאנטפ בטורקיה, דרשו נציגי הארגונים חקירה מיידית ושקופה על פעילות הארגון במדינה בעקבות חשד כי הנשיא אסד ניצל את משאבי הסיוע באופן שיטתי.
בשבוע שעבר נחשף תחקיר מקיף לגבי עשרות מיליוני הדולרים שמגיעים לאסד ומקורביו בחסות כספי הסיוע של האו"ם. בתחקיר דווח כי הסיוע הגיע גם לחברות שנמצאות תחת סנקציות אמריקניות ואירופיות. נציגי ארגוני הסיוע ציינו בפנייתם כי לא יסבלו את "ניצול הסיוע האזרחי בידי אינטרסים פוליטיים של משטר המדכא את אזרחיו ומונע מהם לקבל עזרה מארגונים הכפופים לאו"ם".
לדברי הארגונים, הדרישה לחקירה הגיעה אחרי "חודשים של תסכול" בעקבות מחסור בציוד ומשאבים שיועדו לאזורים הנצורים בסוריה, ובשל "הדאגה הגוברת לאסטרטגיה של האו"ם" בנוגע לניצול או החרמת הסיוע על ידי המשטר במקרים שונים.
הארגונים ציינו כי הם שוקלים לפרוש גם ממערכת שיתוף המידע, שבה נעזרים הארגונים בנושאי משלוחי הסיוע, במחאה על העבודה המשותפת עם המשטר במדינה. מבחינת האו"ם, המשמעות של פרישת הארגונים ממערכת שיתוף המידע היא אובדן צינור המידע העיקרי על המתרחש בצפון סוריה ובאזורים הנשלטים על ידי המורדים, שם מתרכזת פעילותם של ארגוני הסיוע.
"מערכת שיתוף המידע בסוריה נוצרה על מנת למנוע המתנה ממושכת לסיוע באמצעות שיתוף פעולה של כל הארגונים שמספקים סיוע שמגיע מעבר לגבול", כתבו הארגונים. "את האישור הסופי להעברת הסיוע נותנים ארגונים הכפופים לאו"ם יחד עם הסהר האדום, בהשפעה ישירה של משטר אסד.
"התקווה כי הסהר האדום וארגוני האו"ם שממוקמים בבירה דמשק יפעלו למען זכויות האדם אבדה לנו. אנחנו מקווים שהמשרד לתיאום עניינים הומניטריים יחליט לפעול בדרך חפה מאינטרסים פוליטיים".
בתגובה להאשמות שעלו בדברי הארגונים, כתב בכיר באו"ם כי "ארגוני האו"ם מחויבים לעבוד מול גורמי מפתח במשרדי הממשלה על מנת לספק את הסיוע האזרחי, אך ממשלות כמו סוריה מתעקשות על כך שהאו"ם יפעל מול גופים מסוימים. הארגון בוחר את הגופים שעליהם הוא סומך כי יבצעו את משלוחי הסיוע.
"העיסוק בסיוע אזרחי והצלת חיים מצליח בזכות העובדה שהאו"ם הוא ארגון ניטרלי, ועל מנת להמשיך בעבודה עלינו לעבוד עם כל הגופים כדי להגיע לכל מי שזקוק לעזרה". דובר האו"ם הוסיף כי "האפשרויות לשיתוף פעולה בסוריה מצומצמות מאוד משום שמעט מאוד גופים פועלים באזורים הנצורים והמרוחקים".
כספים לקרן הצדקה הגיעו למיליציות של אסד
העיתון הבריטי קיבל גישה לחוזים בשווי עשרות מיליוני דולרים שנחתמו בין האו"ם לבין בכירים במשטר בדמשק. האו"ם, למשל, העביר ארבעה מיליון דולר לחברת דלק ממשלתית שנמצאת תחת סנקציות של האיחוד האירופי. במקרה אחר, שילם הארגון הבינלאומי מניו יורק 13 מיליון דולר לממשלת סוריה כדי לקדם את החקלאות המדינה, אף שהאיחוד האירופי אסר סחר עם משרד החקלאות הסורי ומשרדי ממשלה אחרים שנוגעים בתחום מחשש שהכספים שיועברו אליהם ינוצלו לרעה ולא לצורך מטרתם העיקרית.
ארגון הבריאות העולמי העביר תמיכה בשווי חמישה מיליון דולר לבנק הדם הלאומי של סוריה, שנשלט על ידי משרד ההגנה של אסד, וכך עשויות להגיע מנות דם לידי אנשים שהמשטר חפץ ביקרם - חיילי הצבא ונאמניו למשל - ולא לאזרחים שזקוקים להן.
קרן הצדקה שהוקמה על ידי אסמה אסד קיבלה בסך הכול 8.5 מיליון דולר משתי סוכנויות של האו"ם. קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים (UNICEF) שילמה 267,933 לעמותת "אל-בוסטאן", שנמצאת בבעלותו של רמי מכלוף, בן דודו וחברו של אסד והאיש העשיר ביותר בסוריה. עמותת צדקה זו קשורה לכמה ארגוני מיליציה שתומכים במשטר בדמשק. סוכנויות אחרות של האו"ם שילמו יותר מ-9 מיליון דולר ל"מלון ארבע העונות" בדמשק בשנים 2015-2014, ששליש ממנו נמצא בבעלות של משרד התיירות הסורי.
תחקיר ה"גרדיאן" מצא גם שהאו"ם שילם ל-258 חברות סוריות סכומי כסף שנעים בין 30 אלף דולר ל-54 מיליון דולר. עוד נחשף כי 900 מיליון דולר מתוך תקציב הסיוע של האו"ם לשנת 2015 שעמד על 1.1 מיליארד דולר "תועלו דרך דמשק".