להטביע חותם, לייצר סקרנות. כל הסיבות לניסוי בצפון קוריאה
נשק גרעיני נתפש כקלף חזק שמאפשר לשליט לבסס את משטרו מבית ולמצב את יכולת ההרתעה. קים ג'ונג און סבור שהוא יכול להמשיך בכך תוך הטבעת חותם היסטורי, אז מבחינתו - למה לא לחגוג את יום ייסוד המדינה בבום גדול?
דבר אחד ברור מהניסוי הגרעיני שביצעה הלילה צפון קוריאה: קים ג'ונג און אוהב לחגוג בגדול. הפיצוץ בוצע ביום המציין את כינונה של המדינה, לאחר שהניסוי של ינואר השנה התקיים בערב יום הולדתו של קים. ב-2013 בוצע הניסוי ימים אחדים לפני ציון יום הולדתו של קים ג'ונג איל, אביו של השליט הנוכחי. השאלה שרבים שואלים היא בכל זאת, מדוע דוקא עכשיו? התשובה הקצרה: מדוע לא?
אין זה מקרה שתחת המשטר הנוכחי ביצעה צפון קוריאה כבר שלושה ניסויים גרעיניים. המהלכים הללו עומדים בקנה אחד עם המדיניות אותה מוביל קים ג'ונג און באופן שיטתי ועקבי אחרי שהפך לשליט בעקבות מות אביו בשלהי 2011. בדיוק כמו שקים ג'ונג איל, מצד אחד המשיך את קווי היסוד שהניח אביו ומייסד המדינה קים איל סונג, אך מצד שני הטביע את חותמו באמצעות כינון קו מדיניות משלו, כך שואף לעשות גם השליט הנוכחי.
המדיניות שמבסס קים ג'ונג און מכונה "ביונגג'ין". הרעיון שעומד בבסיסה של מדיניות זו, שהוכרזה רשמית בכינוס במרס 2013, הוא פיתוח במקביל הן של הכלכלה והן של יכולות ההגנה. במסגרת חיזוק יכולות ההגנה, לפיתוח הנשק הגרעיני ניתן מקום מוביל ומרכזי, כאשר רשמית המדינה מודיעה שהיא איננה מבחינה בין פיתוח אנרגיה גרעינית לצרכי שלום לבין פיתוחה לשימוש צבאי.
בתחום הכלכלי תחת מדיניות ה"ביונגג'ין" מוביל המשטר מהלכים המייחדים אותו לעומת המשטרים שקדמו לו בתחום פיתוח התיירות ועידודה מבחוץ. בשנים האחרונות השקיעה צפון קוריאה משאבים רבים וחסרי תקדים בהקמת אתרי תיירות ונופש, בבניית טרמינל חדש בנמל התעופה בפיונגיאנג, בקידום שיתוף הפעולה עם ארגון התיירות העולמי, ועוד.
לראשונה ב-2014 פתחה צפון קוריאה את מרתון פיונגיאנג בפני רצים חובבים זרים. לא רק שהמכסות שמוקצבות מאז לאותם רצים באירוע עולות מדי שנה, הן גם מתמלאות במהירות וללא קושי. כך, בעוד שמרבית התיירים למדינה מגיעים מסין, המהלכים שמבצעת צפון קוריאה מצביעים בבירור על כוונתה להגביר את זרם התיירים גם ממדינות המערב.
נשק גרעיני - קלף חזק
חשוב לציין כי יש הטוענים כי הפרובוקציות שמעוררת צפון קוריאה עושות לה טוב מבחינת הצבתה בכותרות והסקרנות שהמדינה מעוררת אצל תיירים פוטנציאליים. לכן רבים במערב קוראים להימנע מנסיעות למדינה זו ולהכניס כסף לקופתה. בכל מקרה, אין ספק שתחום פיתוח התיירות מתגלה כנסיון של השליט הנוכחי להטביע חותם.
אם כך, בראייה רחבה, על פניו נראה כי קיימת סתירה ביכולת ליישם את מדיניות ה"ביונגג'ין". צפון קוריאה נמצאת תחת סנקציות כלכליות ואלו רק הולכות ומחריפות עם כל ניסוי גרעיני, או נוכח כל פעילות צבאית אחרת שמעוררת מחלוקת. לאור זאת, תחום התיירות, שהוא פרוייקט ייחודי ומועדף של השליט הנוכחי, מהווה קו חמצן כלכלי, גם אם מוגבל וצר.
תיירות החוץ משמעותית יותר במסגרת הכלכלית הרחבה, זו הנפגעת קשות מהסנקציות. נקודה זו מובילה אותנו לסין, השותפה הכלכלית המשמעותית ביותר של צפון קוריאה. אם סין תחליט לעשות זאת, היא יכולה לסגור ברזים ולהכות בצפון קוריאה מכה אנושה. אבל סין גם מאוד חוששת שמהלך כזה יערער את יציבותה של בת בריתה, ועל רקע רגישותו הרבה של האזור, הדבר האחרון שהיא צריכה זה כאוס במדינה השכנה.
גם קים ג'ונג און מבין היטב את השיקולים הסיניים. דבר זה מאפשר לו להמשיך ולמתוח גבולות באמצעות פיתוח הנשק הגרעיני, גם אם הדבר פוגע במידה מסויימת ולפחות לתקופה מסויימת בקו המקביל, זה של הפיתוח הכלכלי.
במאזן השיקולים במסגרת ה"ביונגג'ין", הנשק הגרעיני נתפס כקלף חזק המאפשר לשליט לבסס את משטרו מבית, ולמצב את מדינתו לא רק ככזו שלא ניתן להתעלם ממנה אלא גם ככזו המרתיעה פעילות תוקפנית כלפיה מבחוץ. המחיר הידוע לכך הוא ביקורת מהקהילה הבינלאומית, המשך סנקציות כלכליות ואף חיכוכים עם סין. המחיר הפחות ידוע לנו הוא מידת הכעס והמרמור כלפי המשטר בקרב האוכלוסיה. עד עתה, המשטר הצפון קוריאני המשיך לשרוד תוך שהוא מנגף כל פעולה מחוץ או מבית העשויה להביא לנפילתו. קים סבור שהוא יכול להמשיך בכך תוך הטבעת חותם היסטורי ייחודי ואישי משלו, אז מבחינתו, מדוע שלא יחגוג את יום היווסדותה של המדינה בבום גדול?
ד"ר גיא פודולר מרצה ללימודי קוריאה, החוג ללימודי אסיה, אוניברסיטת חיפה