חשש מטילים גרעיניים: הפיצוץ בצפון קוריאה מתקרב לזה שבהירושימה
דאגה עמוקה בעולם מהניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה בראש נפץ גרעיני. ההודעה הרשמית: "הושגה הטכנולוגיה להצבת ראשי נפץ גרעיניים על טילים בליסטיים". הפיצוץ היה בעוצמה הנאמדת בכ-80 אחוזים מהפצצה שהוטלה על הירושימה. דאגה בישראל משיתוף הפעולה בין פיונגיאנג לאיראן
דאגה בינלאומית מהניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה. בהודעה הרשמית מפיונגיאנג, נטען כי בניסוי הצליחו "לבחון ולאשר את המבנה ומאפיינים ספציפיים של פעולת ראש קרב גרעיני תקני (סטנדרטי) שניתן להרכיב על טילים בליסטיים". מומחים טוענים כי צפון קוריאה תידרש לבצע עוד ניסויים ספורים בלבד עד שתוכל להרכיב ראש נפץ גרעיני על טילים לטווח ארוך. מועצת הביטחון תתכנס הערב (יום ו') לדיון בדלתיים סגורות בעקבות הניסוי.
להטביע חותם, לייצר סקרנות. כל הסיבות לניסוי בצפון קוריאה / פרשנות, ד"ר גיא פודולר
בצפון קוריאה מזהירים כי "ייצור סדרתי של ראשי קרב יאפשר לייצר בכל עת שנרצה מגוון של ראשי נפץ גרעיניים - קטנים יותר, קלים יותר ולייעודים שונים. זה לבטח מציב את הטכנולוגיה של צפון קוריאה ברמה גבוהה יותר של הרכבת ראשי נפץ גרעיניים על טילים בליסטיים", לשון ההודעה בפיונגיאנג.
בישראל מודאגים במיוחד בגלל שיתוף הפעולה הגרעיני בין צפון קוריאה לאיראן. מדענים איראנים כבר נכחו בניסויים קודמים בצפון קוריאה. הטכנולוגיה הצפון קוריאנית עשויה לקצר את הדרך לפיתוח או לייצור פצצה באיראן גם בתקופת הסכם הגרעין עם המעצמות. צפון קוריאה רעבה למטבע זר ולאיראן יש כעת יכולות כלכליות משופרות להציע עסקאות לצפון קוריאה.
ממשרד החוץ בירושלים נמסר כי "ישראל מגנה את הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה. פעילות זו עומדת בסתירה לנורמות הבינלאומיות ולהחלטות מועצות הביטחון". עוד אמרו כי הניסוי הגרעיני וניסויי טילי הקרקע-קרקע שקדמו לו "מחייבים המשך פעילות מעשית של הקהילה הבינלאומית" נגד הפצת נשק מצפון קוריאה למדינות במזרח התיכון.
אם אכן צפון קוריאה הצליחה לבצע ניסוי מוצלח בראש נפץ גרעיני קטן יחסית, הדבר יאפשר לה שיגור טילים בעלי ראש הנפץ הזה לטווחים ארוכים יותר, ואף לפתח ראשי נפץ מתפצלים. בחמש שנות שלטונו של קים ג'ונג און בצפון קוריאה, היא ירתה 33 טילים בליסטיים לעומת 16 טילים שנורו ב-17 שנות שלטונו של אביו קים ג'ונג איל. מומחים סבורים שאין די הוכחות לכך שצפון קוריאה הגיעה לטכנולוגיה שתאפשר להרכיב ראש נפץ גרעיני על טיל בליסטי שיעמוד בלחצים הפיזיקליים של כניסה מחודשת לאטמוספירה - אבל ייתכן שהיא מתקרבת ליעד הזה.
אנשי סוכנות הביון של דרום קוריאה מסרו בתדרוך סגור לחברי הפרלמט בסיאול שהם אינם סבורים שהשכנה מצפון הגיעה ליכולת לפתח ראשי נפץ מוקטנים המתאימים לטילים בליסטיים, אולם גורמי מודיעין רשמיים הביעו חשש שמאמצי צפון קוריאה מתקדמים יותר מכפי שחשבו בעבר. כך אמר קים ביונגקי, חבר פרלמנט מהאופוזיציה.
בסוכנות CTBTO בווינה העוקבת אחר ניסויים גרעיניים אומרים כי הניסוי בצפון קוריאה "מבהיל", וכי נראה שהוא חזק במעט מעוצמת הניסוי שנערך בחודש ינואר, עובדה שמצביעה על טכנולוגיה משופרת.
ההודעה הרשמית על הניסוי הגרעיני נמסרה מפי המגישה רי צ'ון-הי מהטלוויזיה הממלכתית בצפון קוריאה: "המדענים והמהנדסים של המכון לנשק גרעיני ביצעו ניסוי פיצוץ גרעיני באתר ניסויים בצפון המדינה במטרה לבחון את עוצמת ראש נפץ גרעיני חדש שייצרו. הם אישרו שלא הייתה דליפה רדיואקטיבית מאתר הניסוי, ולכן לא היו לו השפעות שליליות אקולוגיות על הסביבה", מסרה בהתרגשות.
קודם לכן דיווחו הסוכנויות הסיסמולוגיות בדרום קוריאה, ארצות הברית, אירופה וסין שרעש אדמה בעוצמה של 5.3 דרגות פקד את צפון קוריאה ב-3:30 (שעון ישראל).
נשיאת דרום קוריאה פארק גון-הייה אמרה כי פיונגיאנג ערכה ניסוי גרעיני, תוך הפרה ברורה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם. "הניסוי הגרעיני החמישי של המדינה מעיד על התנהגות פזיזה ומטורפת של המנהיג קים ג'ונג און, שמתעלם לחלוטין מקריאת העולם לנטוש את המרדף אחר נשק גרעיני", אמרה פארק, והוסיפה כי מדובר במעשה של "הרס עצמי ופרובוקציה שיעצים את בידוד המדינה". נשיא ארצות הברית ברק אובמה שוחח בטלפון עם הנשיאה.
"עלולים לירות באמצעות טילי סקאד"
לפני חצי שנה נפגש מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און עם מדענים הפועלים להקטין את ראש הקרב הגרעיני. הוא אף צולם ליד אחד המתקנים בעל מבנה מעוגל שנטען כי זה ראש נפץ גרעיני מוקטן. במערב הביעו אז ספק אם אכן מדובר בראש נפץ המתאים לטילים בליסטיים.
לפני חמישה חודשים הודיע גורם רשמי בצפון קוריאה שהם הצליחו להקטין את ראש הקרב. ג'ושואה פולק, עורך Nonproliferation Review, אמר: "הם מכנים את הדגם המוקטן A-Bomb, אבל זה נראה יותר כמו דגם קומפקטי גדול יותר". לדבריו, ייתכן שהצפון קוריאנים הצליחו להקטין את ראש הנפץ כדי להתאימו לטילי סקאד או רודונג. טיל הרודונג לטווח בינוני עף למרחק של כ-2,000 קילומטרים ומסוגל לפגוע ביפן ובדרום קוריאה.
בחודש ינואר האחרון טענה צפון קוריאה שביצעה ניסוי בפצצת מימן, אבל ממשלות זרות ומומחים הביעו ספק לגבי אמיתות הטענה. לאחר שורת כשלונות שיגרה צפון קוריאה את הלוויין הראשון שלה לחלל בדצמבר 2012 באמצעות אותה טכנולוגיה המשמשת לייצור טילים בליסטיים.
צפון קוריאה גם הוכיחה בשנה החולפת יכולת שיגור טילים מצוללות. בחודש אפריל הציגה צפון קוריאה הוכחה מצולמת לשיגור טיל בליסטי מצוללת. הטיל עף למרחק של 30 קילומטרים בלבד, לעומת 300 קילומטרים הנדרשים למיצוי יכולת שיגור טילים שכאלו. סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית הממלכתית מסרה שהניסוי היה מוצלח ושהשליט קים ג'ונג און עקב אחר נקודת השיגור התת-מימית של הטיל. צפון קוריאה גם פרסמה תיעוד של השיגור המציג את הטיל ממשיך במעופו לאחר שהוא יוצא מהמים.
הפנטגון אומר כי הניסוי הגרעיני הוא "פרובוקציה משמעותית" ואיום משמעותי על היציבות האזורית. דובר משרד ההגנה פיטר קוק אמר ששר ההגנה אש קרטר, המבקר בנורבגיה, נמצא בקשר עם עמיתיו בדרום קוריאה ובמדינות נוספות באזור. לדבריו, אם יאומת החשש לניסוי גרעיני, "זו תהיה הפרה בוטה של החלטות מועצת הביטחון ופרובוקציה משמעותית המשקפת איום משמעותי לשלום, לביטחון וליציבות חצי האי הקוריאני והאזור".