שתף קטע נבחר

 

בילו ולכלכו: הררי אשפה נותרו אחרי מסיבה ביער

חיילים בחופשת סוף שבוע ערכו מסיבה ביער בן שמן והשאירו אחריהם פסולת רבה. אחד המארגנים: "לא יכולנו לנקות בחושך. הגענו בשבת וקרצפנו את המקום". בקק"ל מתלוננים שאינם יכולים להתמודד עם התופעה בשל בעיות אכיפה

 

צילום מתוך פוסט שהועלה לפייסבוק ()
צילום מתוך פוסט שהועלה לפייסבוק
פוסט שפורסם בפייסבוק חשף את אחת התופעות המכוערות של מסיבות הטבע בישראל: בליינים שערכו אתמול בלילה מסיבה ביער בן שמן השאירו אחריהם הררי לכלוך, אשפה ובקבוקים ריקים. בעקבות הפרסום הסבירו הצעירים כי לא יכלו לנקות אחריהם בחושך, והם הגיעו היום (שבת) כדי לאסוף את האשפה.

 

מפיקי האירוע, חיילים בשירות חובה, החליטו לארגן מסיבה גדולה באתר של הקרן הקיימת לישראל (קק"ל) באזור יער בן שמן. הם רצו לערוך את המסיבה באתר תל חדיד, לא קיבלו אישור אך למרות זאת קיימו את המסיבה. מבדיקה של קק"ל עולה כי לא ניתן אישור למסיבה בשל מספר אנשים גדול מהמותר (יותר מ-100), והשעות שבהן ביקשו לקיים את המסיבה הלילית. יש לציין כי קק"ל דורשת בתמורה לקיום מסיבות באתריה שמארגני המסיבות יפקידו ערבות עבור הניקיון ויעמדו בתנאים של שמירה על הטבע, הסביבה ובעלי החיים.

בקבוקים ריקים ואשפה שנשארו אחרי המסיבה בבן שמן. צילום מתוך פוסט שהועלה לפייסבוק ()
בקבוקים ריקים ואשפה שנשארו אחרי המסיבה בבן שמן. צילום מתוך פוסט שהועלה לפייסבוק
 

צילום מתוך פוסט שהועלה לפייסבוק ()
צילום מתוך פוסט שהועלה לפייסבוק

חפצים שהושארו במקום שבו נערכה המסיבה. צילום מתוך פוסט שהועלה לפייסבוק ()
חפצים שהושארו במקום שבו נערכה המסיבה. צילום מתוך פוסט שהועלה לפייסבוק
גידי בשן, רכז קהילה ויער בקק"ל: "אנחנו משתדלים שלא לאשר מסיבות כאלו ביערות שלנו. לעיתים יש שטחים מתים, הנזק לטבע או למטיילים אחרים הוא לא גדול ואנחנו מאפשרים אירועים כאלה. רוב מארגני המסיבות האלו הם אנשים שעושים ביזנס מהעניין הזה. לעיתים הם חוזרים שוב ושוב למקום".

 

בשן הודה כי בקק"ל מתקשים להתמודד עם התופעה מבחינה חוקית. "משטרת ישראל לא עוזרת לנו בדבר הזה. במשך הקיץ יש עשרות אירועים ביערות עם מאות ואלפי אנשים שנמשכים לעיתים 24 שעות, וזה מפריע למטיילים ולבעלי חיים. לאחר רוב האירועים הללו נותרים הררי זבל שלא טורחים לנקות. אם אנחנו עולים על מסיבה כזו בזמן שהיא מתקיימת אנחנו לוקחים את פרטי המארגנים ובדרך כלל מצליחים לקבל שטח נקי. את רוב המסיבות אנחנו לא מזהים בזמן ורק בבוקר רואים את הטינופת שמותירים אחריהם".

 

חייל בשירות חובה שהיה אחד ממפיקי האירוע אמר ל-ynet כי "הדברים הם לא כפי שהם שנראים. האדם שכתב את הפוסט הוציא את הדברים מהקשרם, גרם לאנשים להתקשר ולאיים עלינו. אנחנו בסך הכל חיילים, חלקנו מגנים על המדינה, ובאנו ליהנות. התכנון היה לנקות אחרי המסיבה אבל איש התאורה/הגברה הלך אז לא יכולנו לנקות בחושך. קבענו לנקות ולסדר בשבת ואז פורסם הפוסט הזה שגרם לנו להיראות לא בסדר. אני מבין מה אנשים אומרים אבל אני חושב שזה יצא מהקשרו. הלכנו לנקות את המקום היום בצהרים וחד משמעית המקום נקי. הגענו 20 חבר'ה, קרצפנו את המקום ואספנו כל מה שצריך".

ההתארגנות בווטסאפ של החיילים לנקות את אתר המסיבה, כפי שנשלחה על ידם ל-ynet ()
ההתארגנות בווטסאפ של החיילים לנקות את אתר המסיבה, כפי שנשלחה על ידם ל-ynet
 

 

היה לכם אישור לערוך את המסיבה?

"אני לא רוצה לענות על זה".

 

כמה אנשים היו במסיבה?

"אני לא יכול לענות".

 

בשן לא מקבל את ההסבר של מפיק המסיבה. "אין דבר כזה שאתה יוצא מהשטח בלי לנקות מאחוריך. בנוסף ללכלוך עצמו אנחנו מוצאים מדי פעם חיות שנחנקות משקיות שמפוזרות בשטח. מי רוצה לראות יערות מלוכלכים במאות בקבוקים ושקיות? יש עונשים של אלפי שקלים לאנשים שמשליכים בדל סיגריה ביערות ופה אנחנו מדברים על הרבה אשפה. הבעיה היא באכיפת החוק, כי לקק"ל אין סמכות פיקוחית בנושא והמשטרה לא עוזרת לנו".

 

יום ניקיון בינלאומי בקק"ל

ביום ה' (22.9) בעוד כשבועיים תקיים קק"ל, זו השנה ה-16 ברציפות, את יום הניקיון הבינלאומי ((clean up the world שהפך לפרויקט הסביבתי הוותיק והגדול ביותר שנערך בישראל. הפרויקט יתקיים בכל רחבי הארץ בשיתוף המרכז לשלטון המקומי ומרכז המועצות האזוריות. מקק"ל נמסר כי היא מאמינה שהדרך לשנות את הרגלי הניקיון של הציבור הישראלי היא באמצעות הנעת בני נוער וצעירים להגעה לשטח ולהשתתפות אישית במבצעי ניקיון, לרתום את התושבים לפעילות משותפת של שמירה על הסביבה, לחזק את הקשר בין האדם לטבע ולעודד לקיחת אחריות אישית על הניקיון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים