יומן במחלוקת: "מייחלים לחזרה לגוש קטיף"
עשרות בתי ספר ממלכתיים-דתיים העניקו לתלמידיהם יומן שנוי במחלוקת. מלבד הסברים על עליונות היהודים על פני הגויים, יש בו שאיפות לחזור לעזה וטקסטים מתנשאים על חילונים. מה אין בו: הרחבה על רצח רבין. הסיפור המלא מתפרסם היום ב"ידיעות אחרונות"
לכאורה, מדובר בטקסט פוליטי סטנדרטי, שאמהות ואבות מנחילים לילדיהם מהצד הימני של המפה. אין, כמובן, כל פסול בשאיפות לחזור לגוש קטיף, רק שבמקרה הזה מדובר ביומן שחולק לתלמידים בעשרות בתי ספר מהחינוך הממלכתי-דתי. יומן "ערכי-חברתי", שמלא במסרים על עליונות היהודים על הגויים, הטפות דתיות ועוד.
ביומן, כמו בכל יומן אחר לתלמיד, מוזכרים גם שלל אירועים מההיסטוריה היהודית והישראלית, על פי הימים שבהם התרחשו. ורק אירוע אחד משמעותי נשמט מההרחבה באורח פלא: רצח ראש הממשלה לשעבר יצחק רבין. מנהלת בית הספר אפרתה, גילה סידון, כתבה על כך להורים: "מהיומן נשמט טקסט הרחבה בנוגע לרצח רבין. לקראת טקס רבין, במסגרת לימוד הנושא, יחולקו מדבקות המידע והתלמידים ידביקו זאת ביומן". היומנים הם חלק מפרויקט של עמותה בשם "חיוך לערכים", שעובדת עם עשרות בתי ספר מהזרם הדתי-לאומי ברחבי הארץ.
הורים רבים שנתקלו ביומן הגיבו בכעס על התכנים שהופיעו בו וביקשו להפסיק את השימוש ביומן. "אני לא חושבת שתלמידים בבית ספר יסודי צריכים להיחשף לתכנים כאלה", אמרה אמא לתלמיד בבית הספר הממלכתי-דתי אפרתה בירושלים. "למה הם צריכים לקבל כזה יומן? אפשר להעלות נושאים לדיון בשעת מחנך, זה בסדר גמור, אבל ברגע שאתה שם נקודה ולא סימן שאלה זה הופך את העניין לבעייתי מאוד".
בשבוע שעבר קיבלו ילדים בעשרות בתי ספר מהחינוך הממלכתי-דתי יומן שנה מיוחד, בהוצאת עמותת "חיוך לערכים" - עמותה ללא אישור מינהל תקין. בראשה עומד אדיר רענן, תושב אלעזר שבגוש עציון העוסק בחינוך ובהקניית ערכים לילדי ישראל במסגרת העמותה שהקים.
כשפתחו הורים לילדים רבים את היומנים, הם הופתעו מהערכים שאותם מבקשים בתי הספר להנחיל לתלמידים. בין השאר, יש שם טקסטים עם נימה גזענית על ההבדלים בין יהודים ללא-יהודים, הטפה דתית שגרתית וגם התייחסות פוליטית בעייתית לאירועים היסטוריים.
"התורה אותנו מייחדת"
אחד מסיפורי הקומיקס מתאר שיחה בין יעקב הדתי לג'ק הגוי. במהלך השיחה מבהיר יעקב לג'ק, כי על אף היותם דומים ובעלי שם דומה הם שונים מפני ש"אדם עם תורה ואדם ללא תורה הם בכלל לא אותו דבר, גם אם כלפי חוץ נראה שכן. התורה מאירה, התורה מרוממת". בסוף העמוד נכתב: "מכל האומות, התורה אותנו מייחדת, איך לחיות נכון אותנו מלמדת. גם אם כלפי חוץ אולי נראים זהים, בזכות התורה אנחנו מזוהים".
מי שעומד מאחורי הפקת היומן היא עמותת "חיוך לערכים", שהוקמה לפני כשלוש שנים. על פי המסמכים שהגישה לרשם העמותות לא ניתן לדעת מי מתקצב אותה ומממן את פעילותה, פעילות שעולה כסף, כמו אותם יומנים שנמכרים במחיר מינימלי. באתר העמותה נכתב: "מיזם 'חיוך לערכים' הוקם על ידי אנשי חינוך משלל משקי ההוראה. החיבור הבלתי אמצעי של אנשי הצוות עם תוכניות הלימוד השונות, בשילוב המפגש היומיומי עם אוכלוסיית תלמידי החמ"ד, מאפשרים לנו לפתח מוצרים לשוניים הנותנים מענה לצורכי התלמיד מחד ולצורכי מערכת החינוך מאידך, תוך שימוש במתודות חינוכיות מובילות וחומרי גלם איכותיים".
חברי וחברות קבוצת "מהפך", שקמה כדי להחזיר את מחנה השמאל לייצג ציבור רחב בישראל החש כי אין מי שיילחם על ערכיו, שלחו השבוע מכתב לשר החינוך נפתלי בנט בנושא, ושם כתבו כי מבדיקה שערכו היומן נרכש על ידי מאה בתי ספר מהחינוך הממלכתי־דתי ברחבי הארץ. "כשר חינוך שהצהיר לא פעם כי הוא שר החינוך 'של כולם', ראוי שתדע כי יומן זה מכיל תכנים המציגים את הציבור הדתי כגזע עליון אל מול כל שאר הקבוצות בחברה הישראלית", כתבו.
דניאל הרוש, חבר בקבוצת "מהפך" אמר: "כאבא לשתי בנות אני מודאג מאוד מהכיוון אליו הולכת מערכת החינוך. העובדה שיש קבוצה שמחליטה שהיא טובה יותר מהקבוצות האחרות ומנחילה את התפיסה הזאת לילדיה מערערת את הבסיס עליו עומדת החברה הישראלית. שום פצצה איראנית לא יכולה לאיים עלינו כמו התופעות האלה שתכליתן להעמיק את השסע בחברה הישראלית, שסע שמפורר אותנו מבפנים ומבקש למחוק את ערכי הסולידריות עליהם קמה מדינת ישראל". הוא הוסיף: "נראה שמקבלי ההחלטות בציונות הדתית לקו בשיכרון כוח שמונע מהם לראות עד כמה מעוותים המסרים שהם מעבירים ביומן לתלמיד הזה ובדרכים נוספות. התפיסה הזאת עומדת בסתירה מוחלטת ליהדות ולציונות ועל משרד החינוך לדאוג לגדוע אותה באופן מיידי".
בעקבות פנייתנו, ופנייתם של הורים רבים, שלחה מנהלת בית הספר אפרתה, גילה סידון, מכתב להורים שבו כתבה: "מספר הורים ציינו כי ישנים 3־2 טקסטים שאינם מתאימים לרוח בית הספר. בית הספר שלנו פלורליסטי ומגוון בדעותיו. בעינינו, זו הזדמנות חינוכית לערוך שיח בנוגע לקריאה ביקורתית של טקסטים ודיון בחשיבות ההימנעות מהכללות וחשיבה סטריאוטיפית".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "אין למשרד קשר ליומנים, ואם אכן בוצעה רכישה הרי שזה במסגרת שירותים מרצון. לצד זה, לאור הפנייה, המשרד יערוך בדיקה בנושא, לרבות בדיקת תוכן היומנים".
ב"חיוך לערכים" סירבו להגיב.
הסיפור המלא מתפרסם היום במוסף "24 שעות" ב"ידיעות אחרונות"