מתה האחות מנשיקת סוף מלחמת העולם השנייה
ביום הכניעה היפנית ב-1945 חגגו ההמונים בניו יורק. המלח ג'ורג' מנדוזה נישק את גרטה צימר-פרידמן, צעירה שלא הכיר, בתמונה שהפכה לאחת המפורסמות במאה ה-20. בשבוע שעבר הלכה גרטה לעולמה בגיל 92
גרטה צימר-פרידמן, הצעירה מתמונת "יום הניצחון על יפן בכיכר טיימס", הלכה לעולמה ביום חמישי בווירג'יניה בגיל 92. כך הודיע בנה, ג'ושוע. היא הונצחה באחת התמונות המפורסמות של המאה ה-20, ברגע שמסמל את תום מלחמת העולם השנייה.
בבוקר ה-14 באוגוסט 1945, יום הכניעה היפנית, הייתה צימר-פרידמן בת ה-21 בדרכה לעבודה כשיננית ושמעה דיווחים שיפן נכנעה. אחר הצהריים, כשהגיעה לכיכר בניו יורק, תפס אותה המלח ג'ורג' מנדוזה ונישק אותה. "ראיתי מלח הולך ברחוב ותופס כל בחורה שהוא רואה", סיפר הצלם אלפרד אייזנדשטט. מאז הרגע מעורר מחלוקת. היו שהתייחסו אליו כרגע רומנטי, ואחרים ראו בו תקיפה מינית.
במשך השנים טענו רבים כי הם המלח והאחות (או השיננית, מכיוון שבשני התפקידים לבשו מדים לבנים). בספר מ-2012 "המלח המנשק: התעלומה מאחורי התמונה שסיימה את מלחמת העולם השנייה" ניסה המחבר, לורנס ורייה, לפתור את התעלומה. בתום המחקר הוא הצליח להוכיח כי צימר-פרידמן ומנדוזה הם שני המצולמים.
"לא ראיתי אותו מגיע", סיפרה צימר-פרידמן בראיון ל-CBS ב-2012. "לפני שידעתי מה קורה הוא תפס אותי". מנדוזה, בן 93 כיום, סיפר כי הנשיקה לא נמשכה יותר מדי זמן והיא תוצאה של "ההתרגשות מסיומה של המלחמה וכמה משקאות ששתיתי. ראיתי את האחות, תפסתי אותה ונישקתי אותה". מנדוזה הגיע אז לכיכר עם ריטה פטרי, שהייתה חברתו ובהמשך אשתו. "הוא אף פעם לא נישק אותי ככה", סיפרה בראיון לפני ארבע שנים.
צימר- פרידמן נולדה באוסטריה ב-1924 ובגיל 14, שנה לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, עברה עם שתי אחיותיה הצעירות ממנה לארה"ב. ההורים התכוונו להצטרף אליהן, אך נספו בשואה. ב-1956 פגשה את הרופא מישה פרידמן והשניים עבדו למרילנד והביאו לעולם שני ילדים. ג'ושוע ומארה.
בשנתיים האחרונות לחייה שהתה בדיור מוגן וסבלה מבעיות בריאותיות. היא תיקבר לצד בעלה המנוח, שמת ב-1998. "אני הבנתי שהתמונה הזאת חשובה מאוד להרבה אנשים", אמר הבן ג'ושוע על התמונה המפורסמת. "אמא שלי תמיד הרגישה כאילו שזה משהו שקרה לה, לא משהו שהיא עשתה".