טקס בירושלים לזכר נספי 11/9: "אף אחד לא יכול להזדהות עם כאבנו יותר מהישראלים"
במלאות 15 שנה למתקפת הטרור בארה"ב, שבה נרצחו גם ארבעה ישראלים, נערך בעמק הארזים טקס זיכרון. שגריר ארה"ב בישראל שפירו: "זאת עדות לקשר בין העם האמריקני לבין העם בישראל ולניסיון המשותף בטרגדיות"
באנדרטת הזיכרון של קק"ל לפיגועי 11 בספטמבר בעמק הארזים שבהרי ירושלים נערך הבוקר (יום א') טקס לציון 15 שנים למתקפת הטרור הרצחנית בארצות הברית. "לארה"ב יש הרבה חברים וכמה מהם מיוצגים כאן בטקס הזה, וגם הם חוו טרור ואובדן, אבל אולי אף אחד מהם לא יכול להזדהות עם הכאב שלנו יותר מהישראלים", אמר שגריר ארה"ב בישראל דן שפירו, שהזכיר בדבריו גם את ארבעת הקורבנות הישראלים: אלונה אברהם, דניאל לוין, חגי שפי ושי לוינהר ז"ל.
בטקס, שנפתח בנגינת ההמנון האמריקני והסתיים בנגינת התקווה, השתתפו נציגי המשפחות הישראליות שיקיריהן נמנו עם 3,000 הנספים, וכן משלחת של 50 שוטרים אמריקנים שהגיעה לארץ כדי להשתתף באירוע. צבי לוינהר, אביו של שי לוינהר, קרא קדיש. את הממשלה ייצג בטקס סגן השר מייקל אורן.
15 שנה ל-11.9: 102 דקות ששינו את אמריקה
השגריר שפירו הדגיש כי אירועי 11 בספטמבר מהווים נקודת ציון שלא ניתן למחוק. "אנחנו באים לכאן כל שנה וזאת עדות לקשר בין העם האמריקני לבין העם בישראל ולניסיון המשותף שלנו בטרגדיות. היום חיים איתנו אנשים בוגרים שמתייחסים לפיגועי 11 בספטמבר כאל אירוע היסטורי. אלה מאיתנו שהיו שם, ושמעו את הריסות הבניין והתרסקות המטוסים - לעולם לא ישכחו את המראות והקולות. אלה שנשלחו לקרב ולא חזרו – לעולם לא נשכח אותם".
השגריר אמר עוד כי "אפשר לזכור כפי שאנחנו עושים היום, ונמשיך לעשות. כן אנו יכולים לנחם ולספק תמיכה למשפחות. כן אנחנו יכולים לתעד את העדויות. כן אנו יכולים לבנות מחדש כפי שעשינו בניו יורק ובפנטגון. אנו יכולים לשפר את מערכות ההגנה שלנו כפי שעשינו. כן אנו יכולים להגביר את המאמצים נגד הקיצונים והטרוריסטים ביחד עם בני בריתנו, שרבים מהם הוכו על ידי הטרור".
שפירו הוסיף: "אנחנו יכולים להגן על הערכים שלנו. כל המאמצים האלה חשובים ונישאר מחויבים להם, אבל המשימה הבאה שלנו נוגעת לזיכרון: האם עשינו די להבטיח שהדור הבא ודורות העתיד יבינו את עוצמת האסון והצורה ששינה אותנו והאחריות שנכפתה עלינו? הישראלים התמודדו שוב ושוב עם השאלה הזאת. ישראל היא אומה שנאלצה לסבול אינספור טרגדיות מאירועים שרבים לא יכולים לזכור באופן אישי, דרך טקסים לאומיים, אנדרטאות ומחויבות לחינוך לאירועים. אני קורא לדור הצעיר לשאול שאלות וללמוד על ההיסטוריה".
ראש העיר ירושלים ניר ברקת אמר שכירושלמי וישראלי הוא חש קשר עמוק לארה"ב אחרי פיגועי 11 בספטמבר. "אני מכיר את הכאב הזה היטב. חשתי אותו איתכם. דניאל לוין, אחד ההרוגים בפיגועים, יליד ארה"ב שגדל בירושלים ויזם הייטק. דניאל שירת ביחידת עילית, סיירת מטכ"ל, והיה יזם מצליח מאוד בבוסטון. הוא היה במטוס הראשון והקורבן הראשון שהבין שהמטוס נחטף. הוא נלחם בטרוריסטים ונהרג לפני שהמטוס הראשון היכה בבניין הראשון. הכרתי את דניאל. פגשתי אותו בבוסטון כמה שנים מוקדם יותר. כראש העיר ירושלים אני מכיר את הכאב הזהה שהטרור מכה בעיר שלנו".