שתף קטע נבחר
 

ירידה במכירת דירות: המשקיעים נוטשים

השוק מצטנן? על פי הלמ"ס, בחודשים ינואר-יולי השנה חלה ירידה של 6.7% במכירת דירות חדשות לעומת אשתקד. ביולי לבדו חלה הפחתה של כ-4% לעומת חודש יוני. רק במחוז דרום נרשמה עלייה של 12% במכירה מתחילת השנה. גם שוק הדירות מיד שנייה ירד, בשיעור של 6%, לפי נתוני האוצר עבור הרבעון השני של 2016. את הנטישה משוק הדיור הובילו המשקיעים

בחודשים ינואר-יולי 2016 נמכרו כ-18,040 דירות חדשות לציבור הרחב - ירידה של 6.7% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסמו היום (א'). מדובר בירידה של כ-4% לעומת חודשי יוני, לאחר שבחודש זה נמכרו 4,173 דירות לעומת 4,004 דירות בלבד בחודש יולי.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

זכאי דיור ציבורי שממתינים עשור יקבלו דירה

ערבות מדינה נוספת לתוכנית למחיר למשתכן

רוצים דירת 4 חדרים בת"א? תעבדו 22 שנה

כך אתם משלמים בשחור בעונת מעבר הדירות

 

מאז תחילת השנה נרשמה ירידה במספר הדירות החדשות שנמכרו, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד במחוז הצפון (כ-15%-), בכל אחד מהמחוזות ירושלים וחיפה (כ-13%-), במחוז תל אביב (כ-10%-), ובמחוז המרכז (כ-1%-). לעומת זאת, נרשמה עלייה במחוז הדרום (כ-12%).

 

על פי הנתונים, בסוף חודש יולי נותרו 28,070 דירות חדשות למכירה, מתוכן כ-29% במחוז מרכז, כ-16% במחוז חיפה, כ-15% במחוז הדרום וכ-12% בכל אחד מהמחוזות תל אביב, ירושלים והצפון.

 

בסך הכל מדווחת הלמ"ס כי בתקופה שנבדקה חלה ירידה של 4.8% בכמות המבוקשת של דירות חדשות. כמות זו מורכבת ממספר הדירות החדשות שנמכרו וממספר הדירות שלא למכירה שהחלה בנייתן (כלומר דירות לשימוש עצמי של בעל זכויות הבנייה בקרקע, לקבוצות רכישה, להשכרה ועוד).

 

בחודש יולי לבדו עמדה הכמות המבוקשת של דירות חדשות על כ-4,000 יחידות דיור, מתוכן כ-61% דירות חדשות שנמכרו לציבור הרחב והיתרה (כ-39%) דירות שלא למכירה שהחלה בנייתן.

יריד מכירת דירות בחיפה. הרוכשים יוצאים מהשוק? (צילום: עידו בקר) (צילום: עידו בקר)
יריד מכירת דירות בחיפה. הרוכשים יוצאים מהשוק?(צילום: עידו בקר)

בחודשים ינואר-יולי 2016, כ-27% מסך כל הכמות המבוקשת של דירות חדשות היו במחוז המרכז וכ-9% בלבד במחוז ירושלים. ירידה של כ-17% חלה במחוז חיפה, של כ-12% במחוז הצפון, של כ-11% במחוז ירושלים ושל כ1% במחוז המרכז. לעומת זאת, נרשמה עלייה של כ-8% במחוז תל אביב ואילו במחוז הדרום לא חל שינוי.

 

יצוין כי מספר הדירות שלא למכירה (כאמור דירות שנבנות לשימוש עצמי של בעל זכויות הבנייה בקרקע, לקבוצות רכישה, להשכרה ועוד) שהחלה בנייתן בחודשים ינואר-יולי השנה היה נמוך ב-1.5% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

עם זאת, בהתמקדות בקבוצות רכישה, מנתוני הלמ"ס עולה כי בחודשים אלה החלה בנייתן של כ-2,170 דירות בקבוצות רכישה - דירה אחת לכל 8.3 דירות שמכרו קבלנים, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, בה החלה בנייתן של כ-1,270 דירות בקבוצות רכישה - דירה אחת לכל 15.2 דירות שמכרו קבלנים.

 

בבחינה לפי מחוזות, בתקופה זו נמצא כי במחוז תל אביב החלה בנייתן של כ-1,300 דירות בקבוצות רכישה - דירה אחת לכל 2.5 דירות שמכרו קבלנים; ובמחוז ירושלים החלה בנייתן של כ-380 דירות בקבוצות רכישה - דירה אחת לכל 4.3 דירות שמכרו קבלנים.

 

מחירי הדירות מאז ועד היום - מוזמנים לצפות בסקירה באולפן ynet:

צפו: מחירי הדירות מאז ועד היום    (צילום: אלי סגל)

צפו: מחירי הדירות מאז ועד היום    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

האוצר: צניחה ברכישת דירות על ידי משקיעים

על פי הסקירה הרבעונית של משרד האוצר שפורסמה גם היא היום, ברבעון השני של השנה נרכשו 28,500 דירות (חדשות ויד שנייה) - ירידה של 5% בהשוואה לרבעון הקודם וצניחה חדה של 21% בהשוואה לרמת השיא בעסקאות שנרשמה ברבעון המקביל אשתקד. זאת על רקע הקדמת רכישות של משקיעים, טרם הכבדת מס הרכישה.

 

על פי הנתונים, מכירת דירות יד שנייה ירדה בשיעור של 6% ואילו מכירת דירות חדשות, כולל במסגרת תוכניות מחיר למשתכן ומחיר מטרה, ירדה בשיעור של 3%. בנטרול שני פרויקטים אלו ירדה מכירת דירות חדשות ב-11%, כך על פי נתוני האוצר.

 (מקור: משרד האוצר) (מקור: משרד האוצר)
(מקור: משרד האוצר)

בפילוח גיאוגרפי נמצא כי רק בשני אזורים, נצרת ורחובות, בהם התקיימו מכירות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, נרשם גידול במספר העסקאות. באוצר מציינים כי הגידול נובע כולו מהמכירות במסגרת פרויקטים אלו. ביתר האזורים נרשמו ירידות במכירות, בכלל זה באזור המרכז, בו שווקו דירות במסגרת תוכנית מחיר מטרה, אולם באוצר מציינים כי תוכנית זו לא היה בה בכדי למנוע את הירידה בסך העסקאות.

 

מי שהובילו את הירידה ברכישות היו משקיעי הנדל"ן, עם ירידה של 11%. רכישות משפרי הדיור ירדו ב-8% ואילו רכישות הזוגות הצעירים, בנטרול רכישות במסגרת מחיר למשתכן ומחיר מטרה, ירדו ב-5%. עוד עולה מהנתונים כי רכישת דירות חדשות במחירי שוק על ידי זוגות צעירים רשמה ירידה של 13% ברבעון השני של 2016 - שיעור הירידה הגבוה ביותר מאז הרבעון השני של 2014, אשר עמד בצל ההמתנה לתוכנית מע"מ אפס. זאת על רקע תוכנית מחיר למשתכן.

 

בסך הכל, ברבעון השני של השנה נרכשו 12,400 דירות על ידי מי שעבורם זוהי דירתם הראשונה, בדומה לסך רכישות אלו ברבעון הקודם. עם זאת, ניתוח גיאוגרפי של הנתונים מלמד כי יציבות זו בסך רכישות הזוגות הצעירים הושגה הודות לשיווקם של כ-1,000 יחידות דיור במסגרת מחיר למשתכן בעפולה ובלוד, ומחיר מטרה בראש העין.

 (מקור: משרד האוצר) (מקור: משרד האוצר)
(מקור: משרד האוצר)

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, הסביר את הנתונים לבקשת ynet: "התקררות שוק הנדל"ן מתחילה לבוא לידי ביטוי ביותר ויותר. השפיעו על כך הצעדים השונים של משרד האוצר, התייקרות המשכנתאות והמחירים הגבוהים שכבר אינם ברי השגה לחלק מהרוכשים הפוטנציאליים".

 

לדבריו, "ככל שהתקררות השוק נמשכת, היא גם צפויה להעמיק. המשקיעים כבר 'הוצאו' מהשוק על ידי הגזירות השונות של משרד האוצר. המוטיבציה של חלק מהקונים הייתה רצון 'לתפוס רכבת' של מחירי הנדל"ן שבורחים למעלה. ברגע שהשוק יתקרר, והמחירים יפסיקו לעלות, גם הביקושים יירדו. ההתפתחויות האחרונות מראות שעצירת העליות במחירי הדירות מתקרבת".


פורסם לראשונה 11/09/2016 13:20

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור פז
יריד מכירת דירות. הנדל"ן בנטישה?
צילום: ליאור פז
מומלצים