הרופאים נגד ה"רעש" שעורר התמ"ל החדש: "עדיף הנקה"
בעקבות מותג חדש שנכנס לשוק תחליפי החלב, המתחרים יצאו במסעות פרסום. באיגוד רופאי בריאות הציבור חוששים שהקמפיינים המתגברים של תחליפי החלב יפגעו בשיעורי הנקת התינוקות בחלב אם. "צריך לצאת בקריאה פומבית לעידוד ההנקה", הם דורשים משר הבריאות
במכתב שנשלח היום (ראשון) על ידי איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית לשר הבריאות יעקב ליצמן, הם מתריעים מפני החשש שמסע הפרסום של תחליפי מזון לתינוקות יגרום לנשים לבחור בתחליפים האלו במקום בחלב אם.
"בימים האחרונים אנו עדים למסע פרסום אגרסיבי בכל אמצעי התקשורת של משווקי תרכובות המזון לתינוקות. הסיבה לכך היא תחרותית-כלכלית בלבד - מסע החדרה של מותג חדש לשוק ומסעות פרסום נגדיים שנפתחו מצד המתחרים", כתבו רופאי בריאות הציבור. "הפרסום למותג החדש אף מדגיש בצורה מובלטת במיוחד במהלך התשדיר את "אישור משרד הבריאות", באופן שעלול להטעות את הצופה לחשוב שהמשרד מעודד את השימוש במותג זה, או בכלל מעודד מעבר לתרכובות מזון לתינוקות במקום הנקה בחלב אם".
"לצערנו הרב, אנו צופים תופעת לוואי עיקרית מ'מלחמת המותגים' הנוכחית. תיתכן פגיעה משמעותית בשיעורי הנקת התינוקות בחלב אם בישראל, ובפרט פגיעה בשיעורי ההנקה הבלעדית, זו המומלצת בארץ על ידי משרד הבריאות, ובעולם על ידי ארגון הבריאות העולמי, למשך חצי השנה הראשונה לחיי התינוקות. לכן, דווקא בעת הזאת אנו פונים לכבוד השר לצאת בקריאה פומבית לעידוד ההנקה בחלב אם"
עוד על הנקה:
- מחקר: הנקה מפחיתה ב-50% הסיכון לדיכאון
- מחקר: האם תינוק שיונק קשור יותר לאמו?
- סודות ההנקה המוצלחת: 10 עצות לאמהות
לעודד הנקה
לדברי הרופאים, חלב אם הוא המזון המועדף והבטוח כבחירה הראשונה לכלל התינוקות, כולל פגים. להנקה בחלב אם יתרונות תזונתיים, בריאותיים, התפתחותיים, פסיכולוגיים וכלכליים לתינוק, לאם, למשפחה ואף לחברה. לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי, יש לבסס את ההנקה כבר סמוך לאחר הלידה. על פי נתוני האיגוד, בישראל, קיים פער בין שיעור הנשים שמעוניינות להניק לבין שיעור ההנקה בפועל.
בעוד שיותר מ-90% מהנשים בישראל אכן מביעות לאחר הלידה רצון להניק, בפועל, לאחר חודשיים מהלידה רק 58% מהנשים מניקות. לדבריהם, נשים רבות נתקלות בקשיים, לעיתים רבות טכניים בעיקרם, בעיקר בתחילת ההנקה.
"פרקטיקות נפוצות בבתי חולים, כמו הפרדת התינוק מהאם, שימוש בתינוקיות, היעדר תמיכה מקצועית מיומנת, והחדרה אגרסיבית של תרכובות המזון לתינוקות למחלקות - לעיתים כחלק מהתחרות העסקית - מקשות על תחילת ההנקה עבור האם והתינוק.
"בשל כך, ייעוץ הנקה מוסמך, הניתן בבתי החולים וטיפות החלב על ידי אחיות המוסמכות לכך בקורס ייעודי הוא מרכיב הכרחי במתן תמיכה מקצועית ומיומנת עבור כל אם המעוניינת להניק, ייעוץ אשר חשוב שיינתן מוקדם ככל האפשר".
בבתי חולים שבהם ניתן ייעוץ הנקה, שיעורי ההנקה גבוהים יותר. דווקא טיפות החלב, התחנה הראשונה אליהן מגיעים התינוקות זמן קצר לאחר שחרורם ממחלקת הילודים, סובלות ממחסור חמור ומתמשך באחיות המוסמכות כיועצות הנקה, על רקע המחסור הכללי במשאבים המוקצים למערך השירות המונע לילד מזה שנים.
"ישראל, כמו שאר המדינות החברות בארגון הבריאות העולמי, התחייבה לאחרונה להעלות את שיעור ההנקה באוכלוסייתה לפחות ב50% בעשור הקרוב. חשוב עוד לציין שהנקה גם חוסכת למעשה כסף רב, בכך שמשקי הבית נהנים מחיסכון בהוצאות המשמעותיות המאפיינות רכישת תחליפי חלב לתינוקות", מסכמים פרופ' נדב דוידוביץ, יו"ר הארגון, וד"ר חגי לוין, מזכיר האיגוד, במכתבם.
הנקה גם קשורה לאורך חופשת הלידה. צפו בראיון על מחאה בנושא: