סלפי עם הכעבה. אלבום תמונות מהחג' במכה
כשני מיליון עולי רגל מוסלמים טיפסו עם שחר להר ערפאת בסעודיה להתפלל, להתייפח ולבקש מחילה מאללה באחד משיאי החג'. ברוח התקופה, רבים העלו לרשת תמונות סלפי שלהם מההר או ליד האבן השחורה הקדושה במכה. תראו
כשני מיליון מאמינים מוסלמים מרחבי העולם טיפסו היום (יום א') עם שחר על הר ערפאת בסעודיה, שנמצא מחוץ למכה, שבו נשא הנביא מוחמד את נאום הפרידה שלו לפני כ-1,400 שנה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
בעת העלייה לרגל למכה מבלים המאמינים יום אחד בהר ערפאת, מקיימים בו תפילות, מתייפחים, מביעים חרטה ומבקשים מאללה למחול להם.
על פי האמונה המוסלמית, התפילה על הר ערפאת, שנמצא 20 קילומטרים מזרחית למכה, מעניקה את ההזדמנות הטובה ביותר למחוק חטאים ולפתוח דף חדש.
המופתי שתקף את האיראנים לא נשא דרשה
ברוח התקופה המודרנית, מאמינים רבים העלו לרשתות החברתיות תמונות סלפי שלהם מאתרי עלייה לרגל שונים בסעודיה, בהם הכעבה שבמכה, המבנה הקדוש למוסלמים.
באופן חריג ביותר, המופתי הגדול של סעודיה, השייח עבד אל-עזיז א-שייח, לא נשא את הדרשה השנתית בטקס המרכזי של החג' אחרי שעשה זאת במשך 35 שנה ברציפות. הסיבה להיעדרותו לא ידועה, אך ייתכן שהיא קשורה לכך שאיש הדת הבכיר עמד בימים האחרונים בלב הסכסוך הגדול בין איראן לבין סעודיה. "האיראנים הם לא מוסלמים. הם צאצאים של הזורואסתרים", אמר המופתי בתגובה למתקפה שהגיעה מצדו של המנהיג הרוחני של איראן, עלי חמינאי, נגד סעודיה. חמינאי האשים את הממלכה הסעודית ברצח עולי הרגל באסון אשתקד בעיר מינא.
במקומו של המופתי נשא את הדרשה השייח א-סדיס, האימאם של מסגד הנביא במכה. בדרשה הדתית שנשא הוא דווקא ניסה לשדר מסר של פיוס על רקע הסכסוכים הבלתי נגמרים באיסלאם, בין היתר בין איראן השיעית לבין סעודיה הסונית. "האומה האיסלאמית נמצאת בתקופה שמצריכה מאיתנו סולידריות ותיאום בעמדותינו כדי להתמודד עם האתגרים", הוא אמר. בהתייחסו לטרור העולמי הוא אמר כי "לא ניתן לייחס אותו לאומה האיסלאמית". הוא גם קרא "לנצל את התקשורת כדי לתמוך בדת ולשרת אותה, להגן על האיסלאם ולהראות את הדברים הטובים שבו".
המתיחות הגדולה בין איראן לבין סעודיה הביאה לכך שהמאמינים מאיראן לא עלו השנה לרגל לסעודיה כדי לקיים את מצוות החג'. במקום זאת, מאות אלפים מהם נסעו לעיר כרבלא שבעיראק הקדושה לשיעים.
מבחינה דתית ביקור בקברו של האימאם חוסיין בכרבלא אינו משמעותי כמו העלייה למכה הקדושה - אחת מחמשת יסודות האיסלאם - אך השיעים שהגיעו מאיראן סיפרו שבכרבלא הם "מרגישים יותר בנוח" מבמכה. "כרבלא נורמלית בשבילנו. אנחנו מגיעים לכאן כל הזמן. השנה חסמו לנו את הדרך למכה ואף אחד לא יכול לנסוע", אומר שוקרולה, אחד מעולי הרגל שהגיעו מאיראן. "זאת חובתנו לבוא לפה. זאת מדינה איסלאמית. זה טוב".
בשנה שעברה נמחצו למוות במכה 2,300 עולי רגל - 464 מהם איראנים. טהרן האשימה כאמור את סעודיה ברשלנות ובכישלון לחקור כהלכה את ההאסון, ולנקוט צעדי בטיחות לקראת העלייה לרגל השנה.
היום דווח כי בסעודיה השיקו ערוץ בפרסית לסיקור טקסי העלייה לרגל עבור אלה שלא יכלו להגיע.