שתף קטע נבחר
 

כך תתמודדו עם שאלות קשות בראיון עבודה

כולנו מכירים את השאלות המתקילות בראיון שגורמות לנו לגמגם ולהפסיד את המשרה. למרות החשש, עם הדרכה נכונה אפשר להתמודד עם השאלות המאיימות ואפילו לנצל אותן לטובה. לכל שאלה תשובה

יש שאלות בראיונות עבודות שמוציאות לאנשים את החשק לחפש את המשרה הבאה, השאלות שלא משמחות אף אחד וגורמות להשהות את החיפושים. חבל לוותר על מציאת עבודה בגללן, בעיקר כי השד לא נורא כל כך וניתן להתמודד עם השאלות ולצאת מהן בשלום.

 

לכתבות נוספות בערוץ הקריירה 

שפת גוף: הדרך לצלוח ראיונות עבודה

8 טיפים למחפשי עבודה אחרי גיל 50

 

"מה החולשה שלך?"

אף אחד לא רוצה לדבר על חולשות בראיון עבודה, הרי זה הזמן להרשים, להראות כמה אתם מתאימים לתפקיד ולמה כדאי לקחת דווקא אתכם. זו שאלה מלחיצה, ואתם חוששים ש"עלו עליכם" ואחריה, "ייגמר המשחק". למרות זאת, חשוב לזכור שמטרת השאלה הזו היא לא להכשיל אתכם, אלא להוציא מכם קצת כנות וגם להבין איך אתם מתמודדים עם נקודות התורפה שלכם. הצגה של נקודת חולשה שמחמיאה לכם (כמו "פרפקציוניזם") רק תראה לאדם שמולכם שאין לכם שום יכולת להראות חולשה, או להיות כנים במעמד הראיון.

 

אף אחד לא מושלם, ולכן, במקום לנסות לצאת מהשאלה ללא חולשה אמיתית, נסו לבחור חולשה לא איומה ולהסביר למראיין איך אתם מתמודדים איתה. אם תביאו דוגמא מעבודה קודמת, זה יעזור להמחיש את היכולות שלכם. למשל, "אני לא תמיד מצליח לזכור הכל בראש, אז אני כותב הכל במחברת".

 

שאלה לא חוקית

"מתכננת הריון בקרוב?" זו שאלה שנשים רבות נתקלות בה כשהן מתראיינות למקום עבודה חדש. זה נכון שיש חוק האוסר לשאול שאלות מסוימות בראיון עבודה, ומטרתו למנוע מהמעסיק להפלות מועמד מפאת מצבו המשפחתי, מינו ועוד. הבעיה עם שאלות כאלו, שמלבד תביעה משפטית, אין למועמד הרבה מה לעשות מולן, וזה מה שמרגיז את מי שנקלע לסיטואציה כזו.

 

מבחינה חוקית, אפשר לתבוע מעסיק על הצגת שאלה שאינה חוקית, וגם אף אחד לא עוצר אתכם מלהעיר לו. אבל זה לא תמיד כדאי. ראשית, יכול להיות שאותו מראיין לא מודע לכך שהשאלה שהוא שואל אינה חוקית, והדבר נעשה בתום לב. שנית, אם הוא מודע לכך והשאלה חמורה, אולי לא כדאי לכם בכלל לעבוד שם וטוב שלא בזבזתם זמן בהמשך התהליך.

 

יש לזכור כי ההוצאות הכרוכות בניהול הליך משפטי עשויות להיות גבוהות. מעבר לכסף, מדובר בהשקעה רבה ובזמן יקר. לכן, אם אתם חשים שהשאלה לא נשאלה במטרה להפלות אתכם, אולי פשוט תענו בכנות ותראו לאן זה מתגלגל. אם כל התנהלות הראיון מקוממת אתכם ונראה כי מדובר במעסיק לא הגון, סיימו את הראיון והמשיכו בחייכם. הם לא ראויים לכם בכל מקרה.

 

"ספר לי על עצמך"

באמצעות שאלה זו, המראיין רוצה לדעת עליכם יותר, אבל מרואיינים רבים מתבלבלים ומתחילים לספר על עצמם בפן האישי, כשבעצם מדובר בשאלה שדורשת מהם הצגה עצמית מקצועית בעל פה.

 

כדאי מאוד להתכונן לשאלה הזו מראש ולדעת מה אתם מתכוונים לומר. תוכלו לכתוב לעצמכם נקודות חשובות ופשוט לציין את הפרטים הטכניים כמו שם, גיל, השכלה, ניסיון וכיו"ב. אם אתם רוצים להוסיף קצת עניין ואנושיות (בקצרה) ספרו גם מה אהבתם בתפקידים הקודמים, מה מאתגר אתכם, במה אתם גאים וכמובן, למה אתם רוצים את התפקיד שעליו אתם מתמודדים בראיון. 

    (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"למה עזבת את העבודה הקודמת?"

בניגוד לעבר, אנשים היום לא נשארים לאורך זמן במקומות עבודה. בתקופה שלנו, אם עבדתם שנתיים במקום מסוים ואחר כך המשכתם הלאה, מדובר בצעד לגיטימי ולא בהכרח ב"ניתור בין עבודות". מי ששואל אתכם שאלה כזו, מנסה כנראה לבחון אם הסיבה שגרמה לכם לעזוב את העבודה הקודמת, עשויה לגרום לכם לשחיקה גם במקום הנוכחי ולכן היא דורשת מחשבה.

 

למגייס חשוב לדעת שאתם מאוד מעוניינים בתפקיד ושיש סיכוי טוב שתאריכו בו ימים ולכן, אם תגידו שעזבתם תפקיד מסיבה שעשויה לצוץ גם בתפקיד הנוכחי, הוא עשוי להסיק שזה יקרה לכם גם בתפקיד הזה. במידה ולא עזבתם בנסיבות טובות, רצוי לספר מה קרה מבלי ללכלך על אף אחד ותמיד לזכור לומר גם כמה דברים טובים על מקום העבודה הקודם. למשל, תוכלו לספר שאתם מעריכים את המנהל הקודם שלכם מבחינה מקצועית, אבל לא ראיתם עין בעין את הדברים.

 

"למה אתה חושב שאתה מתאים לתפקיד?"

כמו בשאלה הקודמת, גם לשאלה הזו צריך להתכונן. עוד לפני ההגעה לראיון, חשבו טוב על מאפייני התפקיד ובעזרת המידע שיש לכם לגביו, נסו לחשוב על שלוש תכונות טובות שיש לכם ויעזרו לכם להצליח בו. כדאי להתאמן בבית על הצגת התכונות, יחד עם דוגמאות מעניינות למקרים מהעבר שממחישים את תשובתכם. אל תחששו לטפוח לעצמכם על השכם: אם אתם טובים במשהו, או שולטים בחומר, זה הזמן לפרגן לעצמכם.

 

לא כדאי לפספס הזדמנות להגיע לעבודה טובה רק בגלל פחד מראיון עבודה והשאלות שעולות בו. במיוחד כשכל מה שצריך לעשות כדי לשבור את רצף החוויות המתסכלות הוא חוויה חדשה ומתקנת. את זו אפשר ליצור בעזרת מחשבה והכנה מוקדמת.

 

הכותבת היא מנהלת תוכן בנושא עבודה וקריירה ב-AllJobs

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים