שגריר ארה"ב: הסכם הסיוע יכסה את צורכי הביטחון של ישראל עד 2029
דן שפירו הביע תקווה שההסכם ייחתם בקרוב ואמר כי הוא "יהווה חבילת הסיוע הגדולה ביותר של ארצות הברית למדינה כלשהי בהיסטוריה האמריקנית". וושינגטון פוסט: "הבית הלבן מעכב את החתימה בשל מחלוקת עם הקונגרס"
"הסכם הסיוע הביטחוני שאני מקווה שייחתם בקרוב יכסה את צורכי הביטחון של ישראל עד 2029, והוא יהווה חבילת הסיוע הגדולה ביותר של ארצות הברית למדינה כלשהי בהיסטוריה האמריקנית". כך אמר אתמול בערב (א') שגריר ארצות הברית בישראל דן שפירו, בערב הפתיחה של הכנס הבינלאומי ה-16 של המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי. במהלך הערב נערך טקס זיכרון לציון פיגועי 11 בספטמבר.
שפירו ציין כי אחרי אותו יום חלקו בעלות הברית לא רק את הצער אלא גם את הנחישות להכות באויביהן המשותפים. "זו הסיבה שנאט"ו הפעילה את סעיף 5 בפעם הראשונה פחות מ-24 שעות לאחר מכן. היום טרוריסטים יודעים שארה"ב ובעלות בריתה לא רק אבלות יחד, אלא גם נלחמות יחד להכות באויב".
שפירו אמר כי בשנים האחרונות השקיעה ארה"ב במערכות כיפת ברזל, שרביט קסמים וחץ מיליארדי דולרים. "ההצלחה האדירה של כיפת ברזל במהלך צוק איתן יירטה 700 רקטות באזורים מיושבים והצילה אינספור חיים בשני צדי הסכסוך. המלחמה בטרור חייבת להסתגל כל הזמן לאיומים משתנים. לכן צה"ל ומשרד ההגנה מתמקדים באיום החדש: איום המנהרות, ומפתחים טכנולוגיה נגד מנהרות המתקדמת ביותר בעולם, וארה"ב מספקת יותר מ-40 מיליון דולר לישראל".
לצד דבריו של שפירו מפרסם ה"וושינגטון פוסט" כי הבית הלבן משהה את החתימה על ההסכם בשל מחלוקת עם הקונגרס האמריקני, ובראשו הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם, שמקדם חקיקה להגדלת סכום הסיוע לישראל ל-3.4 מיליארד דולר - סכום גבוה מזה שהועלה במשא ומתן בין המדינות.
"ראש ממשלת ישראל אמר לי שהממשל האמריקני מסרב לחתום על עסקת הסיוע אלא אם אסכים לשנות את הסכום בחזרה ל-3.1 מיליארד", אמר גראהם, יו"ר ועדת המשנה להקצבות הסנאט, המפקחת על תקציב החוץ. "אני חש פגוע מכך שהממשל מנסה להשתלט על הליך ההקצבות. אם הם לא אוהבים את מה שאני עושה, הם יכולים להטיל וטו על העסקה".
באפריל עמד גרהאם בראש רשימה של 83 סנאטורים שחתמו על מכתב שתומך בהגדלת הסיוע לישראל - מכתב שנדחה על הסף על ידי הבית הלבן. "על רקע העלייה הדרמטית באתגרי הביטחון שאיתם מתמודדת ישראל אנחנו מוכנים לתמוך בהסכם שיגדיל את הסיוע, ויספק לישראל את המשאבים הדרושים כדי להגן על עצמה ולשמר את יתרונה האיכותי", כתבו הסנאטורים.
"מאבק כלכלי, מודיעיני וקיברנטי"
"המלחמה בטרור היא קמפיין נגד מטרות נעות ללא סוף", הוסיף השגריר. "בימים אלה טרוריסטים חומקים בין גבולות כדי לגייס כסף ופעילים. המומחים משדרגים את ארגזי הכלים שלהם כדי לעמוד בקצב. בשנה האחרונה ראינו פיגועי ענק המשתמשים בכלים קטנים, רובים. ראינו את דאעש יוזם פיגועים באינטרנט, ולכן לוחמת סייבר חשובה ביותר. המלחמה בטרור דורשת תיאום אדיר בכל הרמות. זה מאבק כלכלי, מודיעיני וקיברנטי שדורש גם שימוש במטוסים, בחיילים ובמל"טים.
"ארה"ב נלחמת בטרור בעוצמה מאז 9/11", הוא הדגיש. "היו לנו הצלחות אדירות. כוחות הביטחון והמודיעין סיכלו עשרות מזימות. הצבא פגע ברשתות טרור. חיסלנו את אוסאמה בן לאדן, אבל כפי שהנשיא אמר הבעיה לא נפתרה. אף אחד ממנהיגי דאעש לא בטוח, כפי שאמר אובמה, ונמשיך לרדוף אותם. האם אנחנו מרוצים? הנשיא אמר שאם אתה מרוצה זה אומר שהבעיה נפתרה, והיא לא.
"אנחנו ממשיכים לקחת ברצינות את האיומים של דאעש, חמאס וחיזבאללה, ואין לנו אשליות לגבי ההשפעות המסוכנות וההרסניות של איראן באזור ותמיכתה בארגוני טרור. יש מקום לאופטימיות. אנחנו פה עם סט ערכים משכנע יותר מהשנאה והפחד של הטרור".