הר הכסף: היכנסו וגלו אם יש לכם חשבון אבוד
הפיקוח על הבנקים משיק היום את האתר שיסייע לכם למצוא חשבונות ופיקדונות ששוכבים בבנקים ואולי אינכם מודעים לקיומם. מדובר בכחצי מיליון חשבונות בסכום כולל של כ-9 מיליארד שקל. איך זה עובד? צפו
האם יש לכם או לקרוב משפחה שנפטר, חשבון בנק ישן ששכחתם ממנו? נכון להיום, לא קיים מאגר מידע מרכזי הכולל נתונים על כספים ללא דורש. הבנקים לא מתאמצים יותר מדי לאתר את אותם בעלי חשבונות, והלקוחות נדרשים לבצע עבודת בילוש ופנייה בכתב לכל אחד מהבנקים. במציאות הזו, כמעט כל הכסף נשאר בבנקים.
ואולם, המציאות הזו השתנתה. אתר חדש שהשיק היום (ב') בנק ישראל יאפשר לכם לאתר את הכסף די בקלות, מהמחשב בבית ואפילו מהסמארטפון. בראיון בלעדי ל-ynet, לרגל השקת האתר, מסבירה המפקחת על הבנקים בבנק ישראל, חדוה בר, כיצד תוכלו לגלות האם ברשותכם חשבון אבוד.
היכנסו לאתר החדש ובדקו האם מגיע לכם כסף
המפקחת על הבנקים מסבירה כיצד למצוא חשבון אבוד. צפו:
האתר יאפשר לציבור הרחב לאתר בקלות וללא עלות, חשבונות בנק ופיקדונות ללא תנועה, וגם חשבונות של נפטרים. מדובר בחיפוש שלוקח כמה דקות, ואפשר לעשות אותו מהמחשב בבית או מהנייד.
בבנקים בישראל קיימים כמעט חצי מיליון חשבונות המוגדרים כחשבונות ללא תנועה – כאלו שלא בוצעה בהם כל פעולה במשך זמן רב. הכסף השוכב בחשבונות הללו מוערך בלא פחות מ-9 מיליארד שקל.
מה זה אומר "חשבונות ופיקדונות ללא תנועה"?
"חשבונות ללא תנועה כוללים פיקדונות שלא בוצעה בהם פעילות ושהבנק לא הצליח ליצור קשר עם בעליהם סמוך למועד פירעונם, במשך חודשיים לפחות", מסבירה חדווה בר, המפקחת על הבנקים.
"כמו כן, חשבון עובר ושב שלא בוצעה בו פעילות במשך עשרה חודשים, והבנק לא הצליח לאתר את הלקוח במשך חודשים לאחר מכן, נכנס אף הוא למאגר פיקדונות ללא תנועה".
"לגבי נפטרים - המאגר כולל חשבונות פעילים ולא פעילים, ביתרת זכות וגם חשבונות ביתרת חובה".
בר מוסיפה כי חשוב לציין שייתכן שחשבונות מסוימים הנם חשבונות שהלקוח דווקא יודע עליהם, אבל לא נתן הנחיות מפורשות באשר לאופן בו הוא רוצה שהכסף יושקע, ואז אם הבנק לא הצליח לאתר את הלקוח, ברירת המחדל לעניין ההשקעה היא מה שקובע החוק.
איזה מידע יימסר ללקוח באתר ביחס לחשבונות אלו?
המידע שיימסר באמצעות האתר יכלול רק את שם הבנק בו נמצא הפיקדון ללא תנועה. לא יימסר מידע על גובה היתרה בחשבון, סוג החשבון או מספר החשבון. זאת כדי לאזן בין הצורך לקבל מידע באופן קל וללא עלות, לבין הצורך להגן על הפרטיות.
כדי לברר מהי היתרה הקיימת בחשבונות אלו, הלקוח צריך לפנות לבנקים שבהם נמצאו החשבונות או הפיקדונות פרטי ההתקשרות עם הבנקים מצוינים באתר.
בכמה פיקדונות מדובר ומה סכום היתרות המצטבר הנמצא בחשבונות אלו?
בבנקים קיימים כ-480,000 חשבונות ללא תנועה של יחידים, שבהם יש סכום מצטבר של כ-9 מיליארד שקל. מתוך זה, מספר חשבונות הבנק של נפטרים עומד על כ-64,000, בסך מצטבר של כ- 1.3 מיליון שקל.
עם זאת, חשוב לדעת שבכ-60% מהפיקדונות הללו, מדובר ביתרות כסף נמוכות של מאות שקלים בודדות ואף פחות מכך.
בנוסף, בחלק מהחשבונות אתם עלולים לגלות, כי החשבון נמצא דווקא ביתרת חובה.
הממשק החדש ישתלב יחד עם האתר שהשיק משרד האוצר לפני 3 שנים - לאיתור חסכונות פנסיונים, כך שבאותו עמוד אינטרנט ניתן יהיה לקבל את המידע על כלל החסכונות והפיקדונות.
נציין כי ייתכן ובשל עומס פונים לאתר, יהיו בשעות הקרובות שיבושים בקבלת האינפורמציה. בבנק ישראל טוענים כי הם ערוכים למקרה כזה. על פי נתוני בנק ישראל, עד שעות הצהריים נכנסו כבר 100 אלף איש לבדוק חשבונות בממשק החדש.