תיעוד: כך משליכים פסולת בניין באתרים פיראטיים בשטחים
לידי ynet הגיע תיעוד של משאיות העושות את דרכן לאתרי הטמנה פיראטיים בשטחים, בין היתר אתר הטמנה פיראטי בקלנדיה. לאחרונה נסגרו 120 אתרים פיראטיים, שהוקמו כדי להימנע מתשלום היטל ההטמנה
תיעוד: משאיות מובילות פסולת בניין לאתרים פיראטיים בשטחים. לידי ynet הגיע תיעוד של משאיות העושות את דרכן לאתרי הטמנה פיראטיים בשטחים, בין היתר אתר הטמנה פיראטי בקלנדיה. צפו בתיעוד:
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה הירוקה
המשאיות תועדו כשהנהגים מעמיסים את הפסולת מתחנת מעבר חולון, ומשם לתחנת מעבר תימורים. מתחנת מעבר תימורים המשאיות עושות את דרכן למטמנות פיראטיות בשטחים. במקרה אחד ניתן ניתן לראות את אחת המשאיות יוצאת עמוסה בפסולת בניין לכיוון חניון הובלות נבאלי, הנמצא בקצה אזור התעשייה עטרות, שם שופכים את הפסולת. בחניון נבאלי ניתן להבחין בניסיון לכסות את ערמות הפסולת בעודפי עפר, ככל הנראה על מנת להסוות את ההטמנה הלא חוקית.
התיעוד שהגיע לידי ynet מתפרש על פני מספר שבועות. כל המקרים אירעו בחודשי הקיץ, והתפרשו על ימים רבים והובלות רבות. באחד המקרים נראית אחת המשאיות עוברת במחסום קלנדיה, כאשר רואים במפורש שלט המורה על כך שאסור להכניס פסולת לשטחי איו"ש.
120 אתרים פיראטיים נסגרו בחודשים האחרונים
שוק הטיפול בפסולת נחשב לבעייתי מאוד. במקרים רבים האתרים הגדולים הם גופים ריכוזיים מאוד, ובמשרד להגנת הסביבה אף קבעו כי ישנם מונופולים ארציים ואזוריים בשוק המייצרים רווחים עודפים של מאות מיליוני שקלים, דבר הפוגע ברווחיות הקבלנים.
יש להדגיש כי גם אם הקבלן והבונה מתקשרים עם חברה לפינוי פסולת, עדיין לא תמה אחריותם הישירה עד להגעת החומר לאתר מחזור ו/או הטמנה מורשה על ידי המשרד להגנת הסביבה. האחריות לוידוא הגעת הפסולת לאתר חוקי היא של המשלח (הקבלן, הבונה, היזם). מדובר בעבירה שעלולה להביא להרשעה פלילית, קנס כספי ואף למאסר בפועל.
רק בחודש אפריל האחרון חשפנו כי נהגי משאיות שפינו פסולת בניין מעבודות הרכבת הקלה בתל אביב משליכים אותה באתרים פיראטיים בשטחים.
החיסכון הכספי הרב מפתה את בעלי החברות לפינוי פסולת, שמבקשים לדלג על האתרים החוקיים, ולשלם בעבור היטל ההטמנה. יש לציין כי המשרד להגנת הסביבה, באמצעות המשטרה הירוקה, פועל נגד העבריינים הסביבתיים אך בשטחים האכיפה היא קשה הרבה יותר. באיו"ש האחריות על האתרים הפיראטיים היא של הצבא, של היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים. רק לאחרונה נסגרו 120 אתרי פסולת פיראטיים, וזאת מבלי להתייחס לאתרים המקבלים אליהם את פסולת הבניין.