למקומות, אקשן / לקראת ליגת האלופות
רגע לפני שליגת האלופות חוזרת הערב (21:45), פרשני "ידיעות אחרונות" עונים על כל השאלות הבוערות כולל המפגש המעניין של שלב הבתים, תגלית העונה במפעל והסיכוי לאלופה מפתיעה
מה המפגש הכי מעניין בשלב הבתים?
נדב יעקבי: נכון, ברצלונה מול מנצ'סטר סיטי יהיה מפגש מרתק, בעיקר בגלל גווארדיולה וקצת בגלל קלאודיו בראבו. אבל יהיה לא פחות מעניין לראות איך באיירן מינכן של אנצ'לוטי מצליחה להתמודד עם הטקטיקה של צ'ולו סימאונה, חצי שנה אחרי שאתלטיקו מדריד הדהימה את הבווארים בחצי הגמר. פפ נכשל במשימה; האם אנצ'לוטי, שניצח את אתלטיקו בגמר ליגת האלופות 2014, ישיג תוצאות טובות יותר?
יאיר קטן: בואו לא נתחכם יותר מדי. לא רק שהיה ברור מראש שברצלונה תגריל את סיטי בנקודה מסוימת של המפעל העונה, אלא שכולם גם חיכו לזה – ומסיבה טובה. ישנן קבוצות גדולות רבות שעברו תלאות בשלב הבתים בשנים האחרונות, אבל בארסה כמעט תמיד טיילה בנינוחות. סיטי היא אחת הקבוצות הבודדות שמסוגלת לשלוח אותה למקום השני ולסבך אותה בשמינית הגמר. עזבו פיקנטריה, מחכה כאן קרב מקצועי.
אורי קופר: מבחינת פיקנטריה ברור שזה ברצלונה מול האקס גווארדיולה, אבל יכול להיות שהמשחק הכי חשוב של סיטי בבית הזה יהיה כבר הערב, כשתארח את מנשנגלדבאך, הקבוצה שהכי הקשתה על פפ בשנים שלו בגרמניה (לא ניצח אותה בארבעת המשחקים האחרונים). בכל מקרה, אם עניין הוא שילוב של רמה פלוס כדורגל התקפי, אז אין כמו ריאל מדריד מול דורטמונד, שנפגשו כבר שש פעמים בשנים האחרונים, כשהגרמנים ניצחו יותר.
מה הבית הכי פתוח?
קופר: בית 5 עם טוטנהאם, לברקוזן, מונאקו וצסק"א. כולן יכולות לסיים ראשונות, כולן יכולות לסיים אחרונות. השיפור של מונאקו העונה מקרב אותה לרמה של טוטנהאם ולברקוזן, בעוד שצסק"א היא המנוסה ביותר.
קטן: המקל והגזר – לסטר הרוויחה בגדול בהופעה הראשונה שלה במפעל, עם שיבוץ בדרג הראשון ויריבות סבירות יחסית, אבל הצד השני של המטבע הוא שגם שלוש האחרות בבית 7 קיבלו יריבה נוחה. לסטר לא נערכה טוב לעונה הזו, והיעדר הריענון בסגל הוביל לפתיחה רעה. היא לא נראית עמוקה מספיק כדי להצליח באירופה. פורטו פחות מפחידה מעבר, ואל תפסלו את האפשרות שברוז' וקופנהגן ינצלו את ההזדמנות כדי להילחם ברצינות על עלייה לשמינית הגמר.
יעקבי: בית 5 נראה כרגע כיחיד שבו כל ארבע הקבוצות יכולות להעפיל מהמקום הראשון. טוטנהאם נראית החזקה ביותר על הנייר, אבל אין לה ניסיון של ממש בליגת האלופות, בניגוד ללברקוזן, למונאקו ולצסק"א. מונאקו פתחה נהדר את העונה בצרפת, והיא יכולה להיות אחת ההפתעות הנעימות של העונה.
האם הקבוצות האנגליות יחזרו להיות פקטור?
קטן: לסטר היא לא דוגמה אמיתית למה שהאנגליות אמורות לעשות. מנצ'סטר סיטי היא הקיצוניות השנייה, קבוצה שמכוונת לפחות לחצי הגמר. כלומר, המדד הוא מה שיבצעו הלונדוניות ארסנל וטוטנהאם. פתיחת העונה בליגה לא הייתה טובה מספיק עבור שתיהן, אבל הן נכנסות לאט לאט לכושר. לארסנל אגיע בסעיף הבא, אבל ההרגשה היא שהספרס מוכנים פעם אחת ולתמיד לתת שואו אירופי.
יעקבי: עם כל הכבוד לאלופה לסטר, לטוטנהאם ואפילו לארסנל, קשה לראות אחת מהן מגיעה העונה רחוק. רבע הגמר נראה המקסימום עבורן. היחידה שמסוגלת להגיע עד הסוף היא סיטי, בעיקר בזכות גווארדיולה, שמכיר מצוין את ליגת האלופות ויודע איך זוכים בה. סיטי הגיעה בעונה שעברה לחצי הגמר, אבל לא היוותה פקטור מול ריאל מדריד. וזו כנראה תקרת הזכוכית שלה גם העונה, חצי הגמר. במילים אחרות: האנגליות ימשיכו לדשדש.
קופר: זאת השנה הכי פחות טובה לחזרה אפשרית של האנגליות, כיוון ששתיים מהקבוצות הטובות בממלכה, מנצ'סטר יונייטד וצ'לסי, בכלל לא איתנו. לסטר תתקשה לשלב בין הליגה לצ'מפיונס ואינה הקבוצה החזקה בבית שלה. טוטנהאם, כאמור, נמצאת בבית שוויוני שהכל יכול להתרחש בו. ארסנל תהיה בשמינית הגמר, אבל תיפול כשתקבל הגרלה קשה. נשארה סיטי, עם גווארדיולה, שצריך לזכור מה קרה לו בליגת האלופות בשנים האחרונות.
איזו קבוצה תעשה קפיצת מדרגה לעומת השנה שעברה?
קופר: יובנטוס וסביליה היו בשנה שעברה באותו בית. הספרדים סיימו במקום השלישי ונשרו לזכייה בליגה האירופית, האיטלקים הודחו בשמינית מול באיירן. העונה שוב שתיהן באותו בית ושתיהן יתקדמו יותר, אולי הרבה יותר, מבעונה הקודמת. סביליה, עם אינסוף רכישות חדשות מעניינות, תמשיך הפעם הלאה (ולשם שינוי לא תזכה באירופית). יובנטוס אמנם איבדה את פוגבה, אבל היא חזקה בכל עמדה במגרש ולא אופתע אם תרוץ עד הסוף.
קטן: ארסנל הפכה לסוג של בדיחה קבועה – או שהיא הגדולה שעפה בשלב הבתים, או שאיכשהו משהו מתפשל לה בשמינית הגמר בגלל הגרלה גרועה או הכנה לקויה. פ.ס.ז', נטולת זלאטן והמאמן בלאן שעזבו, נמצאת בתקופה רעועה, והתותחנים יכולים להתנפל על המקום הראשון בבית 1. אם יצליחו בכך, זה יכול להתוות להם דרך נוחה יותר בהמשך. הכישרון והפוטנציאל תמיד נמצאים, והגיע הזמן למימוש.
יעקבי: יובנטוס נעצרה בעונה שעברה בשמינית הגמר, אבל רק בשל הגרלה קשה והפסד דרמטי לבאיירן. אם הגברת הזקנה לא תסבול מביש מזל כזה גם העונה, חצי הגמר הוא בהחלט בהישג יד עבורה, ואפילו יותר מזה.
איזה כישרון לא מוכר יתגלה העונה בצ'מפיונס?
קטן: בראגה היא הקבוצה המעולה הזו שאף פעם לא מגיעה באמת לגבהים של הגדולות בפורטוגל. זו הסיבה שלמרות שהצטיין אצלה, רפא סילבה (23) היה צריך שדרוג כדי להראות מה הוא יודע. לפני שבועיים בנפיקה רכשה את הקשר ההתקפי האדיר שזכה עם פורטוגל באליפות אירופה ואמור להפוך בשנים הקרובות לשחקן הרכב אצלה. בבית 2 האפרפר, הוא יכול להיות להיט ענק.
יעקבי: מרקו אסנסיו בן ה-20 הוא לא ממש אלמוני. בכל זאת, הבחור משחק בריאל מדריד. אולם העונה הוא יפרוץ לתודעה העולמית. אסנסיו, שנולד לאמא הולנדית (ונקרא על שמו של מרקו ואן באסטן), כבר כבש כמה שערים נהדרים, כולל בסופרקאפ האירופי. הוא לא תמיד ישחק, אבל בשל היכולת שלו למלא מגוון תפקידים – זידאן ירבה להשתמש בו. רבים סבורים שהוא יהיה היורש האמיתי של ראול.
קופר: אחרי שכבר זומן לנבחרת ברזיל אי אפשר לומר על פאביניו שאינו מוכר, אבל לא כולם מבינים כמה כישרון יש בשחקן של מונאקו, שהופך לאחד המגנים הטובים בעולם. מונאקו הולכת על אליפות צרפת, ניצחה כבר את פ.ס.ז', ויכולה להגיע גם לשלב הבא בליגת האלופות. פאביניו, רק בן 22, הוא מלך השערים שלה בינתיים, ואחרי העונה הזו בטח יעבור לקבוצת-על בכסף גדול מאוד.
האם ההחלטה להבטיח ארבעה כרטיסים לכל ארבע הליגות הגדולות החל מעונת 2018/9 טובה או רעה לכדורגל?
יעקבי: ההחלטה הזו מחויבת המציאות, שאם לא כן, יש מצב שהקבוצות הגדולות היו פורשות מליגת האלופות ומקימות ליגה אירופית – פתרון רע שהיה הורס את הליגות המקומיות. יהיו כמובן ליגות שייפגעו, בעיקר אלו מהדרג הבינוני (הפגיעה בכדורגל הישראלי תהיה מינימלית, אגב). במצב הנוכחי תהיה רק מרוויחה אחת גדולה – הליגה האיטלקית. ובינינו, זה לא רע.
קטן: ההחלטה מצוינת והכרחית, ואולי תעזור במשהו לתיקון עוולות מישל פלאטיני. קבוצות הליגות הגדולות יכולות להעמיד סגלים איכותיים יותר ולשפר את התחרות. יותר שמות מאנגליה ומאיטליה גם ירימו את רמת העניין בשלב הבתים הדועך. לא הוגן? מה לעשות, זו מזמן לא ליגה של אלופות, ורומא תכניס יותר אקשן מאשר דינמו זאגרב.
קופר: רעה, אבל בלתי נמנעת כרגע. ההצלחה בליגת האלופות שייכת בשנים האחרונות למועדון סגור, ונדמה שהליגה, בניגוד לעבר, חוזרת על עצמה. עם עוד מקומות מובטחים לאותן ליגות אולי נראה כמה קבוצות יותר חזקות ממה שיש עכשיו, אבל האותנטיות הולכת ונעלמת. אין ברירה. הקבוצות הגדולות לוחצות, וזה רק צעד בדרך לליגה כלל-יבשתית שתקום בעתיד.
מי יעלו לשמינית הגמר?
קטן: מהמקום הראשון: ארסנל, נאפולי, ברצלונה, אתלטיקו, טוטנהאם, ריאל, פורטו, יובנטוס. מהמקום השני: פ.ס.ז', בנפיקה, סיטי, באיירן, לברקוזן, דורטמונד, ברוז', סביליה.
קופר: מהמקום הראשון: פ.ס.ז', בנפיקה, ברצלונה, באיירן, מונאקו, ריאל, פורטו, יובנטוס. מהמקום השני: ארסנל, נאפולי, סיטי, אתלטיקו, טוטנהאם, דורטמונד, לסטר, סביליה.
יעקבי: מהמקום הראשון: פ.ס.ז', נאפולי, סיטי, באיירן, מונאקו, ריאל, פורטו, יובנטוס. מהמקום השני: ארסנל, בנפיקה, ברצלונה, אתלטיקו, לברקוזן, דורטמונד, ברוז', סביליה.
מי תהיה אלופת אירופה?
יעקבי: אתלטיקו כבר הוכיחה שיש לה כל מה שדרוש כדי לזכות בתואר, והפעם זה גם יקרה.
קטן: התוספות שבארסה הביאה לסגל כל כך מרשימות, שלאו מסי יניף עוד גביע.
קופר: יובה תשבור את ההגמוניה הספרדית.