שתף קטע נבחר
 

למה מתנגדים בנתיבות למחיר למשתכן

פרויקט הדיור המוזל של המדינה תופס תאוצה, באחרונה בעיקר באזורי הביקוש אחרי שהושלם היום מכרז בנתניה ובקרוב יתפרסם מכרז בת"א. אבל בחלק מערי הדרום התוכנית מקרטעת: בנתיבות מתנגדים לה במתכונת הנוכחית, מחשש שתמשוך אוכלוסייה חלשה; בערד כשלו המכרזים האחרונים וכך גם בב"ש. ראש עיריית נתיבות: "התוכנית תוביל לקריסת מערכות"

פרויקט מחיר למשתכן צובר תאוצה, ובאחרונה בעיקר באזורי הביקוש: הבוקר (ג') נודע כי הושלם מכרז להקמת 130 דירות מוזלות בנתניה, ואתמול פורסם כי בקרוב ייצא מכרז גם בתל-אביב, לצד מכרזים שעתידים להתפרסם בהרצליה וברעננה. אבל נראה כי דווקא בדרום בארץ, שם מחירי הדירות נמוכים יותר גם כך, מיזם הדגל של משרדי האוצר והבינוי מקרטע.

 

צמוד קרקע בנתיבות במיליון שקל. משתלם?

מחיר למשתכן באופקים: 435 אלף שקל לדירה

מחיר למשתכן: דירות ב-510 אלף שקל בירוחם

מחיר למשתכן באופקים: מעל ל-3,000 נרשמים

 

בעוד שאחרי קרוב לשנה מפרסום מכרז לבניית 1,104 דירות בבאר שבע, הוא נסגר רק בשבוע שעבר בכישלון משום שהוגשה עבורו הצעה אחת בלבד; ל-ynet נודע כי גם בנתיבות התוכנית נקלעה לקשיים, ובערד נראה כי התוכנית גם כשלה בשלב זה. בנתיבות, העירייה מתנגדת לפרויקט במתכונתו הנוכחית, מחשש לכניסת אוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. זאת לאחר שפרסום המכרז נדחה כבר מספר פעמים, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet. ראש העיר, יחיאל זוהר, ממשיך במו"מ עם רשות מקרקעי ישראל להקמת 153 יחידות דיור מוזלות בשכונת נווה השרון, אך לטענתו ללא הצלחה גדולה.

נתיבות. התוכנית נקלעה לקשיים (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
נתיבות. התוכנית נקלעה לקשיים(צילום: רועי עידן)

הדמיית שכונת נווה השרון בנתיבות. 153 יחידות דיור מוזלות אמורות לקום כאן (הדמיה: יער אדריכלים) (הדמיה: יער אדריכלים)
הדמיית שכונת נווה השרון בנתיבות. 153 יחידות דיור מוזלות אמורות לקום כאן(הדמיה: יער אדריכלים)

"הסיבה המרכזית לעיכוב היא שאנחנו רוצים למשוך אלינו אוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי גבוה. תוכנית מחיר למשתכן במתכונת הנוכחית תוביל רק לקריסה של כל המערכות", טוען זוהר, "לכן אנחנו מוכנים ללכת למשהו מוגבל, עם מספר יחידות דיור שיכסה את הזכאים בעיר ובאזור. אבל ללכת למשהו שאמור להכפיל את העיר - זה צעד לא נכון".

 

לדבריו, "אנחנו חושבים שהתמהיל צריך להיות 50% מהשיווק לבני המקום, ושהכמות שתצא למכרז תהיה מוגבלת. לדעתי יש ליקויים בהכנה של מכרז מסוג זה. המחיר הנמוך הוא מחיר שאי אפשר יהיה לעמוד בו. לצערי, יש לי קבוצות רכישה שזכו במגרשים לפני שבע שנים והם מתקשים לגמור את הבתים, רק בגלל המחיר שבו הציעו שיעמדו".

ראש עיריית נתיבות, יחיאל זוהר ."לדעתי יש ליקויים בהכנה של מכרזי מחיר למשתכן" ()
ראש עיריית נתיבות, יחיאל זוהר ."לדעתי יש ליקויים בהכנה של מכרזי מחיר למשתכן"

 

ערד: "הקבלנים לא ניגשו למכרזים כי זה לא כלכלי עבורם"

בערד המצב אפילו פחות מזהיר: לשלושה מכרזים שפורסמו בחודש מאי האחרון, במסגרתם אמורות להיבנות 102 יחידות דיור בשכונת יהושפט בעיר, לא הוגשו הצעות כלל. "לצערנו אף קבלן לא ניגש למכרזים. זה לא כלכלי עבורם", אומרים בעירייה, "אנחנו בקשר עם משרד השיכון כדי לעשות סיבוב נוסף, אבל צריך לייעל את ההצעות לקבלנים - אולי תידרש סובסידיה".

 

ערד, שדווקא נמצאת בימים אלה בתנופת בנייה, מושכת אליה אוכלוסייה חזקה יחסית, שכן מחירי המגרשים והבתים בה קפצו בעשרות אחוזים עם השנים. לדברי ראש העיר, עו"ד ניסן בן חמו, "אזורי הפריפריה שונים מאזורי הביקוש במרכז הארץ, לכן יש לעשות התאמות בתוכנית מחיר למשתכן כדי שהיא תהיה מספיק אטרקטיבית לקבלנים. אני מצפה ממשרד השיכון לעשות את ההתאמות הנדרשות על מנת למשוך קבלנים לבנייה ובכך להיטיב עם תושבי ערד".

 

גורם בכיר במשרד הבינוי והשיכון מסביר בשיחה עם ynet כי "תוכנית מחיר למשתכן נועדה לספק דירות במחיר מופחת על חשבון הקרקע, אבל בדרום אין ערך לקרקע. היינו צריכים להמציא מנגנונים תחליפיים ואנחנו בתחילת הדרך". לדבריו, "יש משהו שמאפיין את הדרום - עלויות הבנייה גבוהות יותר מצפון הארץ. הקרקע לא מביאה את ההנחה שהיינו רוצים, ואז אנחנו מגיעים לסבסודים ומענקים".

 

יצוין כי במסגרת מכרזי מחיר למשתכן, הקבלנים רוכשים את השטח מהמדינה בהנחה, ומתחייבים למכור את הדירות במחיר נמוך ממחירי השוק. המדינה מעניקה הנחה בשיעור משתנה של עד 80%, במטרה לאפשר לקבלנים לשמור על שיעור הרווח הקיים - למרות המחירים המוזלים.

 

במכרזים ביישובי הפריפריה, שבהם ערך הקרקע נמוך מדי מכדי לייצר הנחה משמעותית (השאיפה היא למחיר סופי לרוכש הנמוך ב-200 אלף שקל ממחיר השוק), תחלק המדינה מענק של 40-60 אלף שקל לרוכשים; וכן סבסוד של 40 אלף שקל לרשות המקומית כתחליף למענקי הפיתוח שישלמו הרוכשים.

ערד. עד כה המכרזים לא נשאו פרי (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
ערד. עד כה המכרזים לא נשאו פרי(צילום: הרצל יוסף)

 

כישלון גם בבאר שבע, הצלחה באופקים, דימונה וירוחם

לדברי הגורם, "ראשי רשויות בדרום היו שנים בתפיסה שבנייה רוויה (לגובה) מושכת אוכלוסיות מוחלשות. הם לחצו על צמודי קרקע, אותם ראו כמנוע צמיחה. אבל כיום אנחנו מזהים שינוי מעניין במגמה - הם כן רוצים מכרזי מחיר למשתכן בבנייה רוויה. בירוחם, דימונה ואופקים, לדוגמא, נרשמה התעניינות עצומה מצד זוגות צעירים. מה שכן צריך לזכור שמדובר בדירות גג וגן, שמצד אחד נחשבות בנייה רוויה ומצד שני יותר אטרקטיביות".

 

באופקים, תוכנית מחיר למשתכן באמת נחשבת להצלחה. עד כה נרשמו כ-3,274 איש להגרלה של 194 דירות בעיר הדרומית בתוך שבועיים - ביקוש של כ-15 איש לדירה. רק 250 מתוך הנרשמים הם תושבי העיר, כאשר טווח המחירים עומד על בין 850 אלף שקל למיליון שקל עבור דירות בשטח של 150 מ"ר, אבל יכולים לעמוד על קצת יותר מ-400 אלף שקל דירות שלושה חדרים. גם בשדרות, קריית גת ואילת הושלמו מכרזי הדיור המוזל ואף במצפה רמון פורסמו מכרזים.

 

בירוחם שווקו עד כה ליזמי הנדל"ן כ-200 יחידות דיור מוזלות, ובהגרלה נרשמו לא פחות מ-4,000 זכאים - עם 30% עדיפות לבני המקום. "יש מספר תושבים שלא זכו", מודה ראש המועצה, מיכאל ביטון, "אבל עבורם נערוך הגרלות נוספות. ביקשנו ממשרד השיכון שהעדיפות לבני המקום תהיה 50%, כמו בעדיפות במגרשי בנה ביתך".

 

עם זאת, בחודש מאי האחרון כשלו שני מכרזים להקמת 148 יחידות דיור בהרחבה הדרומית במועצה. ביטון מונה מספר חסרונות לגבי התוכנית. "הסכנה שמרחפת מעל מחיר למשתכן היא היעדר תשתיות תומכות של בתי ספר, גנים, מבני ציבור ותשתיות על", הוא טוען, "אם המדינה לא תיתן את הדעת לחבילה הכוללת לעיר - תהיה האטה במוטיבציה והרשויות יתקשו לשווק את היחידות ללא מענה כולל".

 

בבאר שבע, מדובר בדחייה הרביעית של המכרז במבואה המערבית של העיר, אשר פורסם בנובמבר 2015 לקבלנים, וכעת כנראה יושלם - בהנחה שיוגשו לו הצעות במועד - רק בחודש אוגוסט. לדברי הגורם במשרד הבינוי והשיכון, ייתכן שבמסגרת המכרז בבירת הנגב יתווספו דירות שימכרו לשוק החופשי - כדי להגדיל את רווחיות הקבלנים. "אבל לא נתפשר על מחיר נמוך לצרכן", הוא מבהיר, "נדאג להנחות של למעלה מ-200 אלף שקל גם בבאר שבע".

בנייה בבאר שבע. בינתיים נדחו ארבעה מכרזים (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בנייה בבאר שבע. בינתיים נדחו ארבעה מכרזים(צילום: הרצל יוסף)

ברשות מקרקעי ישראל התייחסו לעיכובים בנתיבות ואישרו כי "הנושא מצוי במו"מ". בפעם האחרונה שהמכרז בעיר הדרומית נדחה, נמסר מהרשות כי "יש לנו עניין להמשיך ולתרום להתפתחות העיר נתיבות בה שיווקנו בהצלחה, בתיאום ובשיתוף פעולה עם הרשות המקומית, כבר 1,000 יחידות דיור לאחרונה. פרסום חוברת המכרז נדחה בתקופה קצרה לצורך השלמת תיאומים אחרונים עם ראש העיר. רשות מקרקעי ישראל רואה חשיבות רבה בתיאום ובשיתוף פעולה עם הרשות המקומית, ועל כן סבורה כי נכון היה להשלים את התיאום הנדרש עם ראש העיר".

 

במשרד השיכון והבינוי התייחסו למכרז בבאר שבע ומסרו בתגובה כי "300 יחידות דיור שווקו בהצלחה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן בעיר באר שבע, אשר יימכרו לזוגות צעירים חסרי דירה בהנחה משמעותית ממחיר השוק של כ-300 אלף שקל. תנאי המכרז של יחידות הדיור הנותרות ייבחנו בשנית ובקרוב יפורסמו שוב, זאת מבלי לפגוע בהנחות לזכאים. עד היום שווקו בהצלחה כ-20 אלף יחידות דיור לקבלנים, ואנו רואים בכך אמון גדול של ציבור הקבלנים בתוכנית בכלל ובשיווקי התוכנית בדרום הארץ בפרט".

 

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
נתיבות. חוששים מכניסת אוכלוסייה חלשה
צילום: רועי עידן
מומלצים