בירה עם קנאביס ועוד: פסטיבל Beers 2016
לרגל פתיחת פסטיבל הבירה במתחם התחנה בתל אביב, ובסימן עשור לפריחתן של מבשלות הבירה הישראליות: כל ההפתעות והחידושים, כולל בירה קנאביס, בירה במבה, בירה עם וויסקי, בירות מהמגזר הערבי וגם ההפתעה של האירוע - בירה של "מתי המקלל", מבעלי חמארה ותיקה בדרום תל אביב. יהיה תוסס, זה בטוח
למעלה מ-200 סוגי בירה יימזגו בשבוע הבא, מברזים ומבקבוקים מעוצבים, בפסטיבל הבירה Beers, שיתקיים זו השנה השישית, ויארח מבשלות בירה בוטיק ישראליות, יבואני בירות ייחודיות ומותגי פרמיום מכל העולם.
אז מה נשתה? מותגי בירה מובילים מהעולם לצד בירות של מבשלות ישראליות צעירות, שפריחתן בשנים האחרונות משקפת את התסיסה בשוק ייצור הבירה ואת הגיוון של טכניקות בישול, טעמים ותבלינים בקרב היצרנים, גדולים וקטנים כאחד.
ההפתעות של התעשייה המקומית
השנה חוגגים עשור לפריחת בירות הבוטיק הישראליות, והמבשלות המקומיות משיקות מבחר בירות ייחודיות: בירות IPA (סגנון Indian Pale Ale), בירות בטעמים, בירות עם תוספות יוצאות דופן, כמו קנאביס, במבה, וויסקי, בירות שנוצרו משיתופי פעולה יוצאי דופן בין מבשלות בינלאומיות ועוד.
- מבשלת "אלכסנדר" בשיתוף פעולה עם מבשלת "Mikkeller" הדנית ובשלן הבירה, מייקל בורג, שהגיע לארץ ובישל עם אורי שגיא את הבירה שזכתה לשם "The Beer of Milk & Honey". הבירה עשירה בקרמיות ולקטוז, דבש מעמק חפר, גרידת תפוז ועוד הפתעות. התוצאה: בירה כהה, סמיכה ומתוקה, בעלת 8.4% כוהל.
- מבשלת "הדובים" חוזרת לייצר בירה, אחרי הפסקה בת כמה שנים, ועתה משיקה מהדורה מוגבלת לפסטיבל: "גריזלי 2016" – וכמו שמה, היא גדולה ונושכת. בושמתית, מרירה, יבשה ואלכוהולית במיוחד. לאמיצים ולחזקים שביננו.
- "מלכה" חוגגת עשור ויוצאת עם מהדורה מיוחדת: "מלכה סינגל" בסגנון SMaSH Ale, בה משתמשים בכשות יוצאת דופן. התוצאה מביאה לבשומת מלאת פירות, אך גם פלפל, אניס ואשכולית אדומה.
- "ג'מס" מגיעה מפתח תקווה עם שתי בירות חדשות: IPA – פירותית, בושמתית וגוף עגול, אך לא מרירה מדי. והמגניבה במיוחד: Berry Ale – בתוספת פטל יער, שטעמה חזק והאף משכר.בזלת הגולן, לא היקב אלא המבשלה, משיקה בירה IPA בצבע שיפון יפהפה, גוף עגול, קצף קרמי, אף מלא פרחוניות עשירה וסיומת מתוקה.
- הפתעה נוספת מגיעה מ"מתי המקלל", אושיית בירה ותיקה מדרום תל אביב, המחזיק גם בחמארה פופולרית הנושאת את שמו, שהשתמש בשירותי מבשלת "מוסקו" כדי ליצור בירה תחת שם זה. כל הרווחים ממכירת הבירה עוברים לקשישים ולניצולי השואה, דרך עמותת "שורשים".
- בשלני בירה אלו טוענים שאליהו הנביא מוחבא אצלם בצינוק – לא בדקנו, אבל מבשלת "הדיקטטור" חוזרת גם היא לאחר הפוגה קלה ומשיקה בירה בתוספת כפולה של וויסקי לפרוייג המעושן. בירה חזקה, מעושנת ובהחלט ומאתגרת – לא לכל אחד.
- "Beer&Beyond" – חנות מקצועית המתמחה בבירה תציג בדוכן שלה בירות בתוצרת עצמית, שמותחות את גבולות ההגדרה של המושג בירה. הבולטת במיוחד היא בירה קנאביס - שיוצרה בשיתוף פעולה עם חברת "Eybna", המפתחת תמציות טעם וריח טבעיות מפרחי קנאביס. בירות נוספות שהכינו במיוחד לאירוע הן בירת הנדריקס (עם מלפפונים ספוגים בג'ין), בירת במבה, בירת חיטה מעושנת עם זרעי חרדל, בירת מייפל-בייקון ועוד הפתעות. הבירות יהיו זמינות רק בשלושת ימי התערוכה, לטעימה בלבד.
- המבשלה הסוציאליסטית של ישראל, "בירה הפועל", מציגה את בירת הפועלים החדשה: איש, מגל ופטיש - בירת אמבר אייל קייצית, ואילו "המבשלה הקיבוצית החדשה" ממעברות תשיק את ברזל - אייל בלגי אדמוני עם בשומת מתקתקה וטעמים מודגשים של קרמל ומאלט.
- "סוקרטס" היא בירה חיטה ססגונית ומפתיעה. זוהי בירה טריה, לא מסוננת וללא חומרים משמרים, המכילה כ-5% כוהל. סמואלס היא בירה שבושלה לכבודו של מייסד העיר גבעת שמואל שבגניה הבשילו פירות התפוז הסיני (קומקוואט) בהם משתמשים במתכונים הייחודים של הבירה.
- מבשלת "צור", מבשלה חדשה במושב לימן שבגליל המערבי תשיק שלושה סוגי בירות, כולל צור IPA במיוחד לפסטיבל. מבשלת סוף תציע גם היא שלושה סוגי בירה, בהן בירה שיפון לאגר עם דבש וחליטה של נענע, וכן בירה בלונד אייל המתובלת עם גרגירי כוסברה, גוג'י ברי וג'ינגר.
בירות מהמגזר הערבי
לראשונה בפסטיבל יוצגו שתי מבשלות יוצאות דופן מהמגזר הערבי
- מבשלת "שפרד" - מבשלה פלסטינית מביר זית, המשלבת מסורת עם קידמה. המבשלה תציג שלוש בירות: אמבר אייל מארבעה סוגי מאלט, עם רמזים של קרמל עדין ומרירות ברקע. בלונד בעלת טעם עדין ומקורי, צבע זהוב וראש לבן שנשאר לאורך זמן. סטאוט עם רמזים של קפה מעורבב בשוקולד, ומרירות קלה ברקע.
- מבשלת "בירה נצרת" ממוקמת ברובע הקתולי של נצרת ליד הכנסייה הקתולית. הבעלים הם בוגרי טכניון ועובדים בחברת הייטק - ומבשלים בירה בסופי שבוע. בתערוכה יציגו את בירה נצרת - בירת חיטה אמריקנית קלילה עם סוף כשותי בושמתי. הלוגו של הבירה מציג את הפנים של ישו, אך במקום כתר קוצים, לראשו כתר צמח כשות.
העולות החדשות מחו"ל
היבואנים בארץ תרו ברחבי העולם בחיפוש אחר הבירות החדשות והמיוחדות
- הבירה "קוניג לודוויג" (יבואן: "אקרמן"), מיוצרת מחיטה גרמנית מיוחסת. לבירה טעמי פירות מגוונים, אם כי המראה שלה מעונן באופן טבעי. זה לא מונע מטעם רענן של בירה בווארית מלכותית.
- מדרום קוריאה מגיעה בירה "Hite" (יבואן: "דרינק.איט") - מותג הבירה הנמכר ביותר במדינה זו. לאגר עם 4.3% כוהל, הבירה מיוצרת בתהליך Ice Point (סינון הבירה בטמפרטורה נמוכה מ-0 מעלות צלזיוס) ומבושלת עם כשות איכותי הנותן לבירה בשומת וטעם עשיר.
- מבשלת "הלר" הגרמנית (יבואן: "מוזס יזמות") ידועה בבירות המעושנות שלה. בתערוכה יציגו לראשונה את "אורבוק" - בירה עם ריכוז גבוה יותר של גרעיני לתת מעושנים בעצי בוק.
- "פטרוס רד" (יבואן: "פרוטרי") מביאים בירה בלגית חדשה, בתוספת דובדבנים טריים. זוהי בירה עשירה במיוחד בצבע זהוב-אדמוני עמוק, המשלבת מתיקות עם טעמים פירותיים וראש קצף קרמי. בעלת אחוז כוהל גבוה: 8.3%, אך קלה לשתייה.
- חברת "הכרם" תציג ביתן עצום של בירות IPA חדשות בארץ, ביניהן בירות חדשות של מבשלת ברודוג: "אלוויס ג'וס" - IPA אמריקנית מפתיעה ומרעננת, בתוספת קליפת אשכולית המעלה את רמות ההדריות האופייניות; "אלבינו סקוויד אססין" - IPA המבושלת גם משיפון, ומלווה בבשומת שוקולד ושכבות של מרירות היוצרות מורכבות ייחודית; "ברודוג פאנק" - בירה מרשימה ונגישה, בעלת צבע זהוב בהיר, בשומת של פירות טרופיים, גוף קל וסיומת מרירה.
- מלונדון מגיעה פולר'ס IPA – המלווה בניחוחות של כשות, פירות הדר וטעם מריר מעודן. גם הבירה VedettIPA נחושתית וכשותית, עשירה בפירות הדר, לצד טעמי אשכולית מרירה ומרעננת.
עוד בפסטיבל
- במסגרת החגיגות, מבשלת "קרלסברג" תעניק הצגה חגיגית וראשונה בישראל של פרויקט הבירה הבינלאומי: 1883 Re-Brew. המיזם הוא בישול מחווה, המשחזר באופן אותנטי את יצירת בירת הלאגר הראשונה והמקורית ממתכון מקורי שנשמר במשך 133 שנים, ואת תשוקתו של מייסד המבשלה, ג'יי. סי ג'ייקובסון, לבישול בירת הלאגר המושלמת. כמו כן, יוצג מופע אינטראקטיבי חוויתי, שיאפשר הצצה לתקופה היסטורית ומרתקת של תגליות מדעיות פורצות דרך ששינו את פני העולם.
- עוד טעימת חובה: הבירות המנצחות בתחרות "סמואלס אדמס" ("טמפו") לבישול בירה ביתית -התחרות מתקיימת השנה זו הפעם ה-12, בשיתוף מרכז הבירה "בירדי", ומשתתפים בה עשרות מבשלי בירה ביתית מכל רחבי הארץ. גדי דבירי, המנהל המקצועי של התחרות, יערוך את ערב השיפוט הסופי בפסטיבל Beers, ובמהלך כל ימי הפסטיבל יועמד דוכן בו יציגו המתמודדים את הבירות שהוגשו לתחרות. הבירה המנצחת תזכה את מי שחתום עליה בטיסה ובאירוח של מבשלת "סמואל אדאמס" בארצות הברית.
- הפסטיבל יתקיים השנה בשיא חגיגות האקטוברפסט ברחבי העולם, וכאן יחגגו המבקרים עם מגוון בירות גרמניות, ובהן "וויינשטפן", "רד ברגר", "פרנססיקאנר", "לוונבראו וספאטן", "ריגלה וקרו ריפאבליק", "טוכר", "וורשטיינר", "בישוף", "שלנקרלה" מעושנת ועוד. מסעדת "ביירן" תפתח במתחם דוכן אוכל גרמני עם מגוון גדול של נקניקיות, שילוו את הבירות הגרמניות וגם את שאר המותגים.
כדאי לדעת:
מתי: שלישי עד חמישי, 20-22 בספטמבר 2016
איפה: מתחם התחנה, תל אביב, בשיתוף עיריית תל אביב
כמה: 70 ש"ח, כולל 5 קופוני טעימה (כל קופון מזכה במזיגה של 100 מ"ל ממבחר הבירות בתערוכה); 45 ש"ח למחזיקי כרטיס דיגיתֶל; כרטיסים מוזלים בסך 50 ש"ח בעמוד הפייסבוק של הפסטיבל; במתחם הפסטיבל יימכרו קופוני טעימה נוספים: כל 5 קופונים במחיר 30 ש"ח (אין מכירה מוקדמת - התשלום במזומן בקופות במתחם הפסטיבל).