חוקרים קיבלו שוחד להסתיר: סוכר ולא שומן גורם למחלות לב
מסמכים שנחשפו מראים שבמשך חמישה עשורים קיבלו חוקרים שוחד מבכירים בתעשיית המזון האמריקנית כדי להסיט את תשומת הלב מתפקידו של הסוכר בגרימת מחלות לב וכלי דם. "המחקרים המוטים קבעו את הנחיות התזונה של הממשל שתקפות עד היום - סימון של השומן כאחראי בלעדי על תמותה ממחלות לב והתעלמות מתפקיד הסוכר", אומרים מדענים
אחד מאותם חוקרים מושחתים הפך ברבות הימים לראש מחלקת התזונה במשרד החקלאות האמריקני, והשפיע רבות על הנחיות התזונה הנוכחיות של הממשל הפדרלי בארה"ב.
מהמסמכים שהתגלו עולה כי במשך כמעט חמישה עשורים, הצליחו החוקרים המושחתים והספרות המחקרית המוטה שהם פרסמו להסיט לאט-לאט את תשומת הלב הרחק מהסוכר ולהפנות אותה אל השומן כגורם עיקרי למחלות לב וכלי דם.
קראו עוד בנושא:
הסוכרת לא מאוזנת? הסיכון להתקף לב עולה פי 4
נלחמים במתוק: האמת הרעילה על הסוכר
הסוכר גבוה? 10 מזונות שיעזרו לכם להוריד אותו
התזונה הענייה בשומן והעשירה בסוכר, שמומחי תזונה המליצו עליה כתוצאה מההטיות, היא ככל הנראה המניע למגפת ההשמנה הנוכחית בארה"ב, כך מעריך המגזין Ars Technica שפרסם הבוקר (ג') מאמר בנושא.
לא הייתה נורמה לפרסם ניגודי אינטרסים
מקורם של הגילויים המביכים הללו במסמכים שאורכבו בקרן למחקר הסוכר (כיום תאגיד הסוכר), והתגלו על ידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF). ההתעמקות של החוקרים במה שהתגלה כאחד העסקים המלוכלכים בהיסטוריה של המחקרים האקדמיים, מדגישה הן את הסכנות הטמונות בהסתמכות על מחקרים ממומני תעשייה בכדי לקבוע מדיניות, והן את חשיבות הדרישה מהחוקרים לחשוף את ניגודי האינטרסים במחקריהם - מנהג שהפך לנורמה קבועה רק שנים לאחר הפרשה.
אבל אולי המסקנה המדאיגה מכולם, כך עולה מהמאמר, היא הפנס בעזרתו הפרשה הזו מאירה על כוחה העצום של תעשיית הסוכר בארה"ב. "מהממצאים הללו, מהניתוח שלנו, ומהוכחות שמקשרות בין סוכרוז ובין מחלות לב וכלי דם, אפשר להסיק שלתעשיית הסוכר יש היסטוריה ארוכה של השפעה על המדיניות הפדרלית", אומרים כותבי המחקר.
תאגיד הסוכר מתנער ותוקף את המגזין: "רודף כותרות"
בהצהרה שפורסמה אתמול (ב'), הודה תאגיד הסוכר שעליו היה "לגלות יותר שקיפות בכל פעילויות המחקר שלו". למרות זאת, המשיך התאגיד לפקפק במניעיהם של החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, והעלה את השאלה אם "חפירת" המסמכים והארת אירועי העבר דווקא עכשיו אינן "מתקשרות בצורה נוחה מדי לטרנד האנטי-סוכר העכשווי".
התאגיד גם נזף בכתב העת על עצם פרסום המסמכים ההיסטוריים, ורמז כי כתב העת עצמו הוא זניח ורודף סנסציות. "הדבר המדאיג ביותר הוא השימוש הגובר בכותרות מפתות כדי למשוך קוראים. אנחנו מאוכזבים לראות כתב עת במעמדו של JAMA נסחף עם הטרנד", נכתב בהודעת האיגוד.
אבל בקהילה המדעית האמריקנית נשמעים קולות אחרים. במאמר נלווה, טוענת פרופסור מריון נסטל מהקתדרה לתזונה באוניבריסטת ניו יורק, כי "המקרה בן חמישים השנים עשוי אולי להיראות כמו היסטוריה עתיקה, אבל הוא רלוונטי למדי, ועונה גם לשאלות שמקומן בעידן הנוכחי".
נסטל, כמו גם החוקרים מ-UCSF, מעירים כי לפני התערבותה של תעשיית הסוכר, הן לסוכר והן לשומן נודע מקום "של כבוד" ברשימת האשמים במחלות לב קטלניות.
מחקרים משנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת מצאו ראיות לכך שתזונה ענייה בשומן ועשירה בסוכר עלולה להזניק את רמות הכולסטרול בדם. על פי המסמכים ההיסטוריים, גם תעשיית הסוכר הכירה את המחקרים הללו.
ב-1964, סגן הנשיא ומנהל המחקר של קרן מחקר הסוכר (SRF), ג'ון היקסון, הציע כי הקבוצה "תיזום תוכנית גדולה" שתחלוק על המידע הזה, כמו גם על כל מה שמסתמן כ"גישות שליליות כלפי סוכר".
50 אלף דולר עבור מידע כוזב
כפי שעולה מהמסמכים, ה- SRF מינה את פרדריק סטייר, שהיה בזמנו יו"ר המחלקה לתזונה בהרווארד, לחבר בוועדה המייעצת של קבוצת הסחר. סטייר קישר בין ה-SRF ובין ד. מרק הגסטד ורוברט מקגאנדי – שהתמנו בהמשך לתפקידים בכירים. שלושת החוקרים הללו, כמו גם היקסון, אינם עוד בין החיים.
עד 1965, ייסד ה-SRF את "פרויקט 226", שכחלק ממנו מונו החוקרים לכתוב ספרות מחקרית שמפחיתה בערך תפקידו של הסוכר במחלות לב ומסיטה את האשמה אל השומן הרווי. בתמורה לכך קיבלו החוקרים סכום של 6500$, ששוויים במושגים של היום 48,900$.
במהלך כתיבת המחקר, שפורסם ב-1967, היה היקסון בקשר הדוק עם הכותבים, ועבר על כל טיוטה תוך שהוא מזכיר להם את האינטרסים של ה- SRF. באחת התגובות, הגסטד כתב "אנחנו מודעים בהחלט לעניין המיוחד שלך בפחמימות ונשתדל להיענות לו ככל שביכולתנו".
המחקר, שפורסם כמאמר בשני חלקים בכתב העת של ניו אינגלנד לרפואה (NEJM), כלל מידע סלקטיבי, הוריד בחשיבותם של מחקרים שסותרים את מסקנותיו, והעלה את חשיבותו של המידע שתומך בשומן כמקור העיקרי של מחלות לב. לסיכום, המחקר קבע כי "אין ספק" שהדרך היחידה להימנע ממחלות לב היא להפחית את צריכת השומן הרווי.
במאמר לא הוזכר כלל המימון שהוא זכה לו מתעשיית הסוכר. (NEJM לא חייב כותבים לפרסם את רשימת ניגודי האינטרסים האפשריים עד 1984).
לאחר המאמר המדובר, תעשיית הסוכר המשיכה לתמוך במחקר למחלות לב ונושאי בריאות אחרים. עד שנות השמונים של המאה הקודמת, מעטים היו המדענים שהתמקדו בתפקידו של הסוכר בגרימת מחלות לב.
ככל הנראה כתוצאה מכך, הנחיות התזונה האמריקניות ב-1980 הדגישו את תפקידה של ההימנעות משומנים וכולסטרול במניעת מחלות לב. היום, מציינת נסטל, "האיזון חזר להיות פחות אודות שומן ותשומת לב רבה יותר לסוכרים. אבל הסיפור הזה אמור להיות סיפור אזהרה למחקרים שממומנים על ידי התעשייה".
אחת ולתמיד: מי סובל יותר מבעיות לב? גברים או נשים? צפו: