הנשיא ובנו בן ה-12 התעשרו ממלחמת הדמים
דו"ח שפרסם ארגון מחקר בראשות שחקן הקולנוע ג'ורג' קלוני מתאר שחיתויות וזוועות מצד בכירי השלטון בדרום סודן, בהם הנשיא סלבה קיר ויריבו המר - סגנו לשעבר. בזמן שעשרות אלפים נרצחים ומיליונים נעקרים מבתיהם, נכתב בדו"ח, מנהיגי דרום סודן וקרוביהם ניהלו קרבות על משאבי המדינה ועשו הון
המדינה הצעירה באפריקה מתקשה להתנער מהשחיתות והאלימות הקשה: מנהיגי דרום סודן, בהם הנשיא סלבה קיר, ומקורביהם עשו הון גדול בזמן שניהלו מלחמה רצחנית נגד מתנגדיהם. כך עולה בדו"ח שפרסם ארגון The Sentry שאחד מראשיו הוא שחקן הקולנוע האמריקני ג'ורג' קלוני.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
קלוני, פעיל זכויות אדם בולט, הציג בוושינגטון את הדו"ח שעליו עמלו במשך שנתיים ולאחר מכן אף הגיע לבית הלבן כדי לדון במצב בדרום סודן עם הנשיא האמריקני ברק אובמה. כך אמר גורם אמריקני.
דרום סודן היא המדינה הצעירה ביותר באפריקה והתמיכה שהיא מקבלת מארצות הברית חיונית לקיומה, אולם הממשל בוושינגטון מתחיל לאבד את סבלנותו למנהיגי המדינה האפריקנית לאחר שזו הידרדרה למלחמת אזרחים עקובה מדם.
עשרות אלפים נהרגו, 2.5 מיליון ברחו מבתיהם
פרץ האלימות האחרון החל בדצמבר 2013 כשנשיא דרום סודן קיר האשים את סגנו לשעבר ריק משאר בתכנון הפיכה נגדו. הסכסוך האלים בין הכוחות שנאמנים לשני הבכירים הדרום סודנים גבה את חייהם של עשרות אלפי בני אדם ואילץ 2.5 מיליון נוספים לברוח מבתיהם.
מומחים של האו"ם מאשימים את המחנות של קיר ושל משאר בליבוי הלחימה, והארגון הבינלאומי מנסה לגייס כוחות שמירת שלום שיוצבו במדינה האפריקנית ויגנו על אזרחים ועובדי סיוע.
"בוזזים את המדינה ומעשירים את עצמם וקרוביהם"
קלוני האשים את הצדדים הנצים בדרום סודן באחריות למעשי זוועה המוניים, בהרעבה וברצח "בזמן שהם בוזזים את משאבי המדינה ומעשירים את עצמם ואת משפחותיהם". פרנדרגסט הזהיר כי גורמי הממשל בדרום סודן "לא מתייחסים עוד ברצינות לאיומים של האו"ם, של ארצות הברית ושל אחרים שהם יישאו בהשלכות ההתנהגות שלהם".
הדו"ח של ארגון The Sentry התבסס על מחקר בשטח ועל סמך רשתות עסקים בינלאומיות שפירטו בהרחבה מעשי ביזה וסכסוך שהידרדר לקרב על משאבים בין כנופיות מושחתות.
המקור לסכסוך פוליטי? לא ממש
בדו"ח שכותרתו "פשעי מלחמה לא משתלמים" נכתב כי בזמן ששני הצדדים טוענים שהגורם העיקרי לסכסוך ביניהם הוא פוליטי, למעשה הגורם האמיתי הוא "תחרות על הפרס הגדול - שליטה על נכסי המדינה ועל משאבי הטבע הרבים שלה".
עוד נכתב בדו"ח ש"התחרות בין המושחתים" שלטה בפוליטיקה הדרום סודנית הרבה לפני שהמדינה הצביעה בעד עצמאותה במשאל עם ב-2011. גם קיר וגם משאר, לפי ארגון The Sentry, "הרוויחו כלכלית מהמלחמה המתמשכת והבטיחו בצורה יעילה שאף אחד מהם לא ייתן דין וחשבון על הפרות זכויות האדם שלהם ופשעיהם הכלכליים".
אחד המתעשרים מהסכסוך האלים בדרום סודן הוא בנו בן ה-12 של הנשיא, שלטענת אנשי ארגון The Sentry החזיק בנתח של 25 אחוזים מחברת אחזקות שהוקמה בפברואר השנה. לפי כמה ראיות, לפחות שבעה מילדיו של הנשיא קיר, כמו גם אשתו, החזיקו באחוזי שליטה במגוון חברות עסקיות.
לפי מחברי הדו"ח, בכירי הממשל הדרום סודני לא היו יכולים "לשמור על הסטטוס קוו ללא מערכת של בנקים בינלאומיים, עסקים, סוחרי נשק, חברות נדל"ן ועורכי דין שבמודע או שלא במודע הקלו את הקלפטוקרטיה (שלטון גנבים) האלימה ששוררת בדרום סודן".