בזמן המתיחות בצפון: צה"ל תרגל מלחמה בשתי חזיתות
שלוש נפילות נרשמו בגולן מהצהריים, לאחר שצבא אסד ניסה ליירט את מטוסי חיל האוויר. באותו זמן נערך תרגיל מטכ"לי - ממגננה למתקפה בשתי חזיתות. בגליל המערבי תורגל במקביל פינוי תושבים, בסיום אימון בשילוב חיל הים שארך שבועיים
בזמן שבצפון סופגים ירי, צה"ל תרגל מלחמה בשתי חזיתות: במהלך יומיים של מתיחות בגבול הסורי, שבמהלכם צבאו של בשאר אסד ניסה ליירט את מטוסי חיל האוויר שתקפו תותחים ונרשמו לפחות ארבעה מקרי ירי לגולן, ערך צה"ל תרגיל מפקדות מטכ"לי לשיפור כשירות ומוכנות צה"ל לחירום ולמלחמה. התרגיל נערך במתאר מגננה רב-זירתי תוך קידום מוכנות למתקפה בשתי חזיתות במקביל.
התרגיל התקיים במשך יומיים ובמסגרתו תורגלו יחידות רבות, כוחות סדירים ובמילואים, בתרחישים שונים. במהלך התרגיל הופעלו הכוחות במעבר משגרה לחירום תחת אש סימולטנית רב-זירתית ובמעבר מתוכניות מגננה לתוכניות מתקפה. בצה"ל הדגישו כי התרגיל תוכנן מראש כחלק מגרף האימונים לשנת 2016 ומטרתו שיפור מוכנות צה"ל לחירום.
כאמור, במהלך התרגיל התחממה הגזרה הצפונית. בשעות האחרונות נרשמו שלוש נפילות בשטחים פתוחים, אבל באזורים שקרובים יחסית לאזרחים, סמוך לכביש 98. בצה"ל הדגישו כי מדובר בזליגה כתוצאה מהלחימה העזה בין צבא אסד למורדים, ולא בירי מכוון. בכל מקרה, מדיניות תקיפות התגובה של צה"ל לא צפויה להשתנות, גם על רקע ירי טילי הנ"מ הלילה.
בתוך כך, בגליל המערבי תרגלו היום כוחות פיקוד העורף, אוגדה 91, רשות החירום הלאומית והמועצה האזורית מעלה יוסף, פינוי של תושבים מהיישוב יערה, הסמוך לגבול הצפון. הפינוי עשוי להתבצע בעת מלחמה, ובפיקוד העורף עוסקים בין השאר - כחלק מלקחי מלחמת לבנון השנייה ומבצע צוק איתן - בתיאום בין היישובים והרשויות המתפנים, לבין רשויות ויישובים שייקלטו אותם. הפינוי היה שיאו של תרגיל בשילוב חיל הים שארך שבועיים.
בבדיקות שנערכו ע"י הצבא התברר כי בשעת חירום, כ-40 אחוז מכלל תושבי היישובים צפויים לעזוב בכוחות עצמם. עוד קרוב ל-20 אחוז הם עובדים חיוניים – בעלי משקים של בעלי חיים וכו', וצפויים להישאר ביישובים בכל מקרה, כך שלמעשה צריך לסייע רק לתושבים מוגבלים וכאלה שאינם בעלי אמצעי תחבורה להתפנות בעצמם.
בסיוע של הרשויות המקומיות ורח"ל (רשות החירום הלאומית), ממפים בצבא את היישובים ומארגנים תוכנית פינוי לכל אחד מהם, כאשר המידע כולל את מיקום המקלטים, שישמשו מקומות ריכוז, וכן את מקום מגוריהם של תושבים מוגבלים שפינויים מחייב לעיתים שימוש באמבולנס. במקביל, נערכת עבודה להתאמת מקומות קליטה, בהם יוכלו התושבים לשהות תקופה ארוכה, אף של שבועות.
התרגיל היום הוא השני מסוגו, לאחר שבחודש יוני האחרון נערך תרגיל דומה בקיבוצים בגליל העליון. הפעם שימשו חיילים כניצבים בתרגיל ו"פונו" כאזרחים מהמושב. "הפינוי מתבצע למרכז הארץ, שם ייקלטו המפונים ביישוב ויישארו בו כ-72 שעות, עד שיועברו שוב למתקנים שבהם אפשר יהיה להישאר זמן רב יותר", אמר מנכ"ל המועצה האזורית מעלה יוסף, דני שטרית.
"מקווה שהשקט יימשך זמן רב יותר"
"תרגלנו בפועל במושב יערה ובאופן מתודי בעוד שבעה יישובים", הוסיף שטרית. "למרבה הצער בכל ארבע-חמש שנים חווינו פה מבצע או מלחמה ואני מקווה שהפעם השקט יימשך זמן רב יותר. אנחנו מתרגלים כל הזמן דרכי התמודדות. כבר במלחמת לבנון השנייה פינינו חלק גדול מהתושבים. לצערנו אנחנו למודי ניסיון בדברים האלה, אבל לשמחתנו למדנו לעשות את זה כמו שצריך. אנחנו לא סומכים רק על המדינה בתחום הזה, ויודעים לבצע את הפינוי גם לבד", הדגיש.
מפקד מחוז צפון בפיקוד העורף, אל"מ איציק בר, אמר כי מדובר בתרגול שלם של פינוי יישוב בעת מלחמה, תוך תיאום בין הפיקוד והצבא לרח"ל, הרשויות המקומיות ויתר משרדי הממשלה. "התרגיל בא לראות במה אנחנו טובים, במה אנחנו פחות טובים ולהכין תוכנית טובה ליום פקודה, למקרה שנצטרך לפנות. אנחנו במצב הרבה יותר טוב מאשר במלחמת לבנון השנייה, אנחנו ערוכים יותר טוב. הופקו לקחים מהמלחמה, אנחנו מתרגלים דברים שלא תרגלנו בעבר, יש הרבה לקחים ואני מאמין שנשלים את החסר במהרה".
סא"ל יניב קריאף, קצין ההגמ"ר של האוגדה, אמר כי מטרת התרגיל ללמוד כיצד "לקחת אוכלוסייה שאין צורך חיוני שתישאר פה, ולהרחיק אותה לאחור מהגזרה. גם מול איומים של אש וגם מול איומי חדירה. יש כבר לא מעט מסקנות, בעיקר חלוקת האחריות בין האוגדה שאחראית להגן על האזרחים בזמן הפינוי, והגורמים שאחראים על הפינוי עצמו והסעת האזרחים לאחור". בצה"ל הדגישו כי אין קשר בין הנעשה ברמת הגולן לתרגיל הנרחב באוגדת הגליל שדימה תרחישי לחימה מהזירה הלבנונית.