שתף קטע נבחר

יבואנים: הרבנות תגרום לייקור הבשר

מנכ"ל יבואנית הבשר בלדי מזהיר: קריטריונים חדשים לשחיטה בכשרות מהודרת בחו"ל, שפרסמה הרבנות הראשית, מייקרים את בשר הבד"צ בעשרות אחוזים. "הצרכן ישלם את המחיר המופקע בסופר". הרבנות: "הדבר נועד להבטיח את רמת הכשרות ולמנוע הטעייה צרכנית"

הרבנות הארצית לישראל הוציאה תקנון שחיטת חו"ל חדש לחורף תשע"ז, והיבואנים טוענים שהדבר ייפגע להם בעסקים, ועשוי לייקר בשר טרי וקפוא לצרכן ב-15% לפחות.

 

כתבות נוספות בחדשות הצרכנות

עגבניות מטורקיה בצה"ל

שופרסל בייבי הגיע ל-12.7% נתח שוק

תבע את נאוטיקה על ספאם וזכה ב-3,400 שקל

 

"בימים אלו פועלת הרבנות בהחלטה פזיזה, למנוע מציבור שלם הצורך בשר בד"צ, את היכולת לרכוש את הבשר בגלל עלייה משמעותית במחיר", טוען ארז דהבני מחברת בלדי, המייבאת בשר מחו"ל.

 

בתקנון החדש שהוציאה הרבנות לחורף תשע"ז, נדרש כי לכל מפעל השוחט בחו"ל ייצאו צוותים של שוחטים ומערך של מפקחים, ועל היבואן לממן את כל העלויות של הצוותים וכלכלתם. עוד נקבע כי צוות השחיטה בכללותו יעבוד עד שש שעות ברוטו ביום. כמו כן נקבע, כי יבואן השוחט בכשרות מהודרת יהיה רשאי לעבוד עם אותו צוות במשך שמונה שבועות ברציפות באותה עונה, לכל היותר, ולמעלה מכך, יש לשבץ צוות אחר. קצב השחיטה נקבע על 70 ראשי בקר לשעה, ועד 300 פרטים ליום עבודה. 

 

   (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

על פי התקנון החדש, את השחיטה המהודרת יערוך צוות של חמישה שוחטים, שמתוכם ארבעה כשירים לשמש כבודקי סכינים. בצוות ימונה בודק פנים ושני בודקי חוץ, האחד לבשר בכשרות מהודרת, והשני, לבשר בכשרות רגילה.

 

"אם עד כה שחטו המפעלים בחו"ל 500 ראש ליום, כעת עליהם יהיה לשחוט 300 ראש - זוהי ירידת תפוקה של 40%", מסביר דהבני,  מדובר במפעלים שהשקיעו הון עצמי רב כדי להפוך את המפעל לשחיטה כשרה - רק עבור ישראל וכעת תפגע תפוקתם. באותו זמן, ההוצאות שלהם יישארו כפי שהן, מה שיוביל את המפעלים להחליט שלא לייצר יותר לישראל ויגרום למחסור בארץ, או לחילופין לעליית מחיר הבשר בשיעור של עד 50% כדי שישתלם להם".   

 

דהבני מדגיש כי "העלות של הכשרות לשחיטה מסוג זו מהווה משקל משמעותי ויכולה להסתכם במאות אלפי שקלים בשנה, מה שמהווה עלייה משמעותית בעלות של ייבוא ק"ג בשר לישראל, עלות שהייבואן יגלגל בלית ברירה לצרכן".

 

"התוצאה הסופית היא שהדרישות המחמירות מייקרות את בשר הבד"צ בעשרות אחוזים והצרכן ישלם את המחיר המופקע בקופת הסופר", טוענת חברת בלדי.

 

המשבר הקודם הגיע לבג"ץ

כבר ב-2015 טענו יבואנים שהבקר המיובא יתייקר. באותה תקופה, הרבנות, שהיא הרגולטור של השחיטה הכשרה בישראל וכן של זו המגיעה לתחומי מדינת ישראל, החליטה לצאת ברפורמה.

 

ברפורמה נקבע כי השוחטים לא יוכלו לבחור עבור איזה יבואן הם יעבדו, אלא "יזכו" במקום העבודה בהגרלה. בנוסף, בתוכנית שגובשה לאחרונה הוחלט על הוספת משגיחים לשוחטי כשרות הבד"צ וכן שראשי צוותי השחיטה בכשרות בד"צ לא יוכלו לעבוד אחר-כך ברבנות.

 

אז טענו היבואנים שעקב שינויים אלה, השוחטים נמנעים לצאת לחו"ל, וכעת כאמור התעוררה מחלוקת נוספת לפני החגים.

 

במשבר הקודם, היבואנים הגישו עתירה לבג"ץ וזה אישר לרבנות להמשיך בנוהל החדש למשך שנה, שבסיומה תיבחן יעילותו. בינתיים, הייבוא המשיך ממדינות כמו פולין, ארגנטינה ואירלנד ומחירי הבשר ממדינות אלה נמוכים ממחירי הבקר שמיוצר בארץ, בשל כוח עבודה זול יותר או שטחים נרחבים יותר, ולכן המחיר לצרכן לא נפגע. 

 

הרבנות הראשית לישראל מסרה בתגובה: ״לאחר הליך סדור שכלל שמיעת כלל הגורמים הרלוונטיים ודיון מעמיק, גיבשה הרבנות הראשית לישראל תבחינים לשחיטת חו"ל, שמטרתם להבטיח את כשרות הבשר המיובא ארצה ולמנוע הטעייה צרכנית הנובעת ממצג כשרותי שאינו תואם את רמת כשרותו בפועל של המוצר.

 

"תבחינים אלו עומדים במוקדה של עתירה שהגישו יבואני הבשר לבג"ץ, ובית המשפט לא ראה לנכון להתערב בהם. הרבנות הראשית מחויבת לפעול למען צרכני הכשרות בישראל וטובתם תמשיך לעמוד לנגד עיניה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים