שתף קטע נבחר

 

חלוקת פנסיה בגירושין? לא כל כך מהר

חולקים בשווה? למרות שהחוק מאפשר למתגרשים לקבל חלק מהפנסיה של הצד השני – ישירות לחשבונם, פסיקה שהתקבלה לאחרונה קובעת כי הסכמים קודמים בין בני הזוג, עשויים למנוע זאת

החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו קיים כבר שנה וחצי אולם מסתבר כי פסיקה שתקבלה לאחרונה מחריגה מהחוק חלק נכבד ממקרי הגירושין.

 

עיקרו של החוק קובע כי כל אחד מבני הזוג יכול לקבל את חלקו בפנסיה של הצד השני - ישירות מקרן הפנסיה וללא צורך בתלות בבן הזוג שיעביר את אליו את הכספים.

 

החוק מאפשר להסדיר את חלוקת החסכונות הפנסיוניים שנוצרו לבני הזוג במהלך תקופת השיתוף, בסמוך למועד פסק הדין, וללא צורך בהמתנה למועדי מימוש בגילאי פרישה. במקרים מסויימים אף ניתן להחיל את החוק גם על פסקי דין שניתנו לפני תחילתו של החוק.

 

ואולם, כאמור, בימים אלה התקבל פסק דין הקובע כי לא בכל מקרה יוכל החוק לחול רטרואקטיבית כך שבן זוג יוכל מעתה לקבל את חלקו בפנסיה ישירות מהגוף הפנסיוני.

 

פסק הדין האמור ניתן במקרה של גמלאית של צה"ל. האישה, שיוצגה על ידי עו"ד רפי שפטר ממשרד שפטר ושות', גרושה מזה 12 שנים, נתבעה על ידי בעלה לשעבר, בעל סוכנות ביטוח, להחיל את החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני רטרואקטיבית על הסכם הגירושין ויחסי ממון שנחתם בין הצדדים בשנת 2004, וקיבל תוקף של פס"ד. הסכם הגירושין הסתמך על חוו"ד של אקטואר מוסכם, וכלל את כל ההסדרים הכספיים בנושאי מזונות הילדים ומדור, איזון המשאבים בין הצדדים ביחס לדירה המשותפת ולעסקו של התובע, וגם הסדרים ביחס לזכויותיו של הבעל בזכויותיה של האישה עם פרישתה מצה"ל.

 

הסכם הגירושין נתן בידי האישה אפשרות לבחור, עם פרישתה, כיצד ברצונה להעביר לידי הבעל לשעבר את חלקו היחסי בזכויותיה - בסכום אחד או בתשלומים חודשיים והיא בחרה בתשלומים.

 

מאז פרישתה של האישה מצה"ל הועברו התשלומים לבעל בהתאם להסכם הגירושים. למרות זאת, ועם כניסת החוק לחלוקה פנסיונית לאחרונה, הגיש הבעל תביעה להורות על החלת החוק על הסכום הכולל וביקש כי בית המשפט יקבע את חלקו באחוזים מתוך הגמלה ויורה לצה"ל להעביר אליו את חלקו באופן ישיר.

 

בית המשפט בחן את החוק החדש ביחס להסכם הגירושים שנחתם בזמנו וקבע, כי הוא לא יוכל לחול במקרה האמור. בית המשפט ציין, כי במקרה הנדון, הסדר התשלום הפנסיוני בין בני הזוג היה כרוך "באיזונים בין חלקים שונים כמו המזונות, חלק האישה בעסק הבעל וכד', כך שההסדר לתשלום חלק הפנסיה לא עמד בפני עצמו בלבד".

 

בסופו של דבר קבע בית המשפט, כי מתן פס"ד האוכף את הוראות החוק יפר את האיזונים השונים של ההסכם, הפרה שתגרום לביטול ההסכם וכתיבת הסכם חדש במקומו. על כן, התביעה נדחתה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים