אסד נלחם באל-קאעידה - והגולן סופג ירי
חיל האוויר תקף גם אמש בסוריה תותחים השייכים לצבא אסד, בעקבות 3 הנפילות בגולן - ויממה לאחר ניסיון יירוט המטוסים. אלו הצדדים הנלחמים ליד הגבול, גם לאחר הפסקת האש שהוכרזה בסוריה
בימים האחרונים שינו מתנגדיו של אסד ליד הגבול את הטקטיקה מהתקופה האחרונה ומנסים ולא בפעם הראשונה לנסות להשתלט על העמדות האחרונות של המשטר בפרבר הצפוני של קוניטרה, וליתר דיוק על אזור הכפר הדרוזי חדר - אזור חשוב מאין כמוהו למשטר לנוכח האוכלוסייה הדרוזית בכפר שנחשבת לתומכת שלו מסורתית, ובמקביל אזור שנושק לגבול הלבנוני. הקרבות נמשכים גם לאחר הפסקת האש שהוכרזה בסוריה, הפסקת אש שאינה כוללת את כלל הארגונים.
"מערכת קאדסיה של דרום סוריה", כונה המבצע החדש של שורת פלגי המורדים שמשתתפים במבצע. השם, אגב, לא מקרי. קרב אל-קאדסיה, לפי המסורת האיסלאמית, נחשב לאחד מהקרבות שבהם הצליחו לנצח המוסלמים את הפרסים במאה השביעית. גם נשיא עיראק לשעבר, סדאם חוסיין, כינה את מלחמת איראן-עיראק בשם הזה.
הבחירה עצמה מעידה על כך שאותם פלגים לא מתמקדים בכלל, בראייתם, במשטר הסורי, אלא בפטרוניו ובני בריתו, קרי איראן, חיזבאללה ומיליציות שיעיות נוספות. בהקשר זה לאחרונה נפוצו דיווחים שאינם מאומתים, כולל בסוכנות הידיעות "פארס" האיראנית, על כך שחיזבאללה מתגבר את כוחותיו באזור לקראת תחילת מבצע בדרום המדינה. לא התקבל לכך אישור רשמי.
מההודעה שפרסמו הפלגים המשתתפים במבצע שעות לאחר ההכרזה הרוסית-אמריקנית על מתווה לסיום המלחמה בסוריה, עולה כי מי שניצבת בראש היא שלוחת "אל-קאעידה" לשעבר, שהחליפה את שמה מ"ג'בהת א-נוסרה" ל"ג'בהת פתח א-שאם" - ארגון שמי שעומד בראש הוא אבו מוחמד אל-ג'ולאני, שרק לאחרונה חשף את פניו למצלמה אחרי שהתנתק מהארגון המרכזי של אל-קאעידה, בתקווה שכך יוכל להסיט ממנו את הפוקוס. אולם בדומה לארגון ה"מדינה האיסלאמית", ארגונו של אל-ג'ולאני אינו נכלל בהסכם הפסקת האש וביממה האחרונה הוא אף הודה לכל פלגי המורדים שסירבו למתווה.
התארגנות שנחשבת לאחת הבולטות מבין פלגי המורדים ושותפה למבצע היא תנועת "אחראר א-שאם" - תנועה איסלאמיסטית סלפית עם זיקה מקומית , שבתחילה סלדה מהפסקת האש שהושגה בין ארה"ב לסוריה, אך כביכול אמורה להיות חלק ממנו. התארגנות נוספת ששמה צוין בהודעה היא "ארגון בית אל-מקדס" לצד עוד התארגנויות בדרום. ראוי לציין כי ככל הידוע גם "פתח א-שאם" וגם "אחראר א-שאם" נתמכות בדרך כזו או אחרת על ידי חלק ממדינות המפרץ וטורקיה.
נראה, אפוא, שמי שמכתיב את הטון מבין אותם ארגונים בלחימה הוא ארגונו של אל-ג'ולאני, שמפרסם ללא הרף סרטונים ותמונות שמתעדות, לטענתו, את ההישגים שלו בשטח. אחד מהסרטונים תיעד מהאוויר כביכול כיצד חייליו של המשטר נמלטים על נפשם מאחת העמדות שנכבשו. מהדיווחים השונים עולה כי בהתחלה הצליחו הפלגים שמשתתפים במבצע להשתלט על מספר אזורים חשובים ולהתקדם, אולם לפי שעה לא הצליחו להגיע לכפר עצמו.
ביום ראשון הם אף שלחו מסר לתושבי הכפר חדר, שכידוע נאמן למשטר הסורי. בהודעה הם הפצירו בתושבים לשמור על ניטרליות ביחס לקרבות שמתנהלים סביב אותו אזור. הם הבטיחו בהודעה כי הם ישמרו על ביטחונם של התושבים ויוודאו שלא יהיו עליהם השלכות שליליות כתוצאה מהקרבות. הם אף הבטיחו לספק נתיבים הומניטריים לתוך הכפר ולהידבר עם נכבדיו כדי שתימשך שגרת החיים היום יומית, אך בתנאי שהם לא יעמדו לצדו של המשטר הסורי.
מהצד של המשטר וחיזבאללה הם טוענים כי חרף המתקפה הגדולה, הם מצליחים לבלום אותה עד כה והקרבות בעיצומם. בדף ההסברה הצבאית של חיזבאללה עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות בקוניטרה ומעדכנים בעיקר על האבידות הכבדות של המורדים שם,
תוך ציון שמות. במקביל גם שם פרסמו תיעוד מהאוויר שמראה כביכול כיצד הצבא הסורי משמיד רכב של המורדים באזור הקרבות - תיעוד שמעלה תהיות לגבי הנוכחות של חיזבאללה בגזרה ולשימוש שלו בכלי טיס זעירים באותו אזור.
במקביל, המשטר הסורי וחיזבאללה חוזרים על המנטרה הקבועה לפיה ישראל מסייעת למורדים והיא זו שלמעשה עומדת מאחורי המבצע המדובר. בדיווחים הרשמיים מדובר על סיוע לוגיסטי, העברות של פצועים וכמובן סיוע מהאוויר באמצעות תקיפות. זו הייתה גם נוסח האיגרת שנשלחה היום מטעם משרד החוץ הסורי לאו"ם שדרשה לצד הענשת ישראל גם לאלץ אותה להפסיק לתמוך ולהגן על ג'בהת א-נוסרה ועל שאר ארגוני הטרור.