שמעון פרס של המילה הכתובה
הנשיא התשיעי של ישראל נהג לקרוא עשרות ספרים בחודש, והיה ידוע באהבתו למילה הכתובה. מעבר לכך פרסם שמעון פרס 18 ספרים ואף כתב שירים, שחלקם הולחנו וקובצו לאלבום שכלל ביצועים של אמנים ידועים. על פרס של הספרות
דומה כי חלק מהותי באישיותו הרבגונית של שמעון פרס היה אהבתו למילה הכתובה. הנשיא התשיעי הרבה ללהטט במילים, להמשיל משלים ואף לדבר בשפה פרוזאית. פרס העיד לא פעם עד כמה השפיעו עליו הספרים שקרא - והשמועה אומרת שהספיק לקרוא אלפים מהם במהלך חייו. ספרים רבים השפיעו עליו בתקופות חייו השונות - מהתנ"ך ועד קפקא. בין הספרים שמנה בראיון לנעם ברקן במוסף "24 שעות" של "ידיעות אחרונות" ב-2011, היו "מורה נבוכים" של הרמב"ם, "ייחוד וייעוד" מאת דוד בן גוריון, "סטאלין - חצר הצאר האדום" מאת סיימון סבאג מונטיפיורי, "כוכבים בחוץ" של נתן אלתרמן ו"סיפור על אהבה וחושך" של עמוס עוז.
פרס נהג לקרוא בכל יום מוקדם בבוקר, בסלון ביתו, וכך גמע עשרות ספרים בחודש. "העצה הטובה ביותר שאני יכול להשיא לאדם הצעיר היא לקרוא לפחות שלושה ספרים בשבוע: אחד על היסטוריה (או ביוגרפיה), אחד של ספרות יפה (או שירה) והאחרון על מדע (או טכנולוגיה)", אמר והוסיף: "אמנם בימינו ישנם מחשבים, ואמנם ישנן רשתות חברתיות שמאפשרות דיאלוג בינאישי - אך עדיין, הדיאלוג שבין הספר לבין הקורא שונה ומיוחד לחלוטין. הדיאלוג האנושי והאינטימי ביותר שקיים הוא בין סופר לקורא. בדיאלוג זה אפשר לדבר על כל נושא שבעולם מבלי להתבייש ומבלי שאיש יידע. דיאלוג שאין בו עדים ואין בו מבוכה".
מעבר לתחביב הקריאה המפותח פרס גם הרבה לכתוב בעצמו - דברי הגות ושירה, ספרי עיון והיסטוריה. בסך הכל פרסם 18 ספרים - שאת הראשון בהם, "השלב הבא" בהוצאת "עם הספר", הוציא ב-1965.
אהבתו של פרס למילה הכתובה לא נותרה רק בדלת אמותיה של הספרות. הוא הרבה לכתוב שירים ואף הוציא ב-2009 אלבום בשם "תפילה בדרך", שהפיק המלחין קובי אשרת ואיגד שירים שלו בביצועים של אמנים ידועים. השיר הראשון מאותו פרויקט היה "בתל אביב הייתי נער", שאותו ביצע אריק סיני.
"הפרויקט של הפקת האלבום החל למעשה ב-1974", סיפר בשעתו המלחין קובי אשרת. "יפה ירקוני הביאה לי טקסט שנקרא 'שבחי קליה' שבו הנשיא מתאר את קליה כאישה יפה, כשההרים מסביב הם כמו מחזרים. זה השיר הראשון שלו שיצא לי להלחין והוגנב לי בעצם ללא ידיעתו. במשך הזמן העבירו לי שירים שלו בחשאי, כמו שיר שנקרא 'תפילה בדרך', שהוא בעצם ה'אני מאמין' שלו, שאותו הלחנתי. הסתבר לי שעוד אנשים הלחינו משיריו, כמו קורין אלאל ושלמה גרוניך".
מתוך "תפילה בדרך":
"שבחי קליה"
מילים: שמעון פרס | לחן: קובי אושרת
מאחורי הקלעים של הכל, קליה מתאפרת
ארגמנית לעת שקיעה
אפורה בהרהוריה
כחולה מאד בשובלה
וחופיה מטושטשים,
גנדרנית במעמקיה
רחוקה מאד באפקיה.
עיר מקלט, מחוז דימיון, מישלט של סוף,
מיקווה נואשת.
הריה זכרים מחזריה שריריים, לא קרואים.
מאחורי הקלעים של הכל קליה מתאפרת.
ריחה עתיק
פיתוייה נינוחים
ניתן לנסוע אליה, אך אין להגיע עדיה,
עדי בערבה - תמונה מודרנית
דלוקה לפתע, אך לא מוצתת
דלוקה לפעמים, אך לא עלומה,
נוף בעתודה.
יפה כאישה ולוטה בעצב
מאחורי הקלעים של הכל קליה מתאפרת.
"תפילה בדרך"
מילים: שמעון פרס | לחן: קובי אושרת
שאלתייך במוצאי הכאב
הלפנינו סיכוי או ערך
ובנושאי תפילה כורע פלא
נסת ונעלמת ראשית הדרך
לא איני צייד צמא דם
אף לא אדם נואש ותם
הרי נשבעתי לא תשבר אדם
וכי הנופל הוא זה שקם
ובעומדי על שפת לועך התהום
לא תפרם מלב רקמת התום
ובהשמע קול נפץ של חלום
עמדנו רך לנשר עוד נרום
"בתל אביב"
מילים: שמעון פרס | לחן: קובי אושרת
בתל אביב הייתי נער
אחוז אהבה, מלא תום
בתל אביב גילתי סהר
תלוי ברחוב, בצהרי היום, תלוי
בתל אביב ידעתי צער
בערוב היום ואין חלום
בתל אביב נפתח לי שער
לערגות אתמול שבגרו פתאום