זהבי יעזור לסינים לעשות יותר ספורט
המדינה שהפכה למעצמה תעשייתית תשקיע 900 מיליון דולר כדי להפוך לאימפריה עולמית בתחום הפעילות הגופנית. בתוכנית: בניית מגרשים, מלחמה בשחיתות בספורט והבאת מאמנים ושחקנים ברמה בינלאומית בענפי ספורט מובילים, כולל ערן זהבי שלנו
לצד קשישים המבצעים תרגילי טאי-צ'י בפארק, בקרוב ניתן יהיה לראות בסין אצטדיונים עמוסי צופים, מועדני כושר ואפילו החלקה על הקרח. הממשל בסין הכריז על תוכנית בת ארבע שנים לעידוד הכושר הגופני, בעלות של יותר מ-1.5 טריליון יואן בשנה (כ- 225 מיליארד דולר).
טורים קודמים של טל רשף ב-ynet:
נשיא הפיליפינים החדש והקשר הישראלי
תאילנד: נמר כלכלי לשעבר עם עתיד מעורפל
האם יפן תצליח לארח את האולימפיאדה הבאה?
בסוף חודש יוני השנה, אישרה מועצת המדינה של סין את התוכנית, המיועדת להביא למעלה ממיליארד איש לעיסוק בפעילות גופנית, בהם 300 מיליוני אנשים שיעסקו בספורט חורף לסוגיו השונים.
במסגרת התכנית, הממשל בסין ישקיע בהסברה ובעידוד המודעות לפעילות גופנית, יוקמו מתקני ספורט ציבוריים בערים במרחק של עד 15 דקות נסיעה מביתו של כל אדם. במרכזים תינתן הדרכה מטעם מדריכי ספורט, כדי שהתושבים, ובמיוחד הקשישים שבהם אשר מספרם באוכלוסייה הולך ועולה , ידעו כיצד לעסוק נכון בספורט.
הספורט גורם לאזרחים להרגיש טוב יותר
לתוכנית השאפתנית הזאת יש מספר מטרות: היא מיועדת לשפר את בריאות הציבור, את איכות החיים של האוכלוסייה בסין, לשפר את מצבם של הקשישים ולקדם את מעמדה של המעצמה הסינית בתחרויות הספורט ההישגי.
העיסוק בבריאות מעניין את הסינים כבר שנים רבות, ומזה זמן רב הם משקיעים סכומי עתק בשיפור מערך הבריאות. לאחרונה הכריזה המדינה על תכנית לצמצום דרסטי של צריכת הבשר . העיסוק בספורט אמור גם הוא לתרום לבריאות, בהסתמך על מחקרים המצביעים על כך שהעיסוק בספורט מצמצם את רמת הכולסטרול בדם, משפר את חוזק השלד, מסייע להורדה במשקל ולכן מי שעוסק בספורט לא צפוי ליפול למעמסה על מערכת הבריאות.
נוסף על כך, אנשים העוסקים בספורט באופן קבוע חשים טוב יותר עם עצמם, ועניין זה חשוב מאוד עבור הממשל הסיני. סין היא מדינה בלתי דמוקרטית אשר תושביה נפתחים בשנים האחרונות לעולם המערבי, והשלטון שם חושש מפני חוסר שביעות רצון של התושבים , אשר עלול להביא לחוסר יציבות ואף למהפכה.
הממשל משקיע בכל מה שיחזק את מעמדו בעיניי האזרחים, החל ממלחמה בשחיתות, דרך העלאת קרנה של סין בעולם ועד הדברים הקטנים שמוסיפים לאיכות החיים. פעילות ספורטיבית גורמת להפרשת הורמונים שמעלים את ההרגשה הכללית, ועל פי תפיסת הממשל, אזרח מרוצה הוא אזרח פחות ביקורתי.
אל שתי המטרות הללו מצטרפת התוכנית של סין להפוך למעצמת ספורט מובילה. באולימפיאדה האחרונה שהתקיימה בברזיל ובזאת שהתקיימה בלונדון לפני ארבע שנים, סין לא זכתה באותה כמות מדליות כמו באולימפיאדה שהתקיימה בביתה, אבל היא לא ממהרת להרים ידיים. הממשל משקיע סכומים גדולים בתחום, כדי להפוך את סין למעצמה, לא רק בשחיה צורנית ובדמינגטון, אלא גם בענפים יוקרתיים ותחרותיים כמו כדורגל.
ערן זהבי יעזור ליצור תרבות ספורט
על מנת לקדם את הכושר הגופני מוקמים כבר עכשיו מתקני ספורט לשימוש הציבור, דוגמת מגרשי כדורגל, במרחבים ציבוריים וגם בבתי ספר. בנוסף, מתבצע עידוד של אנשים לעסוק בין השאר בכדורגל, כדורסל, ספורט חורף ועוד. הממשל מקווה שהמודעות הציבורית תגרום לכך שיותר אנשים יעסקו בספורט וכך יצמחו יותר כוכבי ספורט יצוגי, שימשכו יותר אנשים לעסוק בספורט, וכך יימשך הגלגל.
בסין, לממשל יש כלים לשלוט בשוק הפרטי , גם כאשר מדובר בניהול מועדונים. על מנת להפוך למעצמת כדורגל ולהביס בבוא הזמן את גרמניה וברזיל, יש צורך בבסיס של קבוצות טובות המייצרות שחקנים טובים. הסקאוטים (אוספי נתונים אודות שחקנים) של הקבוצות העשירות בסין מביאים אליה כיום שחקני רכש מסרביה, שבדיה, ברזיל וגם את ערן זהבי שלנו. אלה מגיעים יחד עם מאמנים מהשורה הראשונה, כולל סוון גוראן אריקסון ולואיז פליפה סקולארי, כדי ליצור סביבה איכותית שבה יגדלו שחקנים מעולים ברמה עולמית.
נוסף על הבאת האנשים הנכונים, הממשל נלחם בשחיתות שליוותה את משחקי הליגה הסינית במשך שנים. לצד אלו, המיליארדרים הסינים מתגייסים להגשים את היעדים של השלטון וקונים שליטה בקבוצות פאר אירופיות דוגמת אסטון וילה, מנצ'סטר סיטי ואינטר כדי ללמוד איך לנהל קבוצת ספורט.
בדרך להגשמת התוכנית, סין רוצה לשפר את הישגיה באולימפיאדת טוקיו ב-2020 , להגיע למאות מיליוני אנשים שעוסקים בספורט חורף לפני משחקי החורף שיערכו בבייג'ינג ב-2022, לקבל את אירוח המונדיאל ב-2026 ולהגיע אל צמרת הכדורגל העולמי לפני 2050.
יש שיאמרו שמדובר במטרות שאפתניות מדי, אך זה גם מה שאמרו על סין כאשר היא הכריזה בעבר על מטרתה להפוך לפס הייצור של העולם. הסינים מתכננים לטווח ארוך, משקיעים סכומי עתק ובדרך כלל גם משיגים את המטרות שהציבו.
הכותב הוא יועץ עסקי ובין תרבותי לשוקי מזרח אסיה, יועץ ומרצה לעסקים בסין ומעביר סדנאות לפעילות במזרח אסיה בחברות ישראליות.