ביקורת על הסכם הסיוע: "נתניהו החמיץ הזדמנות היסטורית"
היועץ לביטחון לאומי לשעבר פרופ' עוזי ארד אמר ל-ynet כי "לו נענינו להפצרות הממשל שלא נשבש את השגת ההסכם עם איראן, הם היו מוכנים לתת לנו תמורות במישורים שונים". גם שר הביטחון לשעבר ברק מתח ביקורת חריפה. השגריר לשעבר בארה"ב אורן סבור אחרת: "הסכם טוב מאוד"
פרופ' עוזי ארד, לשעבר היועץ לביטחון לאומי של בנימין נתניהו, תוקף היום (ה') בחריפות את ראש הממשלה על הסכם הסיוע הביטחוני שנחתם אתמול מול ארה"ב. "נתניהו הימר והחמיץ הזדמנות היסטורית", אמר ארד ל-ynet. "אני התנבאתי כבר לפני חצי שנה שהוא טועה וכעת הוכח שצדקתי. הביצה התנפצה על פרצופו. המציאות טפחה על הפנים. ביבי שגה בשיפוט וכתוצאה מכך פעל בצורה שגויה, וכרגיל אצלו התוצאה היא הפסד לעומת מה שניתן וצריך היה לקבל. מדינת ישראל הפסידה לא רק בכך שקיבלה פחות פריטי אמל"ח ומימון – אלא בעיקר שהחמיצה הזדמנות להשיג תמורות מדיניות משמעותיות".
לשכת ראש הממשלה מציגה את ההסכם כהישג היסטורי – הסיוע הגדול ביותר שניתן על ידי ארה"ב למדינה זרה – אבל ארד סבור אחרת. לדבריו, "אם ישראל הייתה נכנסת למו"מ על גובה הסיוע הביטחוני לפני החתימה על הסכם הגרעין עם איראן, היא הייתה מקבלת הרבה יותר תמורות".
ארד, שבשנים האחרונות ביקר קשות את נתניהו, מדגיש שעקב ההתייקרות של מערכות הנשק – 3.8 מיליארד דולר לשנה נותנים פחות ממה שנתנו 3.1 מיליארד דולר לפני עשר שנים.
לטענתו, "לא היה ספק שהסכם הסיוע הביטחוני יוארך, והשאלה היחידה שעמדה על הפרק היא אם על רקע הרעת המצב הביטחוני של ישראל בשל הסכם הגרעין והזרמת הנשק המסיבית לאזור – ישראל הייתה זכאית לקבל עוד מימון ואמל"ח שיקנו לה את היתרון האיכותי שעליו ארה"ב מחויבת לשמור.
"הציפייה הייתה שיוארך ההסכם ויהיה בו עיבוי או הגדלה משני סוגים", הוא מסביר. "לו נענינו להפצרות הממשל שלא נשבש את השגת ההסכם עם איראן, הם היו מוכנים לתת לנו תמורות במישורים שונים, לא רק כפיצוי אלא כסוג של מיצוי שעת רצון".
ארד הוסיף שגורמים אמריקניים בכירים העבירו לישראל מסר מפורש של "ניים יור פרייס" - תגידו מה מבוקשכם. "המשמעות היא שאם זה היה נעשה באווירה של רצון וחגיגיות, הם ייתנו חבילת תמורות מגוונת שיכולה להשתרע מהבטחת הווטו האמריקני במועצת הביטחון, דרך שדרוג שיתופי פעולה מדעיים וטכנולוגיים שלא היו בעבר, ועד תמיכה בהקמת גדרות לאורך גבולות ישראל, כולל מול סוריה, דבר שהיה נותן גם הכרה לתביעת ישראל על רמת הגולן.
"כאשר ניגשו אנשינו לשולחן התברר שלא רק שאין שדרוגים איכותיים ומהותיים במוצר, ולא רק שאין שדרוג במישור המדיני, אלא יש הרעה מהותית בשימוש במרכיב הכספי. יש הרעה ביכולת שלנו להשתמש בכספים לצורכי התעשייה הביטחונית שלנו. זאת מכה בלתי צפויה שכל מה שהצליחו זה לדחות אותה אבל לא למנוע אותה.
"המכה השנייה היא שניסו לחסום את היכולת של ישראל ללכת לקונגרס אחרי הבחירות ולבקש דברים נוספים. ביצעו חסימה. הפכו את ההתחייבות לא לעשות את זה לחלק אינטגרלי של ההסכם. יש פה טעות בשיפוט של המצב. הייתה הערכת מצב מסוימת, הפרזה בכוחנו והמעטה במה שהאמריקנים יעשו, וכתוצאה מהטעות השיפוטית הזאת המשכנו בקמפיין והחמצנו את שעת הרצון שהאמריקנים יצרו. עכשיו אנחנו צריכים לקבל בלי יכולת שיפור עתידית חבילה שאין ספק שמאכזבת את נתניהו".
בתוך כך, שר הביטחון לשעבר אהוד ברק פרסם היום מאמר ב"וושינגטון פוסט" ובו מתח ביקורת חריפה על ההסכם ועל ראש הממשלה נתניהו.
"הנזק שנגרם ליחסים עם הבית הלבן בשל התנהלותו חסרת האחריות של נתניהו נגלה כעת מעל לכל ספק", כתב ברק, והתייחס גם הוא להתנגדותו הפומבית של נתניהו להסכם הגרעין שהייתה צריכה, לדבריו, להתבצע בשיחות סגורות ולא בנאום בפני הקונגרס.
"ישראל תקבל 3.8 מיליארד דולר בשנה – תרומה חשובה לביטחון שלנו, אבל הרבה פחות ממה שיכולנו להשיג לפני שראש הממשלה בחר להתערב באופן בוטה בפוליטיקה האמריקנית", כתב ברק.
בסביבת נתניהו מסרו בתגובה לדברים כי "ברק, שסיפר לכל העולם שראש הממשלה פגע ביחסים עם ארה"ב, צריך ביום זה לאכול את הכובע במקום לפרסם מאמרים שקריים".
מהליכוד נמסר בתגובה כי "מדובר בדברי הבל שנכתבו על ידי ראש הממשלה הכושל בתולדות ישראל שממשיך לגחך עצמו לדעת בעוד ניסיון קאמבק פאתטי מטעם עצמו.
"פרסום מאמר שמנגח את מדיניותה של ישראל בתקשורת האמריקנית ביום שבו נחתם הסכם הסיוע הגדול ביותר בתולדות ארה"ב, הוא רק הוכחה נוספת לכך שמה שמעניין את אהוד ברק זה לא טובת המדינה ולא ביטחון ישראל אלא אך ורק טובתו של ברק".
סגן השר אורן מתעקש: "זה הסכם היסטורי"
סגן השר למדיניות חוץ מייקל אורן, שכיהן במשך ארבע שנים כשגריר ישראל בוושינגטון, רואה את הדברים הפוך מארד. "זה הסכם היסטורי טוב מאוד", הוא אומר. "אני מעורב בזה הרבה מאוד שנים. התחייבנו לא לבקש תוספת מהקונגרס, אבל אם הקונגרס ירצה לתת לנו תוספת – זה עניינו. במצבי חירום ישראל תוכל לבקש תוספת. כל היעדים שחיפשנו וביקשנו – קיבלנו.
"גם בעניין רכש הגומלין, האמריקנים דרשו אפס יכולת להשתמש בשקלים וקיבלנו בסוף 70% עם ירידה מדורגת. זאת הפעם הראשונה שהסיוע לכיפת ברזל, שרביט קסמים וחץ נמצא בתוך החבילה כולה. בעבר ביקשנו כל שנה והיה ספק אם נקבל מה שאנחנו צריכים. עכשיו יודעים מראש מה נקבל, ואם יש צורך ביותר מיירטים - נוכל לבקש.
"אני לא מקבל את הטענה שיכולנו לקבל יותר אם היינו מסיריםאת ההתנגדות להסכם עם איראן. המשא ומתן על ההסכם התחיל הרבה לפני המשא ומתן על ההסכם עם איראן. היינו מקבלים אותו דבר גם אם היינו מברכים על ההסכם אם איראן. זה לא מובן מאליו שנקבל סיוע כה מרשים מהנשיא הזה או מנשיא אחר".
בתשובה לשאלה אם לא נכון היה במצב כזה להמתין עד אחרי הבחירות, מאחר שאולי הנשיא הבא היה נותן לישראל חבילה נדיבה יותר, אמר אורן: "זה לא קשור לברק אובמה, זה קשור להסכם בין ארה"ב לישראל. אני יכול להגיד באופן אישי, כמי שמכיר את אמריקה, אין לנו מושג מה יהיה שם בעוד שלושה חודשים, שלא לדבר על עוד שנה. לכן, אם יש עכשיו הסכם טוב – צריך לחבק בשתי ידיים ולומר תודה".