שתף קטע נבחר
 

מה עוזר נגד תופעות הלוואי של טיפולי הכימותרפיה

הטיפולים השונים המקלים על הכאב ועל תופעות הלוואי של הטיפול במחלת הסרטן מצליחים לשפר את איכות החיים של חולים רבים. הנה מה שיש לרפואה הקונבנציונלית והמשלימה להציע, בדרך לנצח את הסרטן

כבר עשר שנים שמחלות הסרטן מובילות את רשימת גורמי התמותה בישראל, יותר ממחלות לב. כ־200 אלף ישראלים חולים בסרטן בישראל, ומדי שנה מצטרפים למעגל התחלואה כ־30 אלף חולים חדשים. מחלת הסרטן תובעת מהחולה תעצומות נפש. הטיפולים הכימותרפיים, ההקרנות והטיפול הביולוגי כוללים תופעות לוואי משמעותיות, שמקשות על ההתמודדות הלא פשוטה מאליה עם מחלת הסרטן. תופעות אלה מובילות חלק מהחולים אפילו לסרב לטיפול.

 

בד בבד עם התקדמות הטכנולוגיות הרפואיות והיצע הטיפולים להצלת חייהם של החולים פותחו גם טיפולים המקלים משמעותית על תופעות הלוואי הקשות. בדקנו מה מציעות הרפואה הקונבנציונלית והמשלימה להקלה בתקופת הטיפולים.

 

רפואה קונבנציונלית

 

בחילות והקאות

בעבר הלא רחוק, כ־80% מחולי הסרטן שעברו טיפולים כימותרפיים והקרנות חוו בחילות והקאות. תרופות חדשות ויעילות מסייעות להתגבר על תופעות הלוואי הללו עד כדי כך שכיום הן כבר כמעט אינן מטרידות את החולים.

 

יש מה לעשות נגד הבחילות וההקאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יש מה לעשות נגד הבחילות וההקאות(צילום: shutterstock)

 

מדוע זה קורה? ההקאות נשלטות על ידי מרכז ההקאה במוח, אך המנגנון הגורם לבחילות מובן פחות. בעת טיפול כימותרפי מקבל המוח מסר באמצעות גירוי ישיר של מרכז ההקאה במוח וגירוי של מערכת העיכול המשפיע אף הוא על המוח. גורמים נוספים המשפיעים על הסיכוי לבחילות הם מינון התרופה הכימותרפית, תדירות הטיפול ואופן מתן התרופה, כאשר מתן דרך הווריד עלול לגרום להופעת הבחילות מוקדם יותר. הסיכוי להופעת בחילות והקאות לאחר טיפול כימי גבוה יותר בקרב מטופלים צעירים, בקרב נשים ובקרב חולים שקיבלו טיפול כימי בעבר וסבלו מבחילות ומהקאות, למרות הטיפול המניעתי.

 

איך מטפלים? כיום ניתנות תרופות למניעת בחילות כחלק מהפרוטוקול הטיפולי בבית החולים לפני טיפול, במהלכו או אחריו. הטיפולים המקובלים הם:

 

קיטריל, זופרן: תרופות החוסמות את הקולטן 5HT3 ובכך מפחיתות את השפעת הכימותרפיה על מרכז ההקאה במוח. ניתנות לפני טיפול כימותרפי ובמהלכו דרך הווריד או כגלולה לבליעה.

 

פאלוקסי: אף היא תרופה ממשפחת חוסמי 5HT3, שניתנת באופן חד־פעמי לווריד לפני הכימותרפיה ומעניקה הגנה מפני בחילות והקאות למשך חמישה ימים.

 

פראמין: תרופה ותיקה החוסמת את המעביר העצבי דופאמין ובכך מפחיתה את השפעת הכימותרפיה על מרכז ההקאה במוח.

 

לוריוואן: תרופה ממשפחת הבנזודיאזפינים, מיועדת להרגעה ולהפחתת חרדה ובכך מסייעת להפחתת הסיכון לבחילות ולהקאות המוחמרות עקב החרדה.

 

אמנד: תרופה חדשה החוסמת את הקולטן NK1. ניתנת כטבלייה הנלקחת לפני הטיפול הכימותרפי וביומיים שלאחריו, או בעירוי לווריד כחצי שעה לפני הטיפול.

 

דקסמטזון: תרופה ממשפחת הסטרואידים הניתנת דרך הפה או דרך הווריד, יעילה בטיפול בבחילות ובהקאות חריפות ומאוחרות.

 

אקינזאו: שילוב של שתי תרופות – פלונוסטרון ונטופיטנט – הוא מתווה למניעת בחילות והקאות במהלך השלב הראשונה ובשלב המאוחר של הטיפול.

 

נשירת שיער

מדוע זה קורה? אחד החששות המרכזיים של חולי סרטן, ובמיוחד נשים: נשירת שיער נגרמת בשל העובדה שהטיפול הכימותרפי וההקרנות גורמים להרס לא רק של תאי הסרטן אלא גם של תאים בריאים, ובהם זקיקי השיער. עם זאת, בניגוד לתאים סרטניים, תאים בריאים מחלימים במהירות. לכן, אם ינשור השיער, הוא לרוב יצמח מחדש בתום הטיפולים.

 

שני שליש מהמטופלות דיווח על הפחתה בנשירת השיער. דיגניקאפ ()
שני שליש מהמטופלות דיווח על הפחתה בנשירת השיער. דיגניקאפ
 

 

איך מטפלים? לפני כשנה אישר מינהל התרופות האמריקאי, ה־FDA, את שיווקה של קסדה המונעת נשירה באמצעות קירור. הקסדה גורמת באמצעות הקירור לכיווץ כלי הדם בקרקפת ובכך היא מצמצמת את כמות הכימותרפיה החודרת לזקיקי השיער ומשפיעה עליהם. התוצאה היא עיכוב הנשירה.

 

המתקן, הקרוי DigniCap, נשלט על ידי מערכת מחשב המזרימה נוזל קר אל הקסדה במהלך הטיפול הכימותרפי. הקסדה מכוסה בקסדה נוספת המחזיקה את הקסדה במקומה ומשמשת כבידוד כדי למנוע את "בריחת הקור".

 

הקסדה לא רק מצמצמת את זרימת הדם לקרקפת ואיתה את הכימותרפיה, היא גם מאטה את חלוקת זקיקי השיער, מה שהופך אותם עוד פחות רגישים לכימותרפיה. הפעולה המשולבת הזו מפחיתה את השפעת הטיפול הכימותרפי על תאי זקיקי השיער, ובכך מפחיתה או מונעת כליל את נשירת השיער.

 

יעילות הקסדה המקררת נבדקה על 122 נשים העוברות כימותרפיה בשל סרטן שד, והנתונים הראו כי יותר מ־66% מהמטופלות דיווחו על הפחתה בתהליך נשירת השיער בזמן הטיפולים ואחריהם. תופעות הלוואי השכיחות ביותר אצל המשתמשות בקסדה המקררת כללו כאבי ראש, אי־נוחות בצוואר ובכתפיים וכאב בקרקפת בזמן השימוש בקסדה לזמן ארוך. הקסדה עדיין איננה בשימוש בישראל.

 

איבוד תיאבון וירידה במשקל

מדוע זה קורה? ההתרבות העצומה של הגידולים הסרטניים צורכת אנרגיה רבה ממשאבי הגוף. אחת התוצאות המובהקות של זה היא ירידה במשקל. תזונה תקינה דרושה לצורך ההחלמה, ולכן במהלך הטיפולים ישנה חשיבות עצומה להחזרת הגוף למאזן קלורי תקין.

 

איך מטפלים? הדרך הקונבנציונלית היא באמצעות דיאטנית המלווה את תהליך הטיפול, בונה תפריט מתאים, מוסיפה העשרה קלורית בהתאם לצורך, לעיתים בתוספת פורמולות מיוחדות העשירות בחלבונים, בפחמימות, בוויטמינים, במינרלים ובקלוריות.

 

בקרוב ניתן יהיה לצרוך אותו במשאף או גלולה. קנאביס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בקרוב ניתן יהיה לצרוך אותו במשאף או גלולה. קנאביס(צילום: shutterstock)

 

לפעמים זה לא מספיק: התיאבון של החולים במהלך הטיפולים עשוי להיפגע. אחד החידושים המשמשים בעשור האחרון הוא קנאביס רפואי. על פי נתוני משרד הבריאות אוחזים כ־26 אלף ישראלים ברישיון שימוש לקנאביס רפואי, מרביתם חולים במחלות סרטן, סובלים מכאבים כרוניים נוירופתיים או ממחלות דרכי עיכול או חולים פסיכיאטריים.

 

לטיפול בקנאביס בחולי הסרטן יש ערך לא רק בהגברת התיאבון אלא גם באמצעות שיכוך הכאבים. סכנת ההתמכרות נמוכה, תופעות הלוואי – ישנוניות, אופוריה או דכדוך – נסבלות על ידי רוב החולים, וכשהדבר מתבצע במינון מדויק ותחת השגחה רפואית, התוצאות מצדיקות את הטיפול.

 

לא בכדי קיימת עלייה של כמעט פי 15 במספר בעלי הרישיון לשימוש השנה בהשוואה ל־10 שנים קודם לכן. אבל את הרישיון לקבלת טיפול בקנאביס לא תקבלו מהר כל כך: מחסור ברופאים מומחים המאשרים קנאביס וביורוקרטיה מפרכת עדיין גורמים לחולים טרטורים והמתנה ממושכת עד לקבלת המרשם המיוחל.

 

כדי להשיג את הקנאביס יש לפנות לרופא מומחה (רופא כאב או רופא אונקולוגי). הרופא שולח המלצה למשרד הבריאות, ורופאי משרד הבריאות בודקים אם המטופל עונה לקריטריונים. אם הבקשה מאושרת יש לאסוף את הקנאביס הרפואי בנקודות חלוקה ספציפיות. בקרוב, כך הבטיח שר הבריאות, ניתן יהיה לקבל את הקנאביס גם בבתי המרקחת.

 

"כ־40% מ־26 אלף משתמשי הקנאביס הרפואי בישראל הם חולי סרטן", אומר פרופ' אילון איזנברג, מנהל היחידה לחקר הכאב בבית החולים רמב"ם. "הקנאביס פועל על מערכת קולטנים קנבינואידים משני סוגים – THC שעובד על המוח ו־CBD שפועל בשאר הגוף. כך הוא משפיע על מרכז הבחילה, מקל על הכאב, מסייע להגברת תיאבון ואף מקל על בעיות שינה. קיימת השערה שהקנאביס אף מפחית תהליכים דלקתיים בסביבת הגידול, ואולי גם בדרך זו הוא מקל על תופעות הלוואי של החולים".

 

לדברי פרופ' איזנברג, רופאים רבים עדיין נמנעים מהמלצה על קנאביס רפואי למטופלים בשל הרתיעה מהצורך בעישון או חשש להתמכרות, אולם בעתיד יתאפשרו אופציות מתן חדישות לקנאביס שיקלו על נטילתו: "פיתוחים טכנולוגיים יאפשרו ליטול כמויות מדודות של הקנאביס במשאף או בגלולה. במקביל, מאות מחקרים שמתבצעים כיום ברחבי העולם מנסים לזהות כמה ממאות מרכיבי הקנאביס שקרוב לוודאי חלקם פעילים בצורה ביולוגית, ואותם יהיה אפשר לבודד ולהציע דרכי טיפול נוספות לחולים".

 

כאב

שיכוך כאבים הוא חלק חשוב בטיפול הכולל בסרטן. הוא מסייע לחולה להתמודד טוב יותר עם המחלה, משפר את איכות החיים, מפחית דיכאון וגם מקל על המשפחה להמשיך לתמוך בחולה. הטיפול בכאב מאפשר גם לחלק גדול מהחולים לשוב למסלול החיים הרגיל, לעבודה, ללימודים ולחיי משפחה ולהשיג בחזרה את איכות החיים שאבדה בצל המחלה.

 

לטפל בכאב ולהחזיר את איכות החיים עד כמה שאפשר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לטפל בכאב ולהחזיר את איכות החיים עד כמה שאפשר(צילום: shutterstock)

 

הטיפול בכאב הוא מגוון וכולל תרופות משככות כאב הנלקחות דרך הפה, מדבקות, תרסיסים לאף, זריקות, תרופות במתן תוך־ורידי והקנאביס הרפואי. לצד הטיפול הקונבנציונלי עומדות לרשות החולה גם שיטות טיפול ברפואה המשלימה (ראו בהמשך). כל אלה מביאים לכך שכיום הכאב הפך לתסמין מינורי במהלך המחלה, שמטריד פחות ופחות את החולים.

 

רפואה משלימה

סקרים מהשנים האחרונות הראו שכ־45% מהישראלים משתמשים ברפואה משלימה. התחום עתיק היומין הזה, שהפך פופולרי כל כך, הולך ותופס תאוצה גם בתחום הטיפולים לסרטן. "95% מחולי הסרטן במדינות המערב מקבלים טיפול לא קונבנציונלי לצד טיפול קונבנציונלי", אומר ד"ר שחר לב ארי, מנהל המרכז לרפואה משלימה בבית החולים איכילוב, ששותף למחקרים רבים בתחום הטיפולים המשלימים. "על הדיקור הסיני קיימים מעל 20 אלף מחקרים רפואיים. הוכח בסדרה שלמה של מחקרים מבוקרים שהדיקור מסייע במגוון תופעות לוואי שנובעות מהטיפולים הכימותרפיים ושהוא משפיע על מערכות רבות בגוף.

 

"אין עדויות שהרפואה המשלימה מרפאת סרטן", מבהיר ד"ר לב ארי, "אבל אם יש מחקר עם 400 חולים שטופלו ביוגה והראו שהשפעת היוגה היא כמו כדור שינה, הרי שזו רפואה לכל דבר. מחקרים רבים הראו שהרפואה המשלימה משפרת את איכות החיים, ומכאן גם את סיכויי ההחלמה של החולים, בעוד שאצל אחרים, שסובלים מתופעות לוואי קשות של המחלה, נאלצים לעיתים לסיים את הטיפול הכימותרפי ולחרוץ את דינם".

 

הנה אפיקי הטיפול המרכזיים ברפואה המשלימה המקובלים אצל חולי הסרטן:

 

דיקור סיני

על פי הרפואה הסינית, קיימים בגוף 12 ערוצי זרימה עיקריים וערוצי משנה רבים, אשר לאורכם מפוזרות מאות נקודות דיקור בעלות השפעה על הזרימה. לפי תפיסה זו, מחלה היא מצב של הפרעה בזרימה ההרמונית של הצ'י, וכך – חסימה בזרימה תגרום להופעת כאב.

 

הענף היחיד ברפואה המשלימה שהוכח כמסייע לתסמינים. דיקור סיני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הענף היחיד ברפואה המשלימה שהוכח כמסייע לתסמינים. דיקור סיני(צילום: shutterstock)

 

מצבים של עודף צ'י באזור מסוים וחוסר במקום אחר מאוד אופייניים בתהליכי מחלה, ותפקידו של המטפל לזהות את חוסר האיזון ולתעל לאזור החסר את העודף מאזור אחר על ידי דיקור בנקודות ספציפיות. כמה מחקרים הראו שדיקור עובד דרך מנגנונים עצביים והורמונליים, מחקרים אחרים הראו שהוא משפיע דרך קליפת המוח.

 

הדיקור הסיני הוא הענף היחיד ברפואה המשלימה שהוכח כמסייע לתסמינים רבים ובהם כאב, עצירות, מצב רוח ירוד, בחילות, הקאות והפרעות שינה. הדיקור הסיני אסור לחולים הסובלים מחולשה, לבעלי נטייה לדימומים או לחולים בעלי ספירות דם נמוכות העלולים ללקות בזיהומים. הדיקור בישראל, אגב, מתבצע במחטים סטריליות חד־פעמיות.

 

 

 

רפלקסולוגיה

טכניקה לטיפול במגע בעזרת כפות הרגליים, לרוב ללא שימוש באביזרים נוספים. היא נעשית לרוב כשהמטופל יושב או שוכב בלבוש מלא. לעיתים משלבים בשיטה גם טכניקות נוספות התומכות בה כמו תרגילי נשימה, תרגילי דמיון ותנועה.

 

שיאצו

מבוססת בעיקר על לחץ ומגע של האצבעות והידיים בנקודות שונות בגוף. השיטה אפקטיבית להקלה בעצירויות, הידועה כתופעת לוואי חמורה שכיחה של חלק מהטיפולים הכימותרפיים והתרופות נוגדות ההקאה. שיאצו יעילה גם לבחילות ולהקאות, ולכאבים בעצמות הנגרמים מהתרופות וינקריסטין ונופוגן. כמו כן שיאצו מקל על חרדות, על מצב רוח ירוד ועל בעיות שינה.

 

דמיון מודרך

שיטה המשמשת להעצמת כוחות הריפוי הטבעיים בעזרת שימוש בדמיון. מחקרים שונים הראו שבאמצעות דמיון מונחה ניתן לשפר תסמיני כאב, בחילות ומצב רוח ירוד. השיטה אינה מתאימה לבעלי נטייה לחוסר יציבות נפשית, למצבי חולשה או למטופלים שמתקשים בהפעלת הדמיון.

 

צמחי רפואה

כשליש מהתרופות הקונבנציונליות פותחו מצמחים. כל צמח כולל בתוכו פרט לחומר הפעיל מרכיבים רבים שהראו תכונות העשויות לסייע להקלה ולריפוי של תהליכים חולניים בגוף. כך, למשל, הצמח כורכומין הראה תכונות אנטי־דלקתיות ואולי גם נוגדות סרטן, ואילו הג'ינג'ר נמצא כעשוי לסייע לטיפול בבחילות.

 

מסייע נגד הבחילות. ג'ינג'ר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מסייע נגד הבחילות. ג'ינג'ר(צילום: shutterstock)

 

חלק גדול מהצמחים הם בעלי פעילות נוגדת חמצון המסייעת בתהליך הריפוי של הגוף. טיפול בצמחי מרפא חייב להיעשות תוך היוועצות עם הרופא המטפל, שכן ישנם צמחים העלולים להחמיר את תופעות הלוואי ואחרים שאף עלולים לפגום באפקטיביות של הטיפול.

  

מה עזר לי להתמודד עם תופעות הלוואי?

אורה אנקורי, בן 52 מלוד, חולה בסרטן גרורתי במעי ובכבד

"הטיפול שעזר לי יותר מכל הוא הדיקור. עברתי סדרת ניתוחים קשה, והבנתי שאחריהם אני צריכה עזרה בנוסף לרפואה הקונבנציונלית. מה שסייע לי היה הדיקור הסיני שהוכיח את עצמו אחד לאחד. אם הייתי מגיעה חלשה ובקושי יכולתי לעמוד על הרגליים, הכאבים שהיו לי פשוט נעלמו לחלוטין תוך שעה מהטיפול".

 

ליעוז וילדר, בן 18 מחיפה, החלים מברקיט לימפומה

"רוב הזמן סבלתי מבחילות, מכאבי שרירים, וכל שינוי בספירות הדם גרם גם לכאבי גב קשים. מה שכן עזר הוא להיות באווירה של שמחה וצחוק. אמא שלי איילת דאגה שתמיד יהיה שמח. כל יום היו מגיעים חברים לפי רשימה מסודרת, היינו רואים המון־המון את הסדרה 'חברים' שתמיד גרמה לי לצחוק. האנרגיות החיוביות האלה עזרו לי להתמודד".

 

רמי מופן, בן 26 מחולון, החלים מהודג'קין לימפומה

"חליתי ממש אל תוך השירות הצבאי והייתי במצב נפשי מאוד מדוכדך. תופעת הלוואי הכי קשה הייתה הבחילות, אבל סמכתי על הרופאים שדאגו לתת לי תרופות לכל תופעת לוואי הכי קטנה. כשהחלו הבחילות, טופלתי ישר בעירוי בתרופה מונעת בחילות, וגם בטיפולים בבית המשכתי לפי הצורך בתרופה הזו. שאר תופעות הלוואי היו בסך הכל נסבלות".

 

איילה מהריק, בת 65 מנתניה, חולה בלימפומה

"לי באופן אישי לא עזרו התרופות נגד בחילות. עדיין הרגשתי במהלך הטיפולים בחילות קשות וכאבי בטן עזים. בטיפולים הראשונים כל מה שיכולתי להכניס לפה היה קרטיב, אבטיח ושתייה. בסוף פניתי לדיקור סיני ולייעוץ תזונתי מתאים. הייתי מציעה לאנשים, גם אלה שלא מאמינים ברפואה המשלימה, לפתוח את הראש ולנסות. זה עוזר לא רק לסימפטומים, אלא גם מעצים את כוח הריפוי".

 

אייל דותן, בן 45 מרעננה, חולה בסרטן הכליה

"שכבתי במחלקה האונקולוגית בתל השומר במצב הכי רעוע. אני איש של רפואה ולא מאמין כל כך בטיפולים אלטרנטיביים, אבל החלטתי לנסות טיפול שיאצו במרכז טל לרפואה אונקולוגית אינטגרטיבית. מהרגע הראשון ההשפעה הייתה דרמטית. המגע של המטפל עזר לי להתגבר על מכשולים נפשיים, פתח לי את הריאות ופשוט עשה טוב בגוף. הייתי במצב הכי קשה בחיי, אחרי ניתוחים, ופתאום חשתי שהנפש שלי עולה מעלה. הטיפול נתן לי תחושה שיש תקווה".

 

זוהר מור, בת 47 מקיבוץ רמת־יוחנן, החלימה מסרטן שד

"מעולם לא עישנתי, וכשהציעו לי קנאביס רפואי להקלת הכאבים מאוד נרתעתי. לא היו לי כוחות נפשיים להתעסק עם זה. אבל אמא שלי ראתה עד כמה אני סובלת ולחצה עליי לנסות. הגיעה אליי מתנדבת שלימדה אותי איך מעשנים, והשיפור היה דרמטי. הייתי בשליטה מלאה, טופלתי בקנאביס במשך כחצי שנה, לא הרגשתי צורך לעשן יותר מהמינון הדרוש, וגם לא הידרדרתי לעישון סיגריות. הקנאביס עזר גם בהיבט הנפשי וגם בהיבט הרפואי, הוא הקל דרמטית על הכאבים ושיפר את מצב הרוח, יחד עם ציור שבו התחלתי לעסוק. כיום אני ממשיכה להתנדב באגודה למלחמה בסרטן ומדריכה אחרים כיצד להתמודד עם המחלה, גם באמצעות הקנאביס וגם באמצעות ציור".

 

הכתבה מתפרסמת ב"זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות".

 

ייעוץ רפואי: ד"ר וילמוש מרמרשטיין, יו"ר האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ולרדיותרפיה ומנהל השירות האונקו־אורולוגי במרכז הרפואי סורוקה, וד"ר שחר לב ארי, מנהל המרכז לרפואה משלימה משולבת בבית החולים איכילוב.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סובלים מהפרעה בזרימה ההרמונית של הצ'י? דיקור סיני
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים