התוכנית לפתרון משבר עמונה וחצי מטר הכביש שעלול לסכל אותה
על שולחנו של היועמ"ש הונחה הצעה להקים מחדש את הבתים שיפונו ב-11 חלקות שעליהן, ככל הנראה, אין דורש. אולם, חצי מטר מרוחב כביש הגישה שגולש לאדמות פרטיות עלול להכשיל את המתווה
פרסום ראשון: ועדת ההסדרה לפינוי עמונה, שהוקמה בשנה שעברה על ידי שרת המשפטים איילת שקד, התכנסה היום (ה') בלשכתו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. בסיום הפגישה היועץ המשפטי נתן ארכה לצוותים להציג תוכניות לבחינת המתווה החדש לנכסי הנפקדים ב-11 חלקות שעליהן, ככל הנראה, אין דורש. מנדלבליט שלח את הצוותים לבחון את האפשרויות ולשוב עם פתרונות ותכנון לבעיות שמוליד המתווה, בהם הוספת חצי מטר לכביש הגישה ליישוב.
גורמים המעורים בפרטים אמרו כי נציגים של משרד המשפטים ואנשי המִנהל האזרחי הניחו על שולחנו של מנדלבליט הצעה לפתרון פינוי הבתים, לפיה הם יוקמו מחדש ב-11 חלקות שעליהן לא הגישו הפלסטינים התנגדות.
לפני כחודש הורה היועמ"ש לבחון את מתווה נכסי הנפקדים בפרשת אדמות עמונה, והנחה את אנשי המִנהל האזרחי לפרסם התנגדויות לשטח. במהלך 30 ימים שניתנו למהלך הוגשו למנהל התנגדויות על 24 חלקות מתוך 35 קיימות, מה שהותיר 11 חלקות שעליהן אין דורש. הדבר הפתיע את נציגי המנהל ומשרד המשפטים, שעמלו על הצעה לפתרון ולפיו יועתקו הבתים לאותן 11 חלקות ששטחן גדול מ-70 דונמים.
אלא שבעיה אחת עלולה לגרום לכל הפתרון לקרוס. כביש הגישה ליישוב שעל פי התקנות אמור להיות 5 מטרים (4 מטר כביש, ועוד חצי מטר בכל צד לשולי הדרך) .על פי בדיקה שערכו אנשי המנהל התברר כי חצי מטר בכביש הגישה פולש לאדמות פרטיות, ומשום כך אין אפשרות להשאירו.
גורמים בימין מציינים כי אם המתווה הנוכחי יידחה הם יפעלו במרץ להתניע מהלך של חוק ההסדרה שאותו מנסים לקדם כבר כמה חודשים.
עמונה היא המאחז הבלתי חוקי הגדול ביותר בשטחים כיום: היא מונה 40 משפחות וכ-200 ילדים, פעוטונים ומעונות יום. המאחז החל כאתר חפירה ארכיאולוגי סמוך להתנחלות עפרה והלך וגדל: ב־2006 הורה בג"ץ להרוס כמה בתים שנבנו שם באופן קבוע. שמונה שנים לאחר מכן קבעו השופטים שיש לפנות את היישוב כולו מכיוון שנבנה על קרקעות פלסטיניות פרטיות.
בעקבות הפגישה נמסר: "היום התקיים דיון בנושא עמונה בראשות היועץ המשפטי לממשלה ובהשתתפות בכירי משרד המשפטים, חברי ועדת ההסדרה וגורמים נוספים. זאת, בהמשך לדיון הקודם בנושא שבעקבותיו פורסמה הכוונה של המנהל האזרחי להכריז על חלקות מסוימות הסמוכות למאחז כנכסי נפקדים. בדיון הוצגו החלקות שביחס אליהן לא הוגשו השגות, ונדונה האפשרות התכנונית להסדיר בנייה בהן. הגורמים המקצועיים עמדו על הקשיים התכנוניים המתעוררים בהקשר זה.
"לאור זאת, ביקשה ועדת ההסדרה פרק זמן קצר נוסף לצורך בחינת הנושא התכנוני. היועץ המשפטי לממשלה קיבל את בקשת ועדת ההסדרה וסיכם כי לאור הדברים שהוצגו, טרם בשלה העת להידרש לסוגיות המשפטיות העומדות על הפרק. הדברים ישובו וייבחנו לאחר קבלת התייחסות ועדת ההסדרה לנושא התכנוני".