שתף קטע נבחר

"שופטים באדום", גרסת האי השכן

פרשת שחיתות ענקית התפוצצה בכדורגל הקפריסאי. שופטים, עסקנים וגם כדורגלנים מעורבים במכירות משחקים בליגה הבכירה. נדב יעקבי על מטעני חבלה, פיצוצים ובעיקר פרשה שמסרבת להירגע

בחודש פברואר 2015 התייצב שופט הכדורגל הקפריסאי הבינלאומי מריוס פאנאיי בפני כמה עיתונאים זרים המוצבים בניקוסיה וחשף בפניהם את הסוד הגלוי ביותר בכדורגל הקפריסאי: שחיתות קשה ותרבות של מכירות משחקים.

 

כולם בקפריסין ידעו על כך, אבל עד אז אף אחד לא דיבר. בטח שלא בפומבי. אבל פאנאיי בן ה-34, שידע שהוא מסכן את הקריירה שלו ואולי אפילו את חייו, אמר: "הרגשתי שאני חייב לצאת ולדבר, כך שסוף סוף העולם כולו יידע מה קורה כאן, וכדי שהרשויות יתחילו לטפל בנושא ולתקן את מה שהתקלקל בתחום שהקדשתי לו את חיי".

 

השחיתות הגיעה גם לקפריסין. אוהדי אפואל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השחיתות הגיעה גם לקפריסין. אוהדי אפואל(צילום: AFP)

 

הדברים של השופט הבכיר הגיעו אחרי שבמהלך החודשים שקדמו לדבריו היו לא פחות מחמישה אירועים שונים בהם אירעו תקיפות אלימות – מטעני חבלה ופיצוצים - בבתים ומכוניות של שופטי כדורגל ובני משפחותיהם.

 

בינואר החליטו שופטי הכדורגל בקפריסין לצאת לשביתה של שבוע אחרי שמטען חבלה התפוצץ בביתה של אמו המבוגרת של שופט בכיר. כמה ימים לאחר מכן מטען צינור הרס מכונית השייכת לאשתו של שופט אחר. המשטרה הודיעה שפתחה בחקירה אבל עד עתה לא בוצעו מעצרים. מטען צינור נוסף התפוצץ בבניין איגוד השופטים הקפריסאי בניקוסיה וגרם לנזק כבד. 

 

חרלמבוס סקפוליס, מזכיר איגוד השופטים, היה בהלם כאשר ראה את הנזק לבניין. "כשהגעתי הכל היה הרוס. חלונות שבורים, ריהוט מנותץ. הבטתי מסביב ואמרי לעצמי: זה כבר לא מצחיק. הגענו לנקודה שקפריסין הפכה להיות המדינה המסוכנת ביותר בעולם להיות שופט כדורגל". סקפוליס הוסיף בראיון לעיתון האנגלי "גארדיאן", שפירסם בשבוע שעבר תחקיר מקיף בנושא: "הבעיה היא שאף אחד לא נתפס ואף אחד לא נענש על המעשים הנפשעים הללו. אם אתה שופט בכיר, אתה מודאג בגלל שאתה פשוט לא יודע מתי יגיע תורך".

 

קבוצה קיקיונית שאף אחד לא יודע מי היא לקחה אומנם אחריות על הפיצוצים, אולם לכולם ברור שמדובר בשליחים של סינדקטים שמארגנים את ההימורים הלא חוקיים. הסינדיקטים האלו פועלים בעיקר במזרח הרחוק – מאלזיה, סינגפור, אינדונזיה – אולם יש להם שליחים בכל רחבי העולם.  קפריסין הפכה ליעד מועדף על הסינדיקטים הללו, בעיקר בשל העובדה שמדובר בליגה קטנה יחסית, שקל באופן יחסי לשחד בה שחקנים, עסקנים – ובעיקר שופטים.

 

יכולה להיות עצובה. אוהדת בקפריסין (צילום: getty imeges) (צילום: getty imeges)
יכולה להיות עצובה. אוהדת בקפריסין(צילום: getty imeges)
 

 

כשפאנאיי פתח את הפה לפני כשמונה חודשים, הוא לא עצר באדום. "הבעיה מתחילה בליגות הנמוכות והיא מושרשת מאוד. ושופטים שגדלו בשיטה הזו, של הטיית משחקים וקבלת החלטות לא נקיות, מגיעים לבסוף לליגות הבכירות. הרבה יותר קל להתנהג כך בליגות הבכירות אם אתה רגיל לעשות כך כבר שנים". פאנאיי טוען כי השופטים הפכו להיות מומחים בלשרוק לפנדלים לא מוצדקים, עבירות שלא היו ולא נבראו, כרטיסים צהובים ואדומים ללא סיבה, ועוד ועוד.

 

פאנאיי סיפר שהשופטים ממלאים הוראות שהם מקבלים מגבוה, בעיקר מאנשים בכירים בהתאחדות הקפריסאית, לאו דווקא תמורת כסף, אלא טובות הנאה אחרות: קידום מהיר, קבלת תג בינלאומי, מה שמאפשר לקבל שכר גבוה בניהול משחקים בגביעי אירופה, ולעיתים גם "סידור" של לקוחות חדשים לאחד מבני המשפחה.

 

פאנאיי הצביע על מעשי שחיתות נוספים. למשל, העובדה שהטלוויזיה הממלכתית חתמה לפני כמה שנים על חוזה לשידור משחקי הליגה האלבנית – שלא מעניינת כמובן אף אחד – וכל זאת בהשפעת ראשי ההתאחדות הקפריסאית. למה? לטענתו של פאנאיי היה מדובר בחלק מעיסקה לשידור משחקים נוספים. ב-2013 שילמה הטלוויזיה הממלכתית 2.38 מיליון יורו על זכויות שידור של אירועי ספורט, כאשר 2.2 מיליון מתוכם שולמו לארבע חברות זרות – שכולן קשורות בצורה זו או אחרת לאחד מראשי ההתאחדות הקפריסאית. שלוש מאותן חברות רשומות באיי סיישל והאחרת באיי הבתולה – מקלטי מס מוכרים.

 

משחקים מוטים מראש? אצטדיון GSP בניקוסיה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
משחקים מוטים מראש? אצטדיון GSP בניקוסיה(צילום: gettyimages)
 

 

פאנאיי סיפר כי במהלך הקריירה ביקשו ממנו שלוש פעמים להטות תוצאות של משחקים: פעם אחת ע"י עיתונאי המקורב לקבוצה בליגה השלישית, פעם נוספת ע"י אדם המקורב למאמן בליגה הרביעית ובפעם השלישית מאנשים המקורבים לקבוצה בליגה הראשונה.

 

"לשופטים יש הרבה כוח והם יכולים לקבוע את גורל המשחק בהחלטות גדולות וגם קטנות. וכמובן תלוי גם אם המשחק מצולם בטלוויזיה או לא. ואם אין מצלמות, הם יכולים לעשות הרבה יותר". מאז שמריו פאנאיי פתח את הפה, הוא הפסיק לשפוט בקפריסין ובשל החשש לחייו ולחיי משפחתו עבר לבריטניה.

 

הציבור בקפריסין נחלק לשניים בעקבות הגילויים המסעירים. הרוב האמינו לדבריו, אולם אחרים טענו כי מדובר בחלק ממלחמות פנימיות באיגוד השופטים וסגירת חשבונות אישיים. אולם בבלגיה חשבו אחרת. פרנצ'סקו בראנקה, מנכ"ל "פדרבט", הגוף היושב בבריסל ומטפל בכל מה שקשור למכירות משחקים בכדורגל העולמי, הרעיף מחמאות על פאנאיי וקבע כי מדובר באדם אמיץ.

 

הציבור חלוק בדעותיו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
הציבור חלוק בדעותיו(צילום: אורן אהרוני)

 

"קראנו את ההאשמות שלו ושמחנו מאוד", אמר בראנקה. "מבחינתו הליגה בקפריסין היא אחת הליגות המושחתות ביותר בעולם. ההערכה המקצועית שלנו היא שקפריסין היא סוג של 'בית ספר' למכירות משחקים, והרבה שחקנים זרים שמשחקים בקפריסין מייצאים לאחר מכן את השיטה לליגות אחרות לשם הם עוברים". המצב כל כך קשה עד שסוכנויות ההימורים הגדולות הפסיקו להציע הימורים על הליגה הקפריסאית. "שום דבר לא משתנה משנה לשנה", אמר בראנקה בראיון ל"גארדיאן". "במדינות כמו קפריסין זו כבר לא תחרות של כדורגל אלא יותר תרגיל במכירות משחקים, ולצערי השופטים הם חלק מהבעיה".

 

ספירוס נאופיטידס, נשיא איגוד הכדורגלנים, החליט גם הוא שהגיע הזמן לעשות סוף לבלגן. בתקופה האחרונה הוא נאלץ לטפל בשחקנים זרים שקיבלו איומים ברצח. נאופיטידיס טוען כי מקור הבעיה היא המשבר הכלכלי הקשה שעבר על קפריסין ב-2012. מה שקרה אז בין היתר, ששחקנים נאלצו להמתין חודשים רבים עד שקיבלו את שכרם, ולעיתים לא קיבלו אותו כלל, או שקיבלו אחוזים ספורים ממה שהגיע להם. מועדונים עם תקציב של 25 מיליון יורו נאלצו לפתע לפעול עם תקציב של 1.5 מיליון, והחובות רק הלכו ותפחו, ואיגוד הכדורגלנים הבינלאומי ייעץ באותם ימים לשחקנים זרים שלא לחתום בקבוצות בקפריסין.

 

נאופיטידיס מסביר: "מה שקרה אז שהרבה עסקים בקפריסין שנקלעו לקשיים ראו בכדורגל מקור מצויין להרוויח כסף באמצעות הימורים לא חוקיים. יש 350 שחקנים בליגה הראשונה ועוד 280 בליגה השנייה. עבור הרבה מועדונים מכירת משחקים הייתה דרך חדשה לייצר הכנסות. לשחקנים נאמר שאם הם רוצים לקבל את שכרם, הם ייאלצו לשתף פעולה".

 

הגיעה עד לרבע גמר הצ'מפיונס. אפואל ניקוסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
הגיעה עד לרבע גמר הצ'מפיונס. אפואל ניקוסיה(צילום: AP)

 

בשנה שעברה איגוד השחקנים ערך ניסוי של חודשיים שבו התאפשר לשחקנים לדווח באופן אנונימי אם הם חשדו שמשחק מסויים היה "מסודר". התוצאות היו מדהימות: 67 אחוזים משחקני הליגה הראשונה ו-71 אחוזים משחקני הליגה השנייה הודו שהיו מעורבים במשחקים מכורים. 23 אחוזים מהנשאלים הודו כי פנו אליהם באופן ישיר בקשר ל"סידור" משחקים, או באמצעות ראשי המועדונים לפני המשחקים או במהלך ההפסקה, כאשר רק בעלי הבית יכולים להיכנס לחדרי ההלבשה.  נאופיטידיס: "למרות ששני שליש משחקני הליגה הראשונה מודעים לבעיה, הם מפחדים לדבר על כך באופן גלוי. לכן היה חשוב שנעשה את הניסוי האנונימי".

 

לא מפתיע שבהתאחדות הקפריסאית לא אהבו את ההתפתחויות האחרונות, ובמיוחד לא את כתבת התחקיר שפורסמה ב"גארדיאן", שאתר האינטרנט שלו הוא אחד הפופולריים בעולם. הפירסום גרם לכך שהסיפור הפנימי בקפריסין זכה לתהודה עולמית עצומה. הצעד הראשון שעשתה ההתאחדות זה להעמיד את נאופיטידיס לדין משמעתי על כך ש"גרם נזק לתדמית של הכדורגל הקפריסאי". נאופיטידיס לא מתכוון לשתוק ולא מתכוון לוותר. "אני לא יכול לקבל מצב שכזה, נסיון למנוע ממני את חופש הביטוי בזמן שבו יש נסיון לשכנע את השחקנים לדבר".

  

"בסופו של דבר הפירסום הגדול עזר, כי הוא מיקד את תשומת הלב בבעיה. אבל התגובה של ההתאחדות היא מוגזמת ורק מוכיחה עד כמה האנשים שם בפאניקה. המסר שהם שולחים הוא: 'אנחנו לא רוצים שמישהו ידבר על הנושא'".  "הם מאשימים אותי בגרימת נזק תדמיתי, אבל בסך הכל אמרתי את מה שכולם יודעים. והמצב הוא רע מאוד, מושחת מאוד. הרבה מאוד כסף מעורב כאן. אנחנו מדברים על מיליונים רבים וזה מגיע להרבה מאוד אנשים, כולל הבכירים ביותר".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בינתיים התופעה לא נעצרת. יו"ר ההתאחדות קוסטקיס קוטסוקומניס פירסם בדף הפייסבוק שלו שהמשחק בין אא"ל לימאסול ואפולונאס בליגה השנייה, חשוד כ"מכור", אחרי שהתברר שהיו עליו הימורים גבוהים באופן לא רגיל.  זה היה המקרה הראשון כזה העונה בקפריסין, ומדובר באירוע שמטופל ע"י אופ"א.  בעונה שעברה אופ"א טיפלה ב-21 משחקים חשודים שכאלה ובסה"כ היו 59 מקרים כאלו בשנים האחרונות.

 

בדרך כלל לא ניתן להוכיח כי המשחקים הללו אכן "סודרו" מראש, אולם יש יותר מדי נורות אדומות.  ההתאחדות הקפריסאית טוענת כי היא מתכוונת להילחם בתופעה ולכן כל קבוצה שתופיע כחשודה מבחינת אופ"א, תיקנס בשלב ראשון ב-5,000 יורו. מקר נוסף יביא לקנס של 10,000 יורו. מקרה שלישי? ההתאחדות תפסיק את העברת הכספים המגיעים לקבוצה.  בנוסף, קבוצה שזה יקרה לה בפעם הרביעית, תיענש בהפחתת 3 נקודות, ואז 6 נקודות במקרה הבא ו-9 נקודות במקרה השישי. אם זה יקרה בפעם השביעית – הקבוצה תרד ליגה. מאמן או יו"ר שקבוצה שלו תופיע כחשודה ארבע פעמים בעונה, יושעה לשנתיים.

 

הפרשה החדשה יצרה גם סכסוך בין קפריסין והאחות הגדולה יוון. בכל מדינה טוענים שהכדורגל במדינה האחרת מושחת יותר. אלכסיס קויאיס, הנשיא של לאריסה היוונית, בא בטענות קשות אחרי התיקו 2:2 מול הראקליס. אחד השערים שספג השוער שלו, הארגנטיני מתיאס דגרה, היה בעיניו חשוד. דגרה שיחק בעונה שעברה באא"ל לימאסול הקפריסאית.  קויאיס אמר אחרי המשחק: "יש יופי בכדורגל אבל יש גם צד אחר במשחק, ולכן קרה מה שקרה. במיוחד כשאנחנו מדברים על שחקנים שמגיעים מליגות חשודות".

 

קויאיס לא עצר שם וסיפר כי לפני כמה שנים היה במשחק גביע אירופה בין אתניקוס אכנאס מקפריסין ופרטיזני טיראנה מאלבניה ונדהם כאשר ראה ביציע לא פחות מ-40 "אוהדים" עם מחשבים ניידים. "בחיים שלי לא ראיתי דבר כזה. אני לא תמים, אני יודע מה בדיוק קרה שם". יו"ר ההתאחדות הקפריסאית לא נשאר חייב והגיב: "אני מציע לקויאיס, שיזכור שמי שגר בבית זכוכית, עדיף שלא יזרוק אבנים. בשנה שעברה הכדורגל היווני קיבל 55 התראות מאופ"א על משחקים החשודים כמכורים".

 

אבל יכול להיות שהמצב לא באמת ישתנה למרות כל המאמצים. ניקוס קרטקוליס, יו"ר איגוד הספורט הקפריסאי, שמלמד ניהול ספורט באוניברסיטת ניקוסיה, אומר: "השחיתות חדרה לכל פינה בקפריסין. זו לא בעיה שקשורה אך ורק לספורט, אלא לחברה הקפריסאית כולה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה: אביגיל עוזי
שחיתות בכדורגל הקפריסאי
צילום אילוסטרציה: אביגיל עוזי
מומלצים