שתף קטע נבחר

 

בכיר בקונגרס: "נתניהו משך את השטיח תחת רגלינו"

הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם, שתמך בהגדלת סכום הסיוע הביטחוני של ארה"ב לישראל, תקף בחריפות את ראש הממשלה בעקבות החתימה על הסכם הסיוע: "ביבי עשה טעות. איך אתה נותן יד להסכם שמנטרל את כוחם של חבריך בקונגרס ושל הנשיא הבא?"

 

 

טקס החתימה על הסכם הסיוע    (צילום: רויטרס)

טקס החתימה על הסכם הסיוע    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בתום משא ומתן ממושך ולא מעט מחלוקות בין הצדדים, נחתם בוושינגטון הסכם הסיוע של ארה"ב לישראל, שיעניק לישראל סכום של 38 מיליארד דולר למשך עשור. אלא שלא כולם מרוצים. אחד כזה הוא הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם, יו"ר ועדת המשנה להקצבות הסנאט, ומי שתמך בהגדלת הסיוע לישראל ובפועל עיכב את חתימת ההסכם. הוא צוטט ב"ג'ואיש ג'ורנל" מותח ביקורת חריפה על ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

"זה מה שהייתי רוצה לומר לביבי: כשחברי קונגרס מגיעים לישראל אתה עושה עבודה נהדרת בלדבר על צורכי המדינה ועל האיומים. ובכן, אל תספר לנו על כל הצרכים, כשכאשר אנחנו מנסים לעזור לך אתה מושך את השטיח מתחת לרגלינו. אני לא חושב שזה טוב לישראל", תקף גרהאם בשיחת ועידה עם מנהיגי קהילות יהודיות בארה"ב.

 

לינדזי גרהאם ונתניהו בימים אחרים (צילום: EFP) (צילום: EFP)
לינדזי גרהאם ונתניהו בימים אחרים(צילום: EFP)

לטענת גרהאם, נתניהו חתם על מכתב שאומר כי לא יקבל כל עזרה נוספת מעבר להסכם - שאותו כינה הסנאטור מדרום קרוליינה אבסורדי. "איך אתה עושה זאת?" שאל גראהם באופן רטורי. "אני מתכוון, איך אתה נותן יד להסכם שמרשה לעצמו לנטרל את כוחם של הקונגרס ושל הנשיא הבא? אני לא חושב שזה ראוי לחתום על הסכם שמנטרל אותי ואת הקולגות שלי".

 

גרהאם העלה את האפשרות שנתניהו חתם על ההסכם עם ממשל אובמה משום שיש לו "בעיות פוליטיות בארץ והוא רוצה להראות שהוא יכול לעבוד עם אובמה. ביבי קיבל החלטה שהוא רוצה לעשות עסקה עם אובמה. אני הולך לדחות את זה. נראה מה ביבי יעשה. אבל אני אגיד לכם עכשיו, מנקודת מבטי, ראש הממשלה עשה טעות, ולמעשה יצר מצב שבו חבריו בקונגרס, משני צדי המתרס, לא יוכלו לעזור לישראל אחרי כהונת הנשיא הנוכחי".

 


"אני חושב שביבי נמצא בנקודה לא טובה מבחינה פוליטית", טען גרהאם והוסיף: "אתם יודעים מה? אנחנו לא ניתן להסכם הזה להפוך למשהו שהוא מסוכן עבור האיזון בממשל שלנו. אנחנו לא ניתן לנשיא הזה לקחת את הכוח של הקונגרס כשזה מגיע ללעזור לשותפות שלנו. ובסופו של דבר, אני אומר לחבריי בישראל: הקונגרס הוא חבר שלכם. אל תמשכו את השטיח מתחת לרגלינו".

 

גרהאם ציין גם כי לדעתו המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ היה נותן עסקה הרבה יותר טובה לישראל, ואף הוסיף שגם הילרי קלינטון ("אני לא יודע אם היא תזכה") יכלה להיות הרבה יותר נדיבה לישראל.

 

ההסכם מסדיר את הסיוע הביטחוני שתקבל ישראל מ-2019 עד 2029. לפי ההסכם, ישראל תקבל 38 מיליארד דולר. כחמישה מיליארד דולר ישמשו לסיוע לטובת הגנה מפני טילים, שלראשונה יהיו חלק אינטגרלי מההסכם ולא כפי שהיה עד כה כתוספת מיוחדת שהקונגרס מאשר כל שנה.

 

מעמד החתימה בוושינגטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעמד החתימה בוושינגטון(צילום: רויטרס)

 

סלע המחלוקת המרכזי בשיחות נסוב סביב סוגיית ההמרה לשקלים. בהסכם הקודם השתמשה ישראל ב-26.3% מחבילת הסיוע לרכישות בשקלים בתעשיות הביטחוניות בארץ. בתחילת המשא ומתן התעקש הממשל האמריקני שההמרה תיפסק מהיום הראשון, דהיינו שישראל לא תוכל להשתמש באף דולר אמריקני לרכישות בשקלים בארץ, ותצטרך להפנות את כל הרכישות למשק האמריקני.

 

ישראל התחייבה לשמור על גובה ההסכם ולא לבקש תוספות בקונגרס בנושא ההגנה מפני טילים. בהסכם הוכנס סייג אחד, שיאפשר שינוי במקרה של עימות ביטחוני דוגמת ההתרחשויות במבצע צוק איתן,

כשישראל פנתה לאמריקנים ותוך פחות משבועיים קיבלה צ'ק על סך 220 מיליון דולר להצטיידות.

 

תת-אלוף במיל' יעקב נגל, ממלא מקום ראש המטה לביטחון לאומי שהשתתף בטקס החתימה, הודה כי התנגדותו של גרהאם עיכבה את החתימה על ההסכם. "הוא חשב שאנחנו צריכים לקבל יותר ושלא צריך לחתום. הוא רצה לתת לנו תוספת חד-פעמית ב-2017 של 300 מיליון דולר מעבר ל-3.1 מיליארד שאנחנו מקבלים בהסכם הקודם. אנחנו חשבנו שלא צריך לפרוץ את ההסכם. ראש הממשלה דיבר איתו ואמר לו שזה לא נראה לו נכון".

 

ברק אובמה. גרהאם: "ביבי רוצה להראות שהוא יכול לעבוד איתו" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ברק אובמה. גרהאם: "ביבי רוצה להראות שהוא יכול לעבוד איתו"(צילום: EPA)

הוא אמר עוד בהקשר זה כי "נוצרה התנגדות גדולה בממשל, ולכן הצענו להם והם הסכימו – שניתן מכתב שבו אנחנו מתחייבים שאם בקונגרס ייתנו לנו בשנתיים האחרונות להסכם הישן יותר מאשר 3.1 המיליארד שיש בהסכם – נחזיר להם את הכסף. היו כבר מקרים כאלה בעבר. גרהאם לא היה מרוצה מזה. ראש הממשלה דיבר איתו ואמר לו שאם אני צריך לבחור בין הסכם יציב לעשור לבין עוד 300 מיליון ל-2017 אני מעדיף לחתום לעשור קדימה. גרהאם לא השתכנע".

 

ביקורת על נתניהו נשמעה גם מכיוונו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק. במאמר שפרסם ב"וושינגטון פוסט" והן בסדרת ראיונות שהעניק לכלי התקשורת בישראל, אמר ברק בין היתר על נתניהו כי "התנהלותו הפזיזה סיכנה את ביטחון ישראל. הנזק שנגרם ליחסים עם הבית הלבן בשל התנהלותו חסרת האחריות נגלה מעל לכל ספק".

 

גם הוא לא חסך בביקורת על נתניהו. אהוד ברק (באדיבות תנועת דרכנו) (באדיבות תנועת דרכנו)
גם הוא לא חסך בביקורת על נתניהו. אהוד ברק(באדיבות תנועת דרכנו)

"ישראל תקבל 3.8 מיליארד דולר בשנה - תרומה חשובה לביטחון, אבל הרבה פחות ממה שיכולנו לקבל לפני שראש הממשלה

בחר להתערב בצורה בוטה בפוליטיקה האמריקנית", הוסיף ברק.

 

בסביבת נתניהו מיהרו להשיב אש: "ברק, שסיפר לכל העולם שראש הממשלה פגע ביחסים עם ארה"ב, צריך ביום זה לאכול את הכובע במקום לפרסם מאמרים שקריים". בליכוד מסרו כי "מדובר בדברי הבל שנכתבו על ידי ראש הממשלה הכושל בתולדות ישראל, שממשיך לגחך עצמו לדעת בעוד ניסיון קאמבק פאתטי".

 

דבריו של ברק מצטרפים לביקורת שהושמעה בימים האחרונים נגד נתניהו בטענה כי יחסיו העכורים עם אובמה פגעו בישראל. בולטת במיוחד הביקורת שהשמיע עוזי ארד, לשעבר היועץ לביטחון לאומי של ראש הממשלה, שטען כי "נתניהו הימר והחמיץ הזדמנות היסטורית" והאשים כי "לו נענינו להפצרות הממשל שלא נשבש את השגת ההסכם עם איראן, הם היו מוכנים לתת לנו תמורות במישורים שונים".


פורסם לראשונה 16/09/2016 21:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נתניהו ואובמה. "ביבי עשה טעות"
צילום: AFP
מומלצים