הפסקת האש בסוריה מתערערת: "משאיות הסיוע תקועות"
האו"ם טוען כי צבא אסד מונע העברת סיוע הומניטרי לחלב ולאזורים נצורים, אך המשטר טוען כי כי פינה את כבישי הגישה ואז נאלץ להשיב כוחות בשל תקיפות מורדים. "יש פצועים ואנשים שצריכים אוכל", מסרו פעילי זכויות באזור. ארה"ב לרוסיה: "אם לא תגרמו למשטר להעביר הסיוע - לא נשתף פעולה"
משאיות המובילות סיוע הומניטרי לאזור חלב בסוריה, הנשלט בידי המורדים במדינה, עדיין מתעכבות ולא יכולות להגיע למאות אלפי נזקקים בעקבות קרבות קשים שפרצו אתמול (ו') בין כוחות המורדים לצבאו של הנשיא בשאר אסד, חרף הפסקת האש במדינה שנכנסה לתוקפה ביום שלישי האחרון. אף שבמשך כמה ימים נראה כי הפסקת האש נשמרת באופן יחסי, חרף האשמות הדדיות לעשרות הפרות, הרגיעה הולכת ומידרדרת, וארה"ב אף הזהירה את שותפתה לניסוח הסכם הפסקת האש – רוסיה: "לא יהיה שיתוף פעולה אם לא יועבר הסיוע לחלב ולאזורים הנצורים".
האו"ם טוען כבר ימים ארוכים כי המשטר הסורי מונע ממשאיות הסיוע להגיע לאזור חלב, אף שמדובר בחלק בלתי נפרד מההסכם שנוסח בהובלת ארה"ב ורוסיה. הצבא הרוסי מסר עם זאת כי צבא סוריה הסיר את כל כליו ונשקיו מהכביש המרכזי לחלב כבר ביום חמישי בבוקר – והסיבה לעיכוב המשאיות נעוצה דווקא במורדים.
הטלוויזיה הסורית הממלכתית דיווחה כי דחפורים פינו את הכבישים שמצפון-מערב לעיר המובילים לשכונותיה הנצורות כדי לאפשר תנועת משאיות סיוע, אך אתמול מסר בכיר צבאי רוסי, ולדימיר סבצ'נקו, אמר כי הצבא הסורי נאלץ להשיב כלי נשק כבדים לכבישים מכיוון שהמורדים לא הסירו את כוחותיהם מהאזור – כפי שנתבקשו במסגרת הסכם הרגיעה. עוד מסרו הרוסים כי המורדים ירו לעבר חיילים סורים ופצעו שניים מהם, ובשל כך השיב צבאו של אסד את כוחותיו ונשקיו למקום.
מהצבא הרוסי נמסר כי הוא התלונן בפני האמריקנים על כישלון המורדים לעמוד בהתחייבויותיהם ולהסיג את כוחותיהם, כפי שעשה הצבא הסורי, אך לא קיבל מענה. הצבא הרוסי גם טען כי כוחות המורדים למעשה ניצלו את הפסקת האש כדי להתארגן מחדש ולתגבר את כוחותיו.
על רקע המתיחות בין הצדדים אמר אתמול מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, בשיחת טלפון עם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, כי על מוסקבה להשתמש בהשפעה שלה על הממשל הסורי כדי לקדם את תנועה משאיות סיוע, והוסיף כי הדחיות באספקת הסיוע הן "נשנות" ו"בלתי מתקבלות על הדעת". הוא הוסיף כי כל עוד הסיוע לא יועבר, ארה"ב לא תתקדם עם הקמת מתקן משותף עם רוסיה, שדרכו יתאמו המדינות תקיפות נגד ארגוני טרור וישתפו מודיעין.
אם משלוח הסיוע אכן יוכל להגיע לאזורים שבהם הוכרז על הפסקת אש, ההערכה כי הדבר עשוי להוביל את הדרך לתחילתן המחודשת של שיחות השלום שקרסו מוקדם יותר השנה.
פעילי זכויות בחלב דיווחו כי המצב ההומניטרי הולך ומידרדר באזור. "ישנם רבים שפצועים ורבים אחרים שפשוט צריכים אוכל", אמר הפעיל בהאא אל-חלבי. פעילים אחרים דיווחו כי כוחות המשטר הסורי ניסו, חרף הסכם הרגיעה, להשתלט על השכונה ג'ובאר אך נבלמו על ידי המורדים. "זו אחת ההפרות הכי חמורות שהיו להפסקת האש", אמר פעיל הזכויות מאזן אל-שעמי לסוכנות הידיעות AP.